Piata bancara

E doar o chestiune de timp pana cand euro va ajunge la 3 lei

E doar o chestiune de timp pana cand euro va ajunge la 3 lei

Click pentru imaginea intreaga

27.06.2007, 14:44 31

Cea mai optimista prognoza de curs vine de la Paul Prodan, seful Trezoreriei Credit Europe Bank. El spune ca euro va ajunge la 3 lei chiar pana la sfarsitul acestui an, sub presiunea intrarilor semnificative de valuta. Pe de o parte, investitiile directe vor fi alimentate de privatizarile din domeniile energiei si auto, in timp ce apetitul speculatorilor pentru leu se mentine ridicat. Prodan merge chiar mai departe si spune ca nu intrevede nicio criza majora pe pietele financiare locale in urmatorii doi ani.
Si Eugen Radulescu, fostul presedinte al CEC, se numara printre analistii cei mai optimisti in privinta capacitatii leului de a se intari in raport cu euro, anticipand inca de la inceputul anului ca rata de schimb ar putea cobori pana la mai putin de 3 lei/euro in urmatorii 3-4 ani. In ultima perioada, vazand continuarea tendintei agresive de apreciere a mondei nationale, Radulescu si-a ajustat prognoza de curs pentru sfarsitul acestui an, de la 3,20-3,25 lei/euro, la 3,15-3,20 lei/euro, in ipoteza mentinerii trendului de crestere economica si a unui anumit control asupra deficitului bugetar.
Totusi, numerosi analisti se arata la fel de increzatori in perspectiva unei corectii. Chiar si asa, multi s-au vazut deja nevoiti sa-si refaca proiectiile de curs, in conditiile in care vechile prognoze devenisera mult prea pesimiste.

Ce spun acum analistii? "Nu cred ca Romania va intra in zona euro in 2014 la un curs de 3,0 lei sau mai mic", afirma Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Romania. Motivele care il fac sa creada acest lucru pornesc de la faptul ca leul s-a apreciat mult prea repede in ultima perioada.
"Cred ca o perioada de stabilizare a cursului, in cel mai bun caz, sau o depreciere majora, in cel mai rau caz, ar trebui sa urmeze, scenariul fiind influentat de politicile economice care vor urma. In orice caz, o perioada de pauza a aprecierii ar trebui sa survina pentru a se corecta dezechilibrele externe ale Romaniei si pentru a se tempera consumul", comenteaza Craciun. El considera ca, in felul acesta, leul ar urma tipul evolutiei ante si post integrare urmat si de alte monede din regiune.
"Pe termen mediu, nu cred ca o apreciere reala anuala medie a leului de peste 5% este sustenabila din perspectiva cresterii productivitatii", adauga Craciun.
Pe parcursul ultimelor luni, ABN Amro Romania si-a revizuit de mai multe ori prognozele de curs, preluand miscarile de apreciere a leului peste asteptarile pietei, dar pastrand totusi perspectiva unei inversari de trend incepand din toamna. Cele mai recente estimari indicau un curs de 3,26 lei pentru un euro la sfarsitul acestei luni, pentru ca pana la sfarsitul lui septembrie sa aiba loc o corectie usoara, pana la 3,27 lei/euro, iar finalul de an sa consemneze o paritate de 3,38 lei pentru un euro, corespunzatoare cotatiilor inregistrate in primavara trecuta. In viziunea ABN Amro, tendinta de corectie usoara ar urma sa continue in 2008, astfel incat prognoza de curs pentru finalul de an este de 3,39 lei/euro.
Analistii Erste Bank considera ca este de asteptat ca leul sa-si conserve cea mai mare parte a castigului acumulat de la inceputul acestui an, insa anticipeaza ca volatilitatea cursului de schimb s-ar putea intensifica. Erste noteaza ca aprecierea nominala a leului in primele cinci luni a ajuns la circa 3% in raport cu euro si o pune pe seama atractivitatii dobanzilor la lei pentru nerezidenti, mai ales a celor pe termene scurte - overnight, doua zile sau o saptamana, in contextul unei lichiditati relativ scazute a pietei monetare de la Bucuresti.
In aceste conditii, Erste este mai optimista decat ABN Amro in privinta rezistentei leului, prognozand o cotatie de 3,31 lei pentru un euro pentru sfarsitul anului, in timp ce pentru sfarsitul lui 2008 anticipeaza o paritate de 3,30 lei/euro.
Dan Pascariu, presedintele CA al UniCredit Tiriac Bank, nu exclude ideea ca leul sa apuce sa coboare pana la o paritate de 3 lei pentru un euro inainte de adoptarea euro, considerand ca "orice este posibil" dupa ceea ce s-a intamplat in prima jumatate a acestui an.
Pascariu este de aceeasi parere cu Craciun, afirmand ca intarirea leului este deja prea mare pentru o perioada atat de scurta. "As fi vazut o apreciere mult mai lina, iar nivelurile actuale de curs sa fie atinse abia la sfarsitul anului. Nu vad o justificare economica, sprijinita de cresteri de productivitate pentru un leu atat de tare", spune Pascariu.
Piata de la Bucuresti ar putea fi insa din ce in ce mai mult influentata de miscarile externe, cele mai importante tranzactii pe leu avand deja loc la Londra.
"Pe termen scurt, avand in vedere remiterile substantiale sezoniere ale romanilor care muncesc in strainatate din lunile de vara, presiunea de apreciere este posibil sa se mentina", considera Florin Citu, economist-sef al ING Bank. El pastreaza insa rezerve in privinta evolutiei cotatiilor. Pe de o parte, cresterea randamentelor la bondurile americane la maximele ultimilor cinci ani au determinat deja o parte dintre investitori sa-si inchida pozitiile riscante de pe pietele emergente, care nu mai sunt atat de atractive. In acelasi timp, BNR ar putea sa continue sa taie dobanda la leu pentru a descuraja noi plasamente speculative, in conditiile in care inflatia a coborat deja sub tinta de 4% propusa pentru sfarsitul anului.
"Pe termen mediu, deficitul de cont curent nesustenabil va fi probabil corectat si prin intermediul unei deprecieri a leului. Ne asteptam ca acest scenariu sa devina realitate in prima jumatate a anului 2008, declansata de cresterea ratei dobanzii Fed (Banca Centrala a Statelor Unite) la 5,5%, ceea ce ar putea determina o aversiune fata de activele riscante. Leul este printre principalii suspecti la o ajustare a perceptiei de risc datorita dimensiunilor deficitului de cont curent la care s-ar putea adauga un deficit bugetar ridicat, punand problema deficitelor gemene", atentioneaza Citu. Totusi, cresterea economica rapida si diferentialul ridicat de productivitate sunt argumente puternice pentru o mentinere a trendului de apreciere a leului pe termen mai lung.
"Consideram ca nivelul de 3,0 lei pentru un euro va fi atins pana in momentul adoptarii monedei unice, urmand ca paritatea centrala sa se stabileasca in jurul acestui nivel", anticipeaza economistul-sef al ING. Intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II), care presupune fluctuatia cursului intr-o banda de plus/minus 15% in jurul unei paritati centrale este programata de BNR in intervalul 2010-2012.
Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank, subliniaza ca evolutia leului este determinata intr-o masura tot mai mare de investitiile jucatorilor speculatori, fiind din acest punct de vedere conectat direct la evolutia celorlalte piete din regiune.
"Aprecierea leului este data in principal de un sentiment foarte favorabil al investitorilor pentru Romania si pentru pietele emergente in general. Ce putem spune cu certitudine este ca leul este supraevaluat, daca tinem cont de factorii fundamentali, luand in considerare deficitul de cont curent ridicat si in crestere, a carui sustenabilitate este din ce in ce mai mult pusa la indoiala", considera Dumitru. In aceste conditii, el anticipeaza o corectie de curs, insa ezita sa mai dea un moment pentru realizarea acesteia. In ultimele buletine transmise clientilor, Raiffeisen indica un nivel al cursului de 3,25 lei pentru un euro in septembrie.
Spre sfarsitul anului, euro ar trebui totusi sa revina la 3,3 lei, doar pentru a se reintoarce la 3,25 lei in martie viitor. "Cred ca tendinta de apreciere in termeni reali a leului se va mentine pe termen mediu si lung, dar volatilitatea va creste si vom trece prin perioade de deprecieri care pot fi consistente", atentioneaza Dumitru.
Pe termen scurt el vede insa probabila o continuare a aprecierii leului chiar in termeni nominali, sub presiunea sentimentului pozitiv al investitorilor nerezidenti si a randamentelor atractive oferite.
Din camera de trading, tendinta de apreciere a leului se vede insa mult mai clar.
"De la inceputul anului tendinta a fost de apreciere si este de asteptat ca acest trend sa continue, exceptand scurte perioade de iesire a investitorilor nerezidenti de pe pietele emergente", spune Alexandru Anghel, dealer-sef la Egnatia Bank.
O astfel de corectie s-a vazut chiar la inceputul lunii, cand euro a urcat brusc cu peste 1%, de la minimul ultimilor ani, de la 3,255 lei, pana la 3,295 lei. Intarirea monedei unice a fost insa de scurta durata, cotatiile revenind pe scadere dupa cateva zile.
Anghel spune ca trendul de intarire a leului ar trebui sa continue pe termen scurt si mediu, sub presiunea intrarilor de capital si a remiterilor romanilor din strainatate, pe fondul larg al unei economii in crestere. "In contextul unei economii care va creste continuu, nu este exclus ca trecerea la euro, asteptata pentru 2012-2013, sa se faca la un curs de schimb de 3 lei pentru un euro", spune si dealerul-sef al Egnatia Bank.
La sfarsitul saptamanii trecute euro a coborat si sub pragul de 3,2 lei, ajungand la 3,17 lei.



6 ian. 2004
Euro atinge un maxim istoric de 4,1438 lei, continuand trendul de crestere agresiva din 2003, in conditiile in care BNR era cumparator net de valuta pe piata.

13 nov. 2004
Marea cotitura in evolutia cursului: euro pierde 500 de lei vechi intr-o singura zi, dupa ce BNR a anuntat ca schimba politica de interventie, lasand cursul mai liber; incepe epoca aprecierii leului.


2 aug. 2005
Cursul cade in premiera sub pragul de 3,5 lei pentru un euro, dupa o perioada cu multe oscilatii marunte.

Nici un prag psihologic nu rezista
sub presiunea intrarilor de valuta, care intaresc leul incontinuu, cu scurte perioade de revenire. Piata se obisnuieste tot mai mult cu ideea ca aprecierea leului este solida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO