Piata bancara

Desi aglomerata, piata inca primeste noi jucatori

27.06.2007, 15:07 26

Anul 2007 aduce pe piata bancara un nou jucator cu profil de banca universala, care a intrat in turnanta pregatirilor si se grabeste sa lanseze operatiunile in septembrie, o sucursala de banca europeana care a inceput de curand sa lucreze si alte doua care tocmai au primit autorizatiile de la BNR, plus mai multe zeci de grupuri din Uniunea Europeana care si-au exprimat intentia de a oferi in mod direct servicii pe piata romaneasca, fara sa aiba neaparat prezenta locala.

Nu in ultimul rand, piata serviciilor financiare nebancare pare in ochii multor banci drept o poarta mai atractiva de intrare in Romania, atat timp cat preturile bancilor mici sau mijlocii potential disponibile pentru cumparare sunt considerate prea mari.
De asemenea, s-a incheiat recent prima operatiune de consolidare de pe piata bancara locala, prin fuziunea succesiva HVB - Banca Tiriac - UniCredit Romania, din care a rezultat UniCredit Tiriac Bank.

Banca Millennium, cum a fost inregistrata deja filiala locala a portughezilor de la Millennium BCP, este - cel putin deocamdata - singurul exemplu de investitie greenfield pe piata bancara dupa multi ani in care intrarile pe piata au fost realizate doar prin achizitii. Mai mult, Millennium nu a fost interesata sa se limiteze la statutul de sucursala, pentru care procedura de autorizare ar fi fost mult mai simpla dupa intrarea Romaniei in UE, asa cum au ales sa faca belgienii de la Fortis si spaniolii de la laCaixa.
Portughezii au preferat in cele din urma sa astepte aproape un an din momentul inceperii procedurii de autorizare la BNR, urmand ca in scurt timp sa obtina si licenta finala de operare. Valoarea proiectului este estimata la 330-430 de milioane de euro, in conditiile in care investitia initiala prevazuta pentru anul acesta este de 40 de milioane de euro, alte 200-250 de milioane de euro fiind luate in calcul pentru perioada pana in 2011, banca urmand sa se concentreze pe centrele urbane pentru dezvoltarea retelei de unitati.
Obiectivele sunt cat se poate de ambitioase, avand in vedere ca majoritatea bancherilor au inceput sa se planga de concurenta uneori chiar neloiala: 100 de sucursale pana in 2010 si un portofoliu de circa 150.000 de clienti. Dupa trei ani de operatiuni, activele ar trebui sa ajunga la 1,4 miliarde de euro, iar contributia la profitul operational al grupului ar fi de 68 de milioane de euro, in conditiile in care termenul de rentabilizare a unei sucursale este anticipat la mai putin de trei ani. Pentru 2007 a fost estimata o pierdere de 30 de milioane de euro, urmand ca profitul net sa vina in 2011.
Banca intentioneaza sa abordeze piata creditului de consum prin intermediul unui canal specializat. De altfel, reteaua teritoriala urmeaza sa fie compusa din asa-numite "centre de credit", alaturi de sucursale pentru servicii destinate clientilor companii si clientelei de retail peste medie.

Cipriotii de la Bank of Cyprus au ales varianta mai simpla a deschiderii unei sucursale, in jurul careia va fi construita o retea de unitati care sa acopere principalele orase. Deja este operationala o divizie de leasing, in timp ce banca este in faza de contactare a clientilor potentiali si are in plan sa incheie anul cu un portofoliu de credite de circa 100 de milioane de euro, in special pentru companii, respectiv la 200-250 de milioane anul viitor. Banca, care se va baza si pe brokeri si pe puncte de vanzare, va avea in vizor intr-o prima faza clienti din zona intreprinderilor mici si mijlocii, a companiilor, precum si a persoanelor fizice cu venituri peste medie. Pentru a doua etapa a dezvoltarii operatiunilor locale este prevazuta si lansarea unei oferte de private banking.
Acelasi model de intrare pe piata il urmeaza belgienii de la Fortis si spaniolii de la laCaixa, insa niciunul dintre cele doua mari grupuri europene nu doreste inca sa-si faca publica strategia de abordare, multumindu-se sa confirme ca astfel isi probeaza interesul pentru Romania.

Fortis, a paisprezecea mare institutie financiara europeana dupa active, se pregateste sa inceapa operatiunile la Bucuresti in august-septembrie, iar laCaixa probabil in toamna. Pe 10 mai, Fortis a notificat la banca centrala si intentia de a oferi pe piata romaneasca servicii in mod direct prin intermediul diviziei Fortis Bank Global Clearing, specializata in tranzactii cu instrumente financiare.
Interesul belgienilor pentru piata locala a fost confirmat din decembrie 2006 prin preluarea companiei Global Finance & Leasing de catre Fortis Lease, divizia de leasing a grupului, care a platit 4 mil. dolari si are drept tinta sa atinga o cota de 5-10% din piata leasingului. Grupul are operatiuni importante si pe piata europeana si nu numai a asigurarilor si este implicat si in tentativa de preluare a ABN AMRO in consortiu cu Royal Bank of Scotland.
Prin deschiderea sucursalei de la Bucuresti, grupul spaniol laCaixa face primul pas pe piata locala, in conditiile in care pana acum nu a notificat intentia de a oferi servicii in mod direct.
Cu numele complet Caja de Ahorros Y Pensiones de Barcelona - Sucursala Romania (laCAIXA), institutia a fost fondata in 1904 ca o casa de economii si s-a dezvoltat pe o structura de grup financiar, cu operatiuni inclusiv pe piata asigurarilor si a finantarilor imobiliare. LaCaixa este cea mai mare banca de economii din Europa si al treilea grup financiar din Spania, cu active de 209 miliarde de euro anul trecut.
Intre timp, numarul institutiilor de credit interesate sa faca uz de pasaportul financiar european pentru a derula operatiuni in mod direct pe piata romaneasca a urcat la 51, plus trei emitenti de moneda electronica, de la 1 ianuarie de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana.
Cel mai recent au depus notificari Fortis Bank Global Clearing (Olanda), EFG Eurobank Ergasias (Grecia) si Calyon Credit Agricole (Franta).

Si UBS, cel mai mare grup din sistemul financiar elvetian, a notificat BNR ca va desfasura operatiuni pe piata locala, prin intermediul biroului din Londra. Elvetienii sunt specializati in investment banking, dar si in administrarea averilor (wealth management). De altfel, o buna parte dintre bancile straine care au notificat BNR intentia de a oferi servicii financiare in mod direct sunt specializate in administrarea averilor private. Pe lista BNR se disting banci specializate in servicii de private banking, precum Lombard Odier, Credit Suisse Luxembourg, GE Artesia Bank sau Danske Bank International.

NewCastle Building Society, ING Bank Olanda sau alte banci care detin deja operatiuni locale - ABN Amro, Citibank, Erste, KBC, MKB Bank Ungaria, Raiffeisen Zentralbank Austria - au parcurs si procedura de notificare conform practicii din Uniunea Europeana.

Ramane de vazut cat de active vor fi aceste companii de servicii financiare. De asemenea, piata va fi influentata in continuare de miscarile de pe piata europeana, nefiind excluse nici achizitii ale unor institutii de credit precum Banca Transilvania sau Banca Carpatica, cele doua putand constitui porti de intrare atractive pe piata de retail sau oportunitati de consolidare pentru jucatori existenti, dar care au inceput mai tarziu extinderea pe acest segment.

Nou-veniti pe piata

O noua banca universala: Banca Millennium
Trei sucursale de banci europene: Bank of Cyprus, Fortis, laCaixa
53 de banci si 3 emitenti de moneda electronica
prin notificari pentru servicii directe
Lista ramane deschisa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO