Politică

FT: În relaţia cu FMI, Ungaria a ales rolul de pugilist. Va prelua România rolul de pudel?

FT: În relaţia cu FMI, Ungaria a ales rolul de pugilist. Va prelua România rolul de pudel?
26.07.2010, 17:39 37

Venirea Fondului Monetar Internaţional în România este "marcatăde o anumită ironie", consideră Chris Bryant - corespondentul pesegmentul afaceri din Europa Centrală şi de Est.

În secţiunea de bloguri, Chris Bryant estede părere că premierul Ungariei Viktor Orban a decis să renunţela poziţia de "pudel" alegând în schimb una de "pugilist" înmomentul în care a spus oficialilor FMI că nu mai este nevoit săasculte de recomandările Fondului.

Această atitudine este văzută de redactorul FT drept o ocaziepentru România să preia "pelerina de corectitudine fiscală"aruncată de Ungaria, devenind noua "febleţe a creditorului dinWashington".

În opinia autorului, România a facut un pas înainte, asumându-şimăsuri fiscale la care Ungaria a renunţat. "Cu un deficit bugetarcare ameninţă să ajungă la 9% în acest an, miniştrii au convenit îngrabă asupra pachetului de măsuri de austeritate convenit cu FMI,incluzând aici reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar",se arată în articol. De asemenea, autorul aminteşte de creşterea de5% a TVA-ului, şi de zecile de mii de concedieri din sectorulpublic ce vor urma.

Bryant consideră însă că, într-un final, Ungaria va trebui săapeleze la împrumutul FMI, menţionând însă că atunci când o vaface, condiţiile impuse de FMI vor fi cu mult mai puţinfavorabile.

"Pieţele financiare vor decide în final care dintre strategii seva dovedi mai eficientă: cea de pudel sau cea de pugilist?".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO