Politică

Ce aduce anul electoral 2004?

06.01.2004, 00:00 9



Anul politic 2004 este o ecuatie cu inca destule necunoscute. Desi in 2003, s-a incercat o clarificare, exista destule lucruri care ar putea oferi surprize, in perspectiva alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale. In PSD, Adrian Nastase ezita de multa vreme sa-si anunte public candidatura pentru Cotroceni, desi cele mai multe indicii conduc spre o asemenea decizie, daca nu a lui, atunci a partidului.



Actualul sef al statului, Ion Iliescu nu da prea multe detalii despre viitorul sau politic: va ramane un "fauritor de politica" din umbra sau va merge inapoi la sefia PSD, si prin urmare locomotiva in alegeri pentru partidul de guvernamant, fie si din postura de candidat la Senat?



Daca va decide sa se intoarca la PSD, actualul sef al statului va gasi - in ciuda indarjirii cu care si-a aparat apropiatii - un partid schimbat la fata. Adrian Nastase, la preluarea sefiei PSD, a avut grija sa-si aduca langa sine o garnitura de oameni fideli. Ministrii Mircea Geoana, Vasile Puscas, Ioan Rus, Ionel Blanculescu, Mihai Tanasescu, sau fostul ministru Vasile Dancu sunt doar cativa oameni promovati rapid de Adrian Nastase. Ii va pastra Iliescu pe acestia, in ideea ca PSD va castiga alegerile asa cum isi doreste, sau va prefera sa-i reinventeze pe fostii sai fideli - Oliviu Gherman (trimis sa se odihneasca in postul de ambasador, la Paris), Florin Georgescu, (fost ministru, care nu a dat niciodata semne ca se multumeste doar cu calitatea de deputat), ministrii Puwak, Beuran, trasi pe linie moarta, sau Rodica Stanoiu? Cati dintre acestia se vor afla pe listele parlamentare si cine va decide pe ce pozitie? Cand a anuntat ca va candida pentru Parlament, Mircea Geoana a aruncat o vorba pe care si-o dorea de duh: "Este loc pentru toata lumea." Cand esti creditat cu 50% in sondaje, iti da mana sa spui astfel de lucruri. Ce se va intampla insa daca popularitatea partidului va scadea, un fenomen inevitabil in conditiile in care Guvernul va aplica, intr-adevar masurile reformiste solicitate de comunitatea internationala, dar care costa la voturi in an electoral?



PSD a avut probleme cu listele si in alegerile trecute, iar imagine unui Trita Fanita (actual senator PSD, fost PD si unul dintre cei mai bogati oameni ai partidului) alergand de colo-colo pentru a i se repartiza un loc lista este edificatoare. Se pare ca liderii partidului din teritoriu s-au cam plictisit de provincie si ar vea sa se mute mai spre Bucuresti. Ce va face face partidul daca baronii locali precum Oprisan, Mischie (caruia i se spune de pe acum dom' parlamentar) ori Sava, de la Ialomita, vor dori locuri eligibile pe liste, pentru ca, in definitiv, sunt contributori neti la bugetul partidului. In multe iesiri publice, presedintele lliescu s-a distantat de acestia, insa premierul Nastase, in grija caruia se afla acum partidul, nu s-a artatat prea doritor sa se debaraseze de ei, pentru ca "nu putem nici sa-i impuscam,"cum se exprima liderul PSD in momentul in care partidul a dezbatut problema "baronilor".



In Opozitie lucrurile nu sunt nici ele intrutotul limpezi. Stim ca PNL si PD vor merge impreuna in alegerile generale. Necunoscuta este montajul care va fi ales la locale. Traian Basescu ezita si el sa-si anunte o noua candidatura la primaria Capitalei. Liderul PD este intr-o situatie nu tocmai placuta. Desi se pare ca si-ar fi dorit sa candideze la presedintie, un sondaj de opinie care-l situeaza cu mult in urma lui Stolojan in preferintele electoratului, i-a naruit planurile. De fapt, marea problema a lui Basescu este ca el nu este creditat nici cu procentele partidului sau (10%) la capitolul incredere. In aceste conditii argumentul cu care a castigat sefia partidului, anume ca va situa PD la 25% inainte de alegeri, tremura serios. Exista deja destui liberali nemultumiti de o alianta cu un partid care scade, in loc sa creasca, lucru care il pune in dificultate si pe Theodor Stolojan, caruia multi ii amintesc trecutul sau la carma unui guvern de stanga si sustinator al lui Ion Iliescu.



In zona PRM lucrurile par sa se miste. PRM pare acelasi partid de intotdeauna, lipsit de initiative, dar tinut in spate de un lider zgomotos, care insa, in ultima vreme afirma ca vrea pace cu toata lumea. PSD declara ca nu va colabora niciodata cu PRM si la suprafata, la nivelul declaratiilor, lucrurile stau chiar asa. Realitatea din Parlament arata insa ca PRM ajuta deseori PSD sa treaca prin forul legislativ legi importante, pe care nici aliatul fidel al sau, UDMR, nu le-ar vota. PRM a ajutat in alegerile trecute PSD, intr-un mod neasteptat. Intrat in turul al doilea, Corneliu Vadim Tudor l-a ajutat pe Ion Iliescu sa castige triumfal, ca alternativa democratica la varianta Vadim. Se va repeta o astfel de situatie? Sa fie aceasta explicatia declaratiilor liderilor PSD, mai "razboinici" cu alianta PD-PNL decat cu PRM?



UDMR, partidul alta data cel mai disciplinat de pe scena politica din Romania, are mai multe probleme decat toate celelalte formatiuni politice la un loc. Doua organizatii radicale ale maghiarilor ar putea face mai mult rau Uniunii decat i-au facut vreodata toti nationalistii romani la un loc. Daca vor candida separat de UDMR la alegeri Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si Consiliul National Secuiesc, isi vor disputa segmentul aproape constant de 7% al maghiarilor, iar Uniunea ar putea rata intrarea in Parlament. PSD nu ascunde nici acum intentia de a colabora cu UDMR, dupa alegeri, si cum sansele de a obtine majoritatea sunt pur teoretice, s-ar putea trezi ca nu are alaturi de cine guverna, chiar si in eventualitatea castigarii alegerilor generale.



In sanul opozitei extraparlamentare, trebuie urmarita capacitatea de coagulare. Doua formatiuni - PNTCD si Actiunea Populara, a fostului presedinte Emil Constantinescu, isi disputa coluarul crestin-democrat si popular. Orgoliile si amintirile din trecut ii impiedica pe Victor Ciorbea, Vasile Lupu si Emil Constantinescu sa-si uneasca fortele. Cum sunt creditate cu un procent de incredere, este putin probabil ca vreuna dintre aceste formatiuni sa intre singure in Parlament. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO