Politică

Adrian Severin, presat să pună punct unei cariere politice de 20 de ani în urma imensului scandal de corupţie din PE

Adrian Severin, presat să pună punct unei cariere politice de 20 de ani în urma imensului scandal de corupţie din PE

Adrian Severin susţine că nu va demisiona din Parlamentul European, singurul gest pe care l-a făcut fiind acela de a se „autosuspenda“ din conducerea PSD

Autor: Iulian Anghel

21.03.2011, 23:57 36

După 20 de ani în care "a mâncat politică pe pâine", AdrianSeverin s-ar putea vedea obligat să pună punct unei cariere în carea împletit de mai multe ori acţiuni contoversate cu apariţiipublice competente care i-au creat imaginea de om politic abil, deideolog ataşat valorilor de stânga, dar mai ales valoriloreuropene.

Intrat în politică imediat după 1990, când avea 36 de ani,ajuns pentru prima dată în executiv ca secretar de stat înCabinetul lui Petre Roman, în echipa de tineri profesoripromiţători la acea vreme promovaţi de premier, Severin şi-aîncununat cariera politică internă când a ajuns ministru de externeîn 1996 şi a primit recunoaşterea europeană prin alegerea sa, maitârziu, ca deputat european, dar mai ales prin desemnarea sa, în2002, în Convenţia pentru Viitorul Europei, care a redactatConstituţia Europeană (actualul Tratat de la Lisabona).

Scandalul declanşat de The Sunday Times, care îl acuză că, aşacum au făcut şi alţi doi europarlamentari, a pretins bani pentru amodifica legislaţia europeană, îi poate fi fatal politicianuluiajuns acum la 57 de ani. Este convocat la Bruxelles pentruexplicaţii, Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) s-aautosesizat, iar Oficiul European Anti­fraudă (OLAF) examineazăprobele oferite cu largheţe de publicaţia britanică.

Severin, care este membru de frunte al PSD şi conduce grupuldeputaţilor acestui partid în Parlamentul European, susţine că estenevinovat şi că nu-şi va da demisia din Le­gislativul de laStrasbourg, aşa cum au făcut-o deja colegii săi acuzaţi şi ei deaceleaşi fapte - conservatorul austriac Ernst Strasser şiso­cialistul slovenul Zo­ran Thaler.

Ieri Se­verin s-a "autosus­pendat" doar din PSD, însăimpli­carea nu-melui partidului în acest scandal este extrem depăguboasă pentru că nu este o afacere oarecare, ci una în care suntaduse acuzaţii extrem de grave, anume impunerea de amendamente înlegislaţia europeană în folosul unei companii, în schimbul unorsume de bani. Severin trebuie că îşi aduce aminte de episodul 1997când a fost forţat să părăsească funcţia de ministru de externedupă ce a susţinut că are o listă cu jurnalişti "secu­rişti", listăpe care nu a făcut-o însă publică. Acum i se sugerează sădemisioneze din Parlamentul Euro-pean şi nu o face. Nici în 1997 nua dorit să o facă, dar a fost obligat.

După demisia din MAE, Severin, mem­bru de vază al PartiduluiDemocrat condus atunci de Petre Roman, a demisionat un an maitârziu şi din PD şi şi-a continuat cariera în PSD unde, pas cu pas,şi-a constituit o carieră europeană.

Conduce şi Institutul de Studii Democrate "Ovidiu Şincai" careare pretenţia să rivalizeze cu instituţii de prestigiu europene.Aşa şi-a creat imaginea de ideolog competent, aşa a ajuns înboard-ul Partidului Socialiştilor Europeni. Or, tocmai implicareaunor atât de înalte instituţii în acest scandal ar putea să-i punăcapăt carierei.

Potrivit The Sunday Times, Severin, ală­turi de Strasser şiThaler s-au declarat dispuşi să îşi "vândă serviciile" pentru sumede până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianulbritanic care s-au pretins a fi lobbyşti - Severin ar fi cerut deja12.000 de euro pentru un amendament pe care l-ar fi susţinut.


Cum a demisionat Zoran Thaler
Europarlamentarul sloven Zoran Thaler din grupul SocialiştilorEuropeni a demisionat din Parlamentul European ieri în urmascandalului generat de informaţiile publicate în "The Sunday Times"potrivit cărora cerea bani pentru impunerea unor amendamente înlegislaţia europeană.
"Demisia mea ar trebui să permită o investigaţie asupratuturor faptelor şi circumstanţelor acestei tentative de a-micompromite numele, în afara oricărei presiuni", se arată într-odeclaraţie a lui Thaler. Liderul grupului socialiştilor din PE (dincare făcea parte Thaler) Martin Schulz solicitase ieri o întâlnirela Bruxelles cu europarlamentarii Adrian Severin şi ZoranThaler.

Cum a demisionat Ernest Strasser
Conservatorul Ernest Strasser, fost ministru austriac deinterne între 2000 şi 2004, a fost nevoit să demisioneze duminicădin toate mandatele deţinute la cererea partidului său, PartidulPopular. El susţine că se duce o campanie împotriva lui în Austria,în care sunt implicate serviciile secrete. Sunday Times îl filmaseîn secret în timp ce afirma că a lucrat deja pentru cinci clienţicorporatişti care i-au plătit fiecare până la 100.000 de euro pean.
"Sper ca, dacă faptele relatate se dovedesc adevărate, şi ceidoi europarlamentari socialişti (Severin şi Thaler - n.n.) să facăacelaşi gest", a spus preşedintele popularilor din PE JosephDaul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO