Pensii private

Loteria a dus totalul clientilor la pensiile obligatorii la 4,2 milioane

Loteria a dus totalul clientilor la pensiile obligatorii la 4,2 milioane

Click pentru imaginea intreaga

10.03.2008, 19:14 15

Numarul total de clienti la pensiile obligatorii (pilonul II) inainte de loterie era de 3.823.610, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). Vinerea trecuta, inca 332.706 clienti au intrat in sistem prin loterie, adica prin redistribuirea salariatilor sub 35 de ani care fie nu au semnat cu niciun fond, fie au semnat cu doua sau mai multe fonduri. Astfel, numarul total de clienti a ajuns la aproape 4,2 milioane, in ton cu asteptarile CNPAS.
In urma cu doua luni, Mariana Campeanu (presedintele CNPAS) estima ca numarul total de clienti din sistemul pensiilor obligatorii va depasi patru milioane dupa loterie, estimarea sa fiind la acea data cea mai optimista de pe piata.
Valul record de vanzari de la sfarsitul campaniei de aderare si loteria de vineri au dus piata peste acest nivel.
Loteria a redistribuit clientii noi catre cele 18 fonduri de pensii proportional cu cota de piata deja acumulata in campania de aderare. Ca urmare, peste 68% din acestia au ajuns la unul dintre primele trei fonduri de pe piata.
Liderul pietei, ING, are o cota de 33,2% din numarul total de clienti, Allianz-Tiriac (locul doi) are 25,6%, iar Generali (locul trei) are 9,4%. Cele mai mari zece fonduri au 98,3% din piata, in timp ce restul de opt fonduri au fost 1,7% din numarul total de clienti.
"Practic, piata a intrat acum in linie dreapta", spune Radu Vasilescu, CEO al ING Fond de Pensii. "Acum administratorii asteapta de la CNPAS listele electronice cu participantii nou-primiti din loterie. Fiecare administrator trebuie acum sa isi notifice noii clienti privind fondul de pensii unde au fost repartizati", spune el.
Potrivit legislatiei, fiecare administrator trebuie acum sa-si anunte in scris clientii primiti la loterie la ce fond de pensii au fost repartizati.
Urmatorul pas major al pietei este colectarea primelor contributii de catre fondurile de pensii obligatorii. Conform calendarului oficial, aceasta va avea loc cel mai tarziu pana pe data de 20 mai a acestui an, cu contributiile aferente lunii martie.
Cu alte cuvinte, anul calendaristic 2008 va avea doar opt luni efective de colectare a contributiilor de pensii private. La sfarsitul acestui an, primii trei jucatori estimeaza ca activele acumulate de cele 18 fonduri de pensii de pe piata vor fi de aproximativ 200 mil. euro.
Pana atunci insa, piata are un mare semn de intrebare: cate conturi goale (nealimentate de contributii sociale) vor exista in sistem? Potrivit unei simulari a CNPAS, efectuata pe datele existente in luna septembrie a anului 2007, numarul de conturi goale (pentru care nu se platesc CAS) ar fi de circa un milion. Numarul poate ajunge insa si la un milion si jumatate, in functie de comportamentul de plata si declarare a CAS al angajatorilor, potrivit unei estimari anterioare a sefei CNPAS, Mariana Campeanu.
Din punctul de vedere al numarului de participanti, Romania (cu 4,2 milioane de clienti) este a doua piata de pensii private obligatorii din regiunea Europei Centrale si de Est, dupa Polonia (13,3 milioane de clienti). Romania a depasit deja alte piete din zona, cum ar fi Ungaria (2,8 milioane de clienti) si Bulgaria (2,7 milioane).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO