Politică

Fondurile structurale sunt ca monstrul din Loch Ness, afirma ambasadorul UE

Fondurile structurale sunt ca monstrul din Loch Ness, afirma ambasadorul UE

Donato Chiarini, ambasadorul UE, spune ca fondurile europene vor veni acolo unde exista programe si multa chibzuinta in cheltuirea banilor

24.12.2007, 18:09 26

"Romania are o problema (de perceptie - n.n.) cu fondurile structurale. E ca si cum ai vorbi de monstrul din Loch Ness - am auzit despre el, dar nu stim cum arata. Fondurile structurale nu sunt mila, nu sunt caritate, ele au menirea de a echilibra diferentele din interiorul Uniunii Europene, de a asigura o crestere echilibrata. Fondurile structurale sunt o mare parghie care fac tara sa creasca, dezvoltand infrastructura si rezolvand problemele de mediu", a declarat Donato Chiarini.
In toamna trecuta Comisia Europeana a aprobat Programele Operationale (PO) prin intermediul carora Romania va primi in perioada 2007-2013 peste 30 de miliarde de euro fonduri structurale si de coeziune. Mai bine de jumatate din acesti bani merg spre agricultura si dezvoltare regionala. Acesta este un lucru esential, afirma reprezentantul UE, intrucat aici sunt si problemele cele mai mari. De pilda, din cele 11.000 de localitati din Romania doar 7.000 au retele de apa potabila.
Asa-numita politica de coeziune a Uniunii Europene ajuta statele membre ale UE (mai precis regiunile acestor state) care au un PIB de sub 75% din media Uniunii, ceea ce inseamna ca intreaga Romanie va beneficia de aceste fonduri.
Numai ca, dupa cum spune Chiarini, aceste fonduri sunt ca "monstrul din Loch Ness", toata lumea vorbeste despre ele, dar nimeni nu le-a vazut, iar pentru a le vedea trebuie munca si programe.
Aceste fonduri vor fi directionate spre Romania prin sapte programe operationale (PO) - pe transporturi, cresterea competitivitatii economiei, mediu, dezvoltarea resurselor umane, dezvoltarea regionala, capacitate admi-nistrativa si asistenta tehnica.
Absorbirea banilor acordati in primul an este dificila, daca se ia in calcul situatia celorlalte tari recent integrate. Acestea au absorbit in primul an in jur de 20% din fonduri.
"Este un imens efort pe care trebuie sa il faceti si aici ar trebui folosite fondurile structurale. Discutia privind incapacitatea Romaniei de a atrage fonduri structurale este inutila. Daca nu testati, nu aflati", a afirmat Chiarini, referindu-se la situatia localitatilor romanesti care au cea mai mare nevoie de fonduri pentru dezvoltare.
El a mai aratat ca Romania a reusit, in ultimul moment, sa scape de clauza de salvgardare pe agricultura, precizand ca exista similaritati cu Italia. "Si noi asteptam pana in ultimul moment sa indreptam lucrurile. Ne place adrenalina sau ruleta ruseasca", a conchis ambasadorul european, italian de origine.
Comisia a amenintat ca va taia 25% din fondurile pentru platile directe acordate Romaniei, dar nu a pus in practica acest lucru pentru ca intre timp administratia de la Bucuresti a rezolvat problemele legate de controlul acestor fonduri. Pe de alta parte, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania a spus ca "primul an al Romaniei in Uniunea Europeana a fost un succes".
"Primul an al Romaniei in Uniunea Europeana a fost un succes. A fost si o declaratie a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Dur?o Barosso, care a spus ca largirea UE cu Romania si Bulgaria a fost un succes. Primii ani sunt intotdeauna o perioada de ajustari, dar trebuie sa spun ca Romania are posibilitatea de a participa la toate nivelurile Comisiei Europene si a invatat repede cum sa puna problema si cum sa-si apere interesele", a declarat Donato Chiarini in cadrul sedintei Consiliului Judetean Satu Mare. Potrivit acestuia, "cateva state membre au declarat ca Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere, dar faptele dovedesc in special in cazul Romaniei, care este mai mare si mai complexa, ca sunt pregatite si ca au un rol important de jucat in regiune".
Chiarini a mai spus ca este incantat de faptul ca el este "cel care stinge lumina unui stat candidat si aprinde lumina pentru un stat membru", precizand ca Romania se pregateste sa-si largeasca ambasada la Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO