Politică

Basescu si Geoana, candidati "oficiali" la primaria Bucurestiului

07.05.2004, 00:00 19



La o jumatate de ora diferenta Mircea Geoana si Traian Basescu si-au desus ieri candidaturile pentru functia de primar al Bucurestilor, la Biroul Electoral Municipal (BEM), aflat in sediul Primariei generale. Cu o zi inainte, Geaona fusese lansat cu fast in prezenta lui Adrian Nastase, la Sala Polivalenta. Traian Basescu s-a lansat saptamana trecuta cu focuri de artificii in Piata Constitutiei, fiind prezentat de Theodor Stolojan, care candideaza la presedintie din parte alientiei PNL - PD. Intre cei de fata la lansarea lui Geoana s-au aflat nume "grele", prezenta unora dintre personalitati la acest eveniment fiind aproape de neexplicat, deocamdata: Andreea Marin, de la TVR 1, Mircea Lucescu, sau George Copos.



Dupa euforia lansarii candidaturi sale - spectacolul a avut, e drept, un aer occidental - Geoana a venit ieri la BEM nu numai sa se inscrie, dar si sa inspecteze noul loc de munca, dupa cum a spus (BEM se afla in cladirea primariei generale). Pentru Geoana, pozitia de primar al Bucurestiului este a doua demnitate in stat, dupa cea de presedinte al tarii. Asa a declarat actualul ministru de externe si s-a explicat: "Un om politic adevarat este cel care trece printr-un test de foc, prin alegeri si prin cicatricele electorale". Geana a promis ca nu va intra in dispute suburbane cu contracadidatii sai, dar nu s-a putut abtine sa-l atace pe Basescu: "El era ministru intr-un Guvern cu performante cel putin mediocre. Ce l-a motivat sa candideze in aceasta pozitie extrem de importanta?" Perspectiva de a deveni primar al Bucurestilor i-a adus in memorie vremi trecute: "Am avut partea de cazane, am fost sef de echipa, am facut treaba de santier, iar sotia mea era speriata ca veneam cu namol pe cizme". Candidatul PSD a mai spus ca de atunci a facut a doua facultate, pe cea de Drept, a urmat Scoala de Administratie din Franta, dupa care o obtinut titlul de doctor in economie mondiala.



Cu putin timp inainte de sosirea lui Geoana la Primarie, primarul general Traian Basescu a iesit la balconul institutiei si a cerut echipei PSD care-l insotea pe Geoana sa se grabeasca, pentru ca si el vrea sa-si depuna candidatura. Dupa ce si-a depus-o, Basescu a spus ca il respecta pe Mircea Geoana, dar ca are convingerea ca bucurestenii nu vor schimba "un primar cu un balon de sapun".



Candidatura lui Mircea Geoana la primaria generala a avut ecou si in presa internationala. Financial Times se intreba ieri, nu fara ironie, cum de un om avand gusturi pentru costumele croite in Elvetia vrea sa renunte la calatoriile de-a lungul si de-a latul lumii pentru un deziderat ca astuparea nenumaratelor gropi, din Bucuresti? Omul care a vazut Bucurestiul, in ultimii trei ani, mai mult dintr-un convoi care se indrepta spre aeroport, spune ca vrea sa transforme orasul prafuit intr-o adevarata capitala europeana, scrie ironic FT. Trecand apoi in revista cariera ministrului de externe, FT spune ca experienta, calitatile si carisma de diplomat ale lui Geoana sunt practic fara rival. Fiind ministrul de Externe roman cu cel mai mare succes din ultimele decenii, comenteaza cotidianul britranic, Geoana a condus eforturile Romaniei pentru aderarea la NATO in acest an si la Uniunea Europeana in 2007.



Daca va avea succes in cursa pentru Primarie, eforturile Romaniei de aderare la UE ar fi lasate in seama unui novice, care are putine sanse sa se ridice la inaltimea lui Geoana, crede publicatia britanica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO