Politică

20 de ani de la Revolutie, 20 de ani de libertate. Cum comentati?

16.12.2009, 23:02 27

La 17 decembrie, la Timisoara, in urma cu exact 20 de ani,armata si militia deschideau focul impotiva populatiei.

PRO TV incearca sa reconstituie acum Revolutia pas cu pas.

Din 17 decembrie, pana la caderea lui Ceausescu au mai trecutpatru zile. De atunci revin intrebarile: unde sunt unii dintremortii si ranitii revolutiei? Se putea o revolutie fara varsare desange? Traim mai bine decat in vremea fostului regim comunist?Puteam sa construim, dupa acest moment dramatic, o societate deconsum mai rapid decat am facut-o? Avem chiar acea libertate lacare am visat? Romania este, indiscutabil, alta decat acum 20 deani.

Unii dintre oamenii de afaceri cu care ZF a vorbit in acestezile se aflau in strainatate in momentul revolutiei. "Nu ne-am fiintors daca nu era revolutia" spun ei. A meritat? Da, de vreme ce,la 20 de ani de atunci, se afla tot in Romania si conduc afaceri demilioane de euro. A fost, de cealalta parte, bine si pentrumilioanele de romani care au plecat in Occident dupa revolutie incautarea unor slujbe mai bine platite? La fel de probabil ca da, devreme ce munca lor incepe sa se vada cu ochiul liber: case noi saurenovate in zone rurale, masini mai scumpe, un trai mai bun.

Sorin Minea, presedintele Angst

"Am participat la Revolutie. Cu o zi inainte, pe 20 decembrie amfost la un prieten, care mi-a zis sa nu ma mai duc la munca a douazi pentru ca va incepe Revolutia. M-am dus insa la ferma la carelucram si la un moment dat un vacar care avea televizor in cameram-a anuntat ca a inceput. M-a dus cineva pana la Bucuresti si mi-ampetrecut o saptamana pe strazi." Stia cineva atunci ce estecapitalismul? "Romania are un capitalism balcanic, in formare, carecanibalizeaza. Este un pas inainte, insa abia a treia generatie vaputea sa inteleaga ce este capitalismul. Nu pot sa nu fiu optimist,dar imi pare rau ca schimbarea are loc asa de lent."

Cum vede Financial Times cei 20 de ani careau trecut de la Revolutie? Click aici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO