Eveniment

„O scrisoare pierdută“ în varianta de azi: cum votezi candidaţi ai partidelor diferiţi la primării, dar pe liste comune la consiliile locale? Sau „viceversa“?

Autor: Iulian Anghel

08.05.2024, 09:00 117

Peste două zile (vineri) începe campania electorală pentru alegerile locale şi pentru cele europarlamentare Tabloul este atât de pestriţ încât unii oameni, fără să fie „turmentaţi“, şi-ar putea pune întrebare ca în „scrisoarea pierdută“ a lui Caragiale: „Eu cu cine votez“?

Pentru că tot s-au iubit atât de mult, PSD şi PNL au decis, cu luni în urmă, să intre în alegeri braţ la braţ. Dar cum în fiecare familie unită există câte o soacră cu gura mare, înţelgerea a căzut.

Astfel că la primăria generală a Bucureştilor fiecare partid merge cu candidatul său propriu.

Nicuşor Dan, primarul în exerciţiu, este susţinut de Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei a alungatului premier din PNL, Ludovic Orban, şi de partidul construit de Traian Băsescu pentru Elena Udrea, Mişcarea Populară, pe numele său).

Gabriela Firea este susţinută de PSD, Sebastian Burduja de PNL, iar Popescu Piedone nu se ştie de cine în afară de partidul pe care-l conduce şi care se cheamă Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), de care puţini au auzit. N-au auzit de PUSL, dar de Piedone au auzit, aşa că el este cotat în sondaje cu şanse de câştig.

Dacă privim la sectoare, harababura este şi mai mare. Începem cu sectorul 3 pentru că, dacă ar fi un oraş separat, ar fi al doilea cel mai mare din România, înaintea Iaşiului sau a Clujului ca număr de locuitori, după Bucureşti. Sectorul 3 are aproape 500.000 de locuitori, peste Cluj, Iaşi, sau Timişoara. Primarul în exerciţiu, Robert Negoiţă, candidează ca independent, susţinut de PSD-PNL.

La sectorul 1, lucrurile sunt simple. Clotilde Armand, primarul în exerciţiu, este susţinută de USL. Nu prea are competitori de calibru şi aici decizia ca alegerile să se desfăşoare într-un singur tur de scrutin se întoarce împotriva celor care au legiferat aşa şi nu doar împotriva lor, ci şi a oamenilor care au „dreptul la o a doua opinie“.

De aici încolo începe circul. În sectorul 2, Radu Mihaiu, actualul primar (USR), este la locul lui. Dar Rareş Hopincă (PSD) este susţinut şi de PNL, potrivit înţelegerilor dintre cele două partide aflate la guvernare. Doar că pe buletinul de vot nu va scrie „X“ este susţinut de „Y“.

La sectorul 4, Daniel Băluţă (PSD) este susţinut de PNL, dar şi de PUSL care, prin Popescu Piedone, îi face concurenţă Gabrielei Firea la Primăria Generală, cu şanse puternice de a o surclasa.

La sectorul 5 candidatul PSD Adrian Vigheciu este susţinut de PNL. Aici candi­dează şi fiul lui Piedone de la sectorul 5, Vlad Popescu Piedone, care a intrat în Parlament pe listele PSD, dar este contra­candidatul la primărie al unui desemnat al PSD.

La sectorul 6, candidează, cu şanse, actualul primar Ciprian Ciucu (PNL, susţinut de PSD).

Niciodată ameţeala politică nu a fost mai mare, după revoluţie, ca în acest an şi, probabil, consecinţa va fi un absenteism record la urne.

Despre alegerile europarlamentare, organizate în aceeaşi zi (9 iunie) cu cele locale, deja nu mai vorbeşte nimeni.

iulian.anghel@zf.ro

 

Candidaţi cu şanse la Primăria Municipiului Bucureşti şi la sectoare

Nicuşor Dan (independent, susţinut de Alianţa Dreapta Unită)

Dan este primarul general al Bucureştiului şi sondajele îl creditează cu şanse solide de a-şi reînnoi mandatul. Are un doctorat în matematică, obţinut la Sorbona.

Gabriela Firea (PSD)

Gabriela Firea, şefa PSD Bucureşti, a fost primar al Capitalei între 2016 şi 2020. Este senatoare, a fost ministru al familiei (a demisionat în urma scandalului „azilele groazei”). Are studii de filologie.

Sebastian Burduja (PNL)

Sebastian Burduja este ministrul energiei şi preşedinte al filialei PNL Bucureşti. Studiile lui sunt foarte bune – a absolvit ASE Bucureşti, apoi a studiat la Stanford şi Harvard şi a lucrat pentru Banca Mondială.

Cristian Popescu Piedone (Partidul Umanist Social Liberal - PUSL)

Este primarul sectorului 5, fost primar al sectorului 4 între 2008 şi 2015.

Şi-a dat bacalaureatul la 34 de ani şi a făcut o facultate la Petroşani – petrol şi gaze.

A demisionat şi a fost condamnat după tragedia de la Colectiv.

 

 Sectorul 1

Clotilde Armand (USR)

Clotilde Armand este primarul sectorului 1 şi candidează, cu cele mai bune şanse – spun sondajele – pentru un al doilea mandat. De profesie este inginer.

Liviu Negoiţă (PUSL)

Liviu Negoiţă a fost primar al sectorului 3 între 2004 şi 2012, promovat de Traian Băsescu în vremea de aur a PD-ului. Este de profesie avocat.

George Tuţă (PNL, susţinut de PSD)

Este preşedintele interimar al PNL sector 1. De profesie este economist.

 Sectorul 2

Radu Mihaiu (USR)

Radu Mihaiu este primarul în funcţie al sectorului 2 şi candidează pentru reînnoirea mandatului. Profesia sa este cea de informatician.

Rareş Hopincă (PSD, susţinut şi de PNL)

Este prefect al Bucureştilor. A fost în trecut consilier general municipal şi city manager al sectorului 5.

 Sectorul 3

Robert Negoiţă (independent, susţinut de PSD-PNL)

Robert Negoiţă este primarul în funcţie al sectorului 3 şi atacă un nou mandat. Are studii de drept la universitatea particulară Bioterra, dar este mai cunoscut ca un priceput om de afaceri în domeniul imobiliar.

Lucian Judele (USR)

Lucian Judele este viceprimar al sectorului 3. Este asistent medical de profesie. În plan politic este preşedintele USR sector 3.

 Sector 4

Daniel Băluţă (PSD, susţinut de PNL şi de PUSL)

Daniel Băluţă este primarul sectorului 4 şi candidează pentru reînnoirea mandatului, câştigat după demisia lui Cristian Popescu în urma tragediei de la Colectiv. Este de profesie medic stomatolog.

Paul Ene (USR)

Paul Ene este preşedintele filialei USR, sector 4. Este absolvent al Politehnicii Bucureşti, specializat în IT.

Cătălin Teniţă (REPER)

Cătălin Teniţă este deputat în Parlamentul României. A fost fost antreprenor în IT. Este foarte activ pe reţelele sociale, iar postările sale adună mii de „urmăritori” aşa că, dacă REPER nu stă bine în sondaje, Teniţă are o şansă.

 Sector 5

Adrian Vigheciu (PSD - susţinut de PNL)

Adrian Vigheciu este consilier general al PSD la CGMB. A fost funcţionar public la sectorul 6. Are studii de administraţie publică.

Vlad Popescu Piedone

Vlad Popescu Piedone este deputat în Parlamentul României şi fiu al actualului primar al sectorului 5.

Situaţia lui politică este incertă, este membru al unui partid numit Partidul Puterii Umaniste „afiliat PSD” (ar putea fi vorba de Partidul Umanist Social Liberal al lui Piedone senior, dar aşa scrie în CV-ul său postat pe site-ul Camerei Deputaţilor). Niciun partid nu şi-a exprimat vocal sprijinul pentru el. A terminat o facultate particulară, „Titu Maiorescu”.

 Sector 6

Ciprian Ciucu (PNL, susţinut de PSD-PNL)

Ciprian Ciucu este  primarul în funcţie al sectorului 6. Până anul trecut a fost preşedinte al PNL Bucureşti. Înainte de a ajunge primar, a  fost preşedintele al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi consilier general al Municipiului Bucureşti. Este absolvent al SNSPA.

Bogdan Gabriel Pintileasa (PUSL)

Bogdan Pintileasa este preşedintele PUSL sector 6. A lucrat/lucrează în administraţia locală şi este absolvent al unei universităţi particulare, „Dimitrie Cantemir”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO