Politică

"Atacurile asupra leului arata cat de importanta este aderarea la zona euro"

 "Atacurile asupra leului arata cat de importanta este aderarea la zona euro"

Leonard Orban, comisar european: Abordarea potrivit careia trebuie sa lasam piata sa rezolve totul nu mai este de actualitate. Arata mai degraba a capitalism salbatic. Este nevoie ca, dincolo de puterea de reglementare a pietelor, sa existe o legislatie de foarte buna calitate care sa previna pe viitor astfel de crize.

02.11.2008, 19:25 24

"In momente de criza se vede cat de important este sa fii in Uniunea Europeana si mai ales in zona euro. Atacul (speculativ - n.n.) nu a fost doar asupra leului sau a forintului, ci si asupra altor monede nationale precum coroana daneaza. Iata acum, Danemarca, tara reticenta fata de aderarea la moneda unica, si-a schimbat in buna masura pozitia, iar reticenta a inceput sa dispara", spune comisarul Leonard Orban.

Cu trei saptamani in urma guvernatorul Mugur Isarescu acuza faptul ca mai multe banci care activeaza in Romania au incercat un atac speculativ asupra leului, iar Consiliul Concurentei a pornit chiar o investigatie care ar viza o eventuala intelegere intre institutii de credit in acest sens. Insa ceea ce s-a intamplat atunci reprezinta de fapt operatiuni comerciale. Care este opinia Comisiei?
"Problema care se pune este daca astfel de atacuri sunt legale sau nu. Este nevoie de o actiune unitara la nivelul UE, este nevoie sa decidem daca schimbam regulile jocului in domeniu. Nu neaparat mai multe reglementari, ci o mai buna reglementare", comenteaza comisarul european.
"Eu am evocat in cadrul colegiului comisarilor aceste atacuri. Mie nu mi se par morale si nu mi se pare corect ca tari intregi sa sufere doar pentru ca legislatia europeana este deficitara in acest domeniu", adauga comisarul Orban. Potrivit acestuia, Comisia va da in curand un raspuns in aceasta privinta si este posibila modificarea legislatiei europene care sa limiteze astfel de practici.
De altfel, spune Orban, Comisia pregateste un set de masuri in sectorul financiar - intre alte propuneri pentru reorganizarea activitatii Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale - pe care le va prezenta la intalnirea liderilor lumii de la 15 noiembrie la Washington.
"Lucrurile trebuie schimbate. Abordarea potrivit careia trebuie sa lasam piata sa rezolve totul nu mai este de actualitate. Arata mai degraba a capitalism salbatic. Este nevoie ca, dincolo de puterea de reglementare a pietelor, sa existe o legislatie de foarte buna calitate care sa previna pe viitor astfel de crize", spune comisarul.
Comisia va prezenta astazi previziunile economice pentru perioada urmatoare, iar, potrivit comisarului, acestea nu sunt incurajatoare.
Fara sa prezinte cifre, comisarul spune ca analiza ce va fi data astazi publicitatii este mai degraba negativa, comisia prevazand o restrangere a activitatii economice in UE si o crestere semnificativa a somajului.
"Opinia Comisiei este ca toate statele membre ale UE vor fi afectate. Arhitectura generala nu face fata crizelor. Evaluarile extrem de optimiste potrivit carora aceasta criza va avea efecte extrem de reduse nu sunt reale. Evaluarile Comisiei sunt ca actuala criza va afecta pe toata lumea", afirma comisarul.
Potrivit lui Orban, Comisia va propune un nou set de reguli cu privire la functionarea agentiilor europene de rating si va cere reevaluarea rolului FMI si al Bancii Mondiale si, in paralel, va cauta masuri de ajutorare pe termen scurt a economiilor aflate in dificultate. Ce va decide Comisia va fi cunoscut la 26 noiembrie.
Orban spune ca o masura la indemana va fi "flexibilizarea" Pactului de Stabilitate si Crestere care interzice statelor UE un deficit mai mare de 3% din PIB. Va relaxa comisia acest prag? "Raspunsul va veni curand. Este una dintre ipoteze. Propunerile Comisiei: flexibilizarea si maleabilizarea Pactului. Insa de aici pana la incalcarea Pactului este o cale lunga. O propunere de acest fel exista (de depasire a deficitului - n.n.), dar Comisia se va exprima in doua-trei saptamani", spune Orban.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO