Politică

Dilema politica: guvern de tehnocrati sau cabinet minoritar

Dilema politica: guvern de tehnocrati sau cabinet minoritar

Calin Popescu-Tariceanu (stg.) cauta la liderii PSD cheia iesirii din blocaj

19.03.2007, 19:09 20

Actorii politici asteapta in tensiune consultarile de maine de la Cotroceni, in piata circuland mai multe scenarii privind solutiile pe care presedintele Traian Basescu le va propune partidelor pentru deblocarea crizei.
Guvern de tehnocrati condus de guvernatorul BNR Mugur Isarescu sau gasirea unei noi majoritati sunt cele mai probabile variante pe care Basescu le va propune partidelor.
Relatia dificila dintre partide si presedinte a escaladat dupa ce chiar seful statului a afirmat sambata ca nu va semna numirea liberalului Adrian Cioroianu in functia de ministru de externe. Asadar, postul de la MAE este blocat, pentru ca PNL a spus raspicat ca nu va nominaliza alta persoana. In acest timp, politicienii atat din putere, cat si din opozitie avanseaza multiple variante pentru iesirea din criza declansata prin demersul de suspendare a presedintelui si neintelegerile dintre PNL si PD.
In laboratoarele principalei formatiuni de opozitie, PSD, se analizeaza varianta in care seful statului le va propune partidelor un guvern de uniune nationala, format din tehnocrati, care sa fie preluat de Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.
Numele lui Isarescu a fost vehiculat in mai toate momentele de criza ca o solutie de vreme rea, avand in vedere si faptul ca el a mai fost premier in 2000, pe vremea guvernarii de dreapta a CDR. Atunci, momentul numirii sale a coincis cu o acalmie in cadrul coalitiei la guvernare, dupa luni intregi de tensiune intre PNTCD si PD.
Cel putin in luarile de pozitie publice, varianta cabinetului tehnocrat este lipsita de sprijin. Liberalii o indica drept ultima solutie, social-democratii spun ca au la indemana si optiunea anticipatelor, in timp ce democratii o exclud.
In PNL, declaratiile sunt contradictorii. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ca solutia unui guvern tehnocrat nu ar face altceva decat sa confirme colaborarea presedintelui Traian Basescu cu PSD, inceputa cu numirile la SRI si la Avocatul Poporului.
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, afirma la randul sau ca premierul va sti sa se retraga din fruntea guvernului daca nu va gasi sprijin pentru majoritatea parlamentara.
Acest "sprijin" ar presupune ori sustinerea proiectelor guvernului de catre opozitie, ori o alta "solutie guvernamentala", adica cooptarea unei formatiuni din opozitie la guvernare. Insa democratii trebuie sa aleaga, ori se solidarizeaza cu premierul si raman la guvernare, ori pleaca, a declarat Olteanu, la emisiunea Pro Vest de la Pro TV.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al liberalilor, Varujan Vosganian, sustine ca liberalii nici nu se gandesc la guvernare in afara Aliantei D.A., adica fara PD.
Cheia clarificarilor de pe scena politica se afla la PSD, al carui numar confortabil de parlamentari poate garanta orice deznodamant, inclusiv alegerile anticipate, dupa cum a anuntat ieri vicepresedintele partidului Dan Nica. Un lucru este clar: PSD isi va negocia in stil mare viitoarea pozitie pe scena politica.
"Nu vom intra la guvernare pe usa din dos", a spus presedintele partidului Mircea Geoana. Numele sau a fost vehiculat inclusiv pentru pozitia de premier intr-un viitor cabinet PSD-PD, insa varianta este exclusa atat de democrati, cat si de social-democrati. PSD a evitat totodata sa-si detalieze preferintele in legatura cu viitoarea formula guvernamentala, Dan Nica afirmand ca PSD este dispus la "compromisuri" si la orice "solutie care va garanta functionalitatea guvernului".
Pe de alta parte, social-democratii nu vor renunta la demersul privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu si nici la solicitarea privind restructurarea cabinetului condus de Calin Popescu-Tariceanu.
"Asteptam din partea premierului Tariceanu un guvern restructurat, iar PSD prefera un guvern politic, nu unul tehnocrat. Prima optiune este guvernul structurat, nu un guvern al Aliantei, deorece ei sunt principala sursa de cearta", a afirmat Geoana. In ultima perioada, liderii PSD au vorbit insistent despre necesitatea eliminarii PD de la guvernare si sprijnul pentru un guvern PNL - UDMR. Insa mesajul final al PSD pentru presedintele Basescu va fi stabilit astazi la sedinta saptamanala a partidului.
Cu exceptia unor voci izolate, PD a pastrat tacerea. Partidul apropiat de Traian Basescu a fost lasat in ofsaid de toate partidele aflate pe scena politica, cu exceptia PLD - formatiunea lui Theodor Stolojan. Pentru democrati varianta cea mai convenabila, dar si cea mai improbabila, este cea a anticipatelor. Si ei isi vor clarifica astazi optiunile, in sedinta saptamanala a liderilor.

Moody's: Criza din mediul politic franeaza procesul de reforma
Deteriorarea recenta din mediul politic din Romania pare sa fi oprit procesul reformelor structurale, a declarat, ieri, Kenneth Orchard, analistul pentru Romania al agentiei internationale de evaluare financiara Moody's. Aprecierile analistului sunt diferite decat cele din luna ianuarie, cand afirma ca disputele din mediul politic demonstreaza ca Romania este cu adevarat o democratie, astfel de tensiuni fiind intalnite si in alte democratii din lume. La acel moment, Orchard spunea ca ratingul de tara al Romaniei ar putea fi revizuit daca instabilitatea va continua si va afecta procesul de implementare a reformelor economice. (Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO