Politică

Declarativ, alarmă de gradul zero: Niciun exces în politica fiscală sau monetară

Declarativ, alarmă de gradul zero: Niciun exces în politica fiscală sau monetară

Autor: Iulian Anghel

09.08.2011, 00:09 1012

Verdictul pieţelor este clar:responsabilitatea este acum în mâna oamenilor politici. Ce seîntâmplă la Bucureşti? Există o uşoară îngrijorare, susţinresponsabilii guvernamentali, dar adaugă aproape felicitându-se cămăsurile din trecut, mai ales în privinţa restângerii cheltuielilorfac ca România să se simtă, într-un anume fel, ferită. Depindem dereacţia pieţelor internaţionale pentru că România nu este izolată,iar o încetinire a economiilor din Vest ar putea afecta exporturileşi odată cu ele creşterea economică: de aceea cuvântul de ordinetrebuie să fie "prudenţă".

Într-o primă reacţie de după depunctarea decătre S&P a SUA, preşedintele Traian Băsescu a răspuns prinpurtătorul de cuvânt Valeriu Turcan întrebărilor ZF în legătură cunoua criză.

Potrivit şefului statului, România ar puteafi afectată de evoluţiile economice, în principal în zona euro, dar- subliniază şeful statului - "şi de stoparea proceselor deajustare a costurilor la nivelul statului sau a reformelorstructurale majore în plan naţional, mai ales ca efect al cicluluielectoral". Cu alte cuvinte, ajustarea costurilor şi reformelestructurale majore trebuie să continue.

Preşedinţia arată că şeful statului a avut oconsultare permanentă cu Banca Naţională şi cu Guvernul Românieifără a răspunde însă întrebării legate de posibile consultări curesponsabili europeni sau americani.

Premierul Emil Boc a reluat ieri o parte asemnalelor transmise duminică, anume că în privinţa politicilorfiscale şi guvernamentale măsura este "precauţie şimoderaţie".

"Cuvintele de ordine este acela de precauţieşi moderaţie în tot ce înseamnă politici fiscale şi politiciguvernamentale. Pieţele internaţionale nu sunt calme, situaţia nicidin America, nici din Europa nu este încă stabilă din punct devedere economic."

Pe de altă parte, arată şeful Guvernului,România are avantajul unei uşoare stabilităţi macroeconomicedeterminate de măsurile luate anul trecut, "dar nu avem voie săfacem niciun exces care să compromită această stabilitate, nici înpolitica fiscală, nici în politica monetară şi evident trebuie săfim atenţi la ceea ce se întâmplă cu pieţele internaţionale de caredepindem în mod foarte clar".

Şeful Guvernului arată că politicaExecutivului este, în continuare, aceea de a avea în 2012 undeficit de 3%, restucturarea aparatului bugetar va continua, ca şireforma companiilor de stat.

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianuafirmă că România trebuie să fie puţin îngrijorată în legătură cucriza mondială, dar, pentru că am fost prudenţi, nu suntem într-osituaţie disperată.

Nu de aceeaşi părere este opoziţia, care,ieşită din amorţeală, susţine că efectele noii crize ce se arată laorizont vor avea consecinţe foarte puternice asupraeconomiei.

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu asimţit debutul crizei (al primeia, dacă se stabileşte că acum aveade-a face cu o altă criză şi nu cu prelungirea celei începute lanoi în 2008) în ultimele luni ale mandatului său. Tăriceanu a fostaspru criticat pentru că nu a luat rapid măsuri de reducere acheltuielilor şi mai ales că, pe fondul reducerii veniturilorprovocată de încetinirea economică, nu a ajusta cheltuielile lanoua realitate, ba mai mult, pentru a acoperi golurile vistieriei,a cheltuit banii din privatizarea BCR, peste 2 mld. euro, pentrupensii şi salarii. La trei ani de atunci, el comentează pentruMediafax situaţia de astăzi, acuzând totodată actualul guvern deproasta gestiune a crizei: "România este extrem de fragilizată înurma crizei economice, care a fost prost gestionată de guvernulBoc, care a agravat efectele crizei mondiale şi nu a luat niciunfel de măsuri de redresare. Prin urmare, România, în momentul defaţă, poate să aibă riscuri mult mai mari decât celelalte ţări cueconomii mai solide care au intrat în faza de revenire, de creştereşi, ca atare, sunt foarte preocupat de ceea ce se întâmplă la nivelmondial, pentru că efectele unei noi crize care pare să seprofileze vor avea efecte foarte puternice asupra slabei noastreeconomii".

Preşedintele PNL Crin Antonescu a susţinut şiel că şocurile din economia mondială se vor repercuta nefast şiasupra României, care este în continuare fragilizată de guvernanţi,dar şi de diminuarea exporturilor pe pieţe care se contractă şi deputerea de cumpărare redusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO