Politică

Anticipatele, privite diferit la Parlamentul European

11.07.2005, 19:54 14

Anuntul privind organizarea alegerilor anticipate la Bucuresti a provocat reactii diferite la Bruxelles sau Strasbourg. Comisia Europeana spune ca nu comenteaza deciziile interne ale Romaniei, dar atrage atentia ca reformele trebuie continuate indiferent de contextul politic. Liberalii din Parlamentul European (la care sunt afiliati si liberalii din PNL) au laudat masura, in vreme ce socialistii din PSE (grup la care este afiliat PSD) au criticat-o.

PNL a prezentat ieri o scrisoare a liderului liberal-democratilor din PE Graham Watson care considera ca premierul roman, Calin Popescu-Tariceanu, a facut "o miscare curajoasa" prin prezentarea demisiei si provocarea de alegeri anticipate in scopul de a intari sprijinul pentru politica sa de aliniere la standardele UE in justitie si in lupta impotriva coruptiei. In opinia liderului parlamentarilor liberali si democrati, "obscurantismul Curtii Constitutionale nu i-a lasat nici o alternativa" premierului, in conditiile in care Romania trebuie sa adere la UE, conform calendarului, reformele fiind esentiale pentru a evita riscul de amanare a datei privind aderarea la UE.

Si PSD a prezentat o scrisoare a presedintele socialistilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, in care Guvernul Romaniei este criticat pentru ca a cerut alegeri anticipate inutile. Primul-ministru Calin Popescu Tari-ceanu este acuzat de jocuri politice.

"Guvernul unei tari in curs de aderare la Uniunea Europeana, pentru a indeplini conditiile de integrare in 2007, nu ar trebui sa demisioneze la primul obstacol intalnit in cale", a spus Poul Nyrup Rasmussen, prese-dintele PSE, referitor la faptul ca guvernul roman si-a anuntat intentia de a demisiona in urma deciziei Curtii Constitutionale cu privire la reforma justitiei.

"Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu se ocupa cu jocuri tactice intr-un moment in care ar trebui sa-si concentreze atentia asupra unei munci asidue, menita sa realizeze o reforma viabila", mentioneaza Rasmussen, citat de PSD.

Conform liderului PSE, o perioada de intarziere, inevitabila in cursul unei campanii electorale si al formarii unei noi administratii, este ultimul lucru de care Romania are nevoie in acest moment.

"Ar fi ingrozitor daca Romania nu va putea sa se alature Uniunii Europene in 2007 din cauza jocurilor politice ale Guvernului sau", apreciaza Rasmussen.

Vicepresedintele PSE, Jan Marinus Wiersma, a apreciat si el ca demisia Guvernului roman si declansarea procedurilor pentru alegerile anticipate sunt riscante, avand in vedere posibilitatea amanarii cu un an a aderarii tarii la Uniunea Europeana.

Ponderata s-a aratat Comisia Europeana, cel putin in declaratiile oficiale. Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, in urma unei discutii cu comisarul pentru extindere, Olli Rehn, ca Executivul UE considera ca "Romania este libera sa decida asupra calendarului politic".

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde-Hansen, a declarat pentru Radio Total ca demisia guvernului nu reprezinta o preocupare a Comisiei Europene care nu se amesteca in treburile interne ale Romaniei, singura preocupare a oficialilor europeni fiind continuarea reformei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO