Politică

Ce poate schimba Ponta in PSD cu oamenii lui Geoana in spate?

Ce poate schimba Ponta in PSD cu oamenii lui Geoana in spate?
22.02.2010, 00:00 34

Victor Ponta a propus congresului de sambata care l-a ales infruntea partidului un proiect intitulat "O Romanie corecta".Vorbeste in acel proiect despre constructia unei alternativeserioase la actuala guvernare (Basescu - PD-L). In timpulcongresului a sustinut ca orice idee de coruptie ar trebuieliminata din partid. Dar, practic, nu programul sau a castigat, civotul anti-Geoana. "Micul Titulescu", vorba de alint pentru caretrebuie sa-i multumeasca aceluiasi Adrian Nastase, a beneficiat desprijinul tacit al lui Ion Iliescu si de cel fatis al lui MironMitrea sau Radu Mazare care, toti, au avut sau au probleme cujustitia. Si toti doresc sa-si impuna influenta in partid.

Inconjurat de vechea garda

La 38 de ani ai sai, fostul procuror ajuns acum sef al PSD sepoate uita in jur. Cu cine sa innoiasca partidul? Cu ce nume noi?Sunt putine acestea. Daciana Sarbu, sotia sa, Nicu Banicioiu, sefultineretului social-democrat, sau Robert Negoita, omul de afaceriajuns parlamentar PSD. In rest, este garda veche.

Ce model doreste sa urmeze Victor Ponta? Primul pe care l-aindicat sambata a fost Adrian Nastase. Pe rand, el le-a multumitlui Ion Iliescu, Mircea Geoana, Miron Mitrea, Radu Mazare si luiIlie Sarbu, socrul sau.

Si l-a dorit in echipa pe Cristian Diaconescu, a spus-o de maimulte ori sambata. Dar Diaconescu a renuntat sa mai candideze lapresedintia PSD si i-a dat sprijinul sau lui Mircea Geoana. Vatrebui sa colaboreze cu 15 vicepresedinti (intre care MarianVanghelie) si un secretar general, Liviu Dragnea, care au fost departea lui Geoana.

In galeria liderilor de sub 40 de ani

La 38 de ani, Ponta a ajuns, asadar, sef al PSD si, o spuneraspicat, vrea sa aduca partidul pe primul loc intre partideleromanesti. Din punctul de vedere al varstei, Ponta se inscrie ingaleria oamenilor politici care au cucerit functii importanteinainte de a atinge 40 de ani.

Vladimir Putin nu avea 40 de ani cand a ajuns presedinte alFederatiei Ruse. Fostul premier britanic, Tony Blair, avea si sub40 de ani cand a preluat sefia Partidului Laburist. PremierulZapatero al Spaniei si premierul Boc al Romaniei aveau cam aceeasivarsta cu Ponta cand au ajuns in fruntea partidelor lor.

Pe seama lui Blair s-a glumit ca are un castig si de zece orimai mic decat a nevestei sale, cat despre Zapatero s-a demonstratca avea un salariu sub cel al unui controlor de trafic. Ponta acastigat anul trecut 200.000 de euro din avocatura.

De ce vrea sa ajunga in fruntea politicii si sa castige, dacaajunge presedinte al Romaniei sau premier (de obicei presedintiipartidelor sunt primii vizati pentru aceste functii), mult maiputin?

"Pentru ca Romania are nevoie de noi", spune Ponta. Romania arenevoie de modernizare, adauga el. Sunt vorbe pe care le auzi zi dezi din gura unui om politic. Dar cum va face Ponta acestelucruri?

Cat va cantari lipsa notorietatii solide?

Ponta este cunoscut din emisiunile tv. Vorbeste bine, pareriguros in argumentatie. A fost votat de delegatii la congresul PSDsi, este de presupus ca acestia au stiut ce voteaza. Dar catiposibili votanti ai PSD din orasele mici, acolo unde PSD isi arebazinul electoral, urmaresc show-uri politice? In plan extern nuare nici pe departe notorietatea unor, sa spunem, Adrian Nastase,Adrian Severin sau Mircea Geoana - acesta din urma si el, candva,cel mai tanar ambasador al Romaniei intr-o mare tara a lumii,SUA.

Ponta nu-si pune acum aceasta problema, se va concentra pechestiuni interne, spune el.

Adversar pentru Crin Antonescu

Inmintea celor din PSD ajungerea la guvernare s-ar putea produce maiinainte de alegerile legislative din 2012. Se mizeaza pe uzuraactualei puteri. Ponta nu-si ascunde intentia de a fi liderulofensivei anti-PD-L.

"Tanarul" Crin Antonescu, seful PNL, a devenit, prin alegerealui Victor Ponta in fruntea PSD, cel mai varstnic sef al unuipartid important.

Antonescu are 50 de ani. Avea 49 cand a preluat sefia PNL. EmilBoc, seful PD-L, are 43 de ani. Avea varsta lui Ponta (38 de ani)cand a preluat presedintia partidului.

Boc este insa la putere, iar Antonescu si Ponta sunt inopozitie. Antonescu a facut o figura frumoasa la alegerileprezidentiale din iarna trecuta si, intr-un segment alelectoratului, a fost considerat chiar lider al intregiiopozitii.

In lipsa lui Traian Basescu care nu va mai putea candida laprezidentiale, el este considerat in unele cercuri drept uncandidat cu mari sanse pentru a cuceri prima functie in stat laviitoarele alegeri din 2014.

Da, Antonescu a fost un sprijin onest pentru PSD in alegerileprezidentiale recente si va fi un candidat redutabil la alegerileviitoare, admite Ponta.

Insa, spune el, PSD trebuie sa faca in asa fel incat liberaliisa-i sustina pe social-democrati in viitoarele alegeri si nuinvers.

Prin tot ce a spus sambata, Ponta a lasat sa se inteleaga canu-i va lasa drum liber lui Antonescu sa se manifeste ca lider alopozitiei la actuala putere. Antonescu l-a felicitat pe Ponta, dari-a raspuns cu aceeasi moneda: lupta politica va fi faramanusi.

Victor Ponta (38 ani)

  • Cu un nas de cununie ca seful SRI George Maior, un socruinfluent si bogat ca Ilie Sarbu si un mentor ca Adrian Nastase,orice tanar se poate considera "aranjat". Victor Ponta este unuldin acele exemple care iti arata cat de mult conteaza relatiile inpolitica, asa cum este de pilda cazul lui Bogdan Olteanu,vicepresedintele BNR, care a fost adus in politica mare de nasulsau de cununie Calin Popescu-Tariceanu, sau al Elenei Basescu,fiica presedintelui Romaniei, care a devenit europarlamentar in2009.
  • Daca n-ar fi fost sprijinul premierului Adrian Nastase, Ponta,un procuror la Bucuresti, nu ar fi ajuns nici un politician de varf(presedinte al Tineretului Social Democrat si vicepresedinte al PSDin doar doi ani de la inscrierea in partid) si nici nu ar ficapatat notorietate: cine altcineva decat Nastase ar fi putut sa-lcompare in 2002 cu Nicolae Titulescu si sa scape nepedepsit?
  • A fost secretar de stat in vremea lui Nastase, ministru invremea lui Boc, este deputat din 2004 intr-un judet dificil, Gorj.De altfel, multe interpretari au fost aduse apropierii sale dejudetul Gorj: a decis sa candideze aici in 2004, in urma unuiconflict foarte mediatizat cu baronul PSD Nicolae Mischie.Adversarii sai politici spun insa ca substratul este legat decontractele de energie de la complexul Rovinari, unde a facut partedin Consiliul de Administratie si ar fi facilitat obtinerea unuicontract de consultanta pentru casa de avocatura Sova, asenatorului PSD Dan Sova, care l-a invitat recent sa-i fiepartener. Cei doi au negat acuzatiile de conflict de intereseformulate de fostul ministru al justitiei Monica Macovei, insasemnele de intrebare raman.
  • Ponta detine 3 apartamente in Gorj, judet pe care il reprezintain Parlament, si Bucuresti in valoare insumata de peste 1 milion delei si are doua autoturisme. Unul dintre apartamente l-a inchiriatcu 1.000 de euro lunar, potrivit declaratiei de avere depuse laCamera Deputatilor. Este parlamentar din 2004. Ponta participa laRaliul Romaniei, fiind scolit de campionul roman Titi Aur. DoinaAnghel

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO