Politică

Alianta PNL - PD vrea sa castige alegerile dormitand

20.01.2004, 00:00 13



Alianta PNL - PD nu da semne ca ar constientiza faptul ca adversarii sai politici au intrat in campanie electorala. Pentru o structura care si-a propus sa trimita PSD-ul in opozitie, reactiile sunt lente, iesirile neconvingatoare. Staff-urile celor doua formatiuni si-au reinceput intalnirile saptamanale, dar pare ca in cadrul acestora nu se pun la cale strategii politice, ci ar fi vorba de o lectura a presei intr-un cerc restrans - intrucat majoritatea temelor abordate sunt reactii la articole de presa. Alianta nu produce evenimente politice, reactioneaza la ele si astfel vizibilitatea ei nu poate fi decat limitata.



Ieri, bunaoara, liderii Aliantei au discutat, spun ei, despre faptul ca Guvernul PSD a "politizat" de unul singur tema integrarii europene si ar vrea sa fie lasati sa-si spuna si ei parerea. Nimeni nu-i impiedica, daca o astfel de reactie s-ar fi produs imediat dupa ce presedintele Iliescu a prezidat saptamana trecuta sedinta de Guvern privind integrarea, altul ar fi fost efectul.



Tot ieri, Alianta a analizat mersul discutiilor in Comisia parlamentara de modificare a legilor electorale si a prezentat ca pe o victorie a sa faptul ca PSD a renuntat la ideea organizarii unui singur tur de scrutin la locale. Or, evenimentul este vechi si oricum nu reprezinta o victorie a Aliantei. Calculul PSD a fost simplu: organizam doua tururi, daca sunteti de acord ca Ion Iliescu sa poata candida ca independent, pe listele PSD pentru Senat. Pe de alta parte, liderii celor doua partide si-au inmuiat discursul critic la adresa puterii si au lasat aceasta sarcina pe seama esalonului doi si trei. La sectorul cinci din Bucuresti, de pilda, sarcina combaterii primarului Marian Vanghelie, acuzat ca dreneaza bani publici catre PSD, a fost lasata in seama consilierilor locali, care, spun ei, ar fi facut un "cartel anti-Vanghelie".



Reactiile lor nu au impactul pe care l-ar avea o luare de pozitie la varf. Nici problemele interene nu sunt transate cu rapiditate: candidatura lui Basescu, listele comune in unele localitati pentru alegerile locale, rezolvarea problemelor din filiale - cum ar fi cea a PD Constanta care s-a rupt de cateva zile. Timpul pretios astfel pierdut curge in favoarea adversarilor politici.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO