Politică

Bilanţul legislativ sub majoritate USL: 16 ordonanţe de urgenţă, 10 ordonanţe simple şi 99 decizii ale premierului

Bilanţul legislativ sub majoritate USL: 16 ordonanţe de...

Autor: Andrei Cîrchelan

02.04.2013, 11:20 338

Începând cu 21 decembrie, 2012, moment în care a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea Parlamentului pentru acordarea încrederii Guvernului Ponta 2 şi până a împlinit 100 de zile la guvernare, premierul Victor Ponta a semnat doar 99 de decizii, comparativ cu cele 315 pe care le semnase în primele 100 de zile ale primului său guvern - un guvern care nu avea în parlament majoritatea covârşitoare de care beneficiază actualul executiv. Numărul de hotărâri ale guvernului a scăzut şi el în aceeaşi comparaţie, de la 399 la 79.

Deciziile premierului s-au referit în mare parte la numiri şi eliberări din funcţie ale unor secretari de stat, cu 38 de numiri şi 27 eliberări din funcţie, însă alte decizii s-au referit la numirea unor consilieri onorifici ai premierului sau a unor consilieri de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru. O decizie semnată de Ponta pe 8 ianuarie stabileşte atribuţiile lui Gabriel Oprea ca viceprim-ministru.

De la instaurare, noul guvern condus de Ponta a emis 17 ordonanţe de urgenţă, şi 10 ordonanţe simple, comparativ cu 16 ordonanţe de urgenţă şi 3 ordonanţe simple la bilanţul realizat anterior de ZF.

Pe 30 ianuarie, guvernul a pus în aplicare legea Codului de procedură civilă, iar pe 19 februarie a oficializat prin ordonanţă de urgenţă timbrul de mediu pentru autovehicule. Alte ordonanţe de urgenţă s-au referit la reforma în sistemul sănătăţii publice sau reducerea unor arierate în economie, cuplată cu alte măsuri financiare.

Camera Deputaţilor a înregistrat în perioada analizată 99 de iniţiative legislative, dintre care 81 au venit de la guvern sub formă de proiect de lege. În aceeaşi perioadă a guvernului anterior, executivul înregistrase doar 17 proiecte de lege la camera inferioară. Dintre iniţiativele legislative ale guvernului, 47 s-au referit la aprobarea unor ordonanţe de urgenţă, cum ar fi cea legată de înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care este în prezent dată spre promulgare, sau cea de modificare a legii de înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Integritate, proiect care este analizat de Senat momentan. Alte iniţiative legislative ale guvernului s-au referit la aprobarea unor ordonanţe ale guvernului, cum ar fi cea care stabileşte măsuri speciale de impozitare a activităţilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural. În prezent proiectul este analizat de comisiile de specialitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO