Politică

Geoana: Bugetul pentru 2008 nu va trece, daca Guvernul nu este remaniat

Geoana: Bugetul pentru 2008 nu va trece, daca Guvernul nu este remaniat

Mircea Geoana, presedintele PSD: Actualul Guvern are nevoie de o remaniere sau de o restructurare. Daca nu face ori una, ori alta, bugetul nu-i va trece.

03.12.2007, 20:02 6

Presedintele PSD Mircea Geoana afirma ca social-democratii nu se vor asocia la guvernare cu PNL, dar ameninta ca, daca liberalii nu vor prelua in bugetul consolidat pentru 2008 amendamentele social-democratilor si nu vor face o remaniere guvernamentala, proiectul legii bugetului pentru anul urmator va cadea in Parlament.
"Acest buget nu va trece in forma sa actuala, daca amendamentele PSD nu sunt preluate in proiect. Mai mult decat atat, actualul guvern are nevoie de o remaniere sau de o restructurare. Daca nu face ori una, ori alta, bugetul nu-i va trece (Guvernului - n.n.)", a declarat ieri pentru ZF Mircea Geoana.
PSD va analiza astazi la Comitetul Executiv (for largit de conducere), rezultatul obtinut la alegerile pentru Parlamentul European si ar putea lua o decizie in privinta modului in care partidul se va pozitiona fata de actualul Guvern si fata de PNL.
Liderii PSD au tatonat, la inceputul saptamanii trecute, optiunile pro si contra intrarii la guvernare, discutia neducand insa la nicio concluzie, potrivit Mediafax. Insa pozitia partidului a fost anticipata ieri de seful formatiunii: "Nu vom intra la guvernare, dar vom controla actul guvernarii".
In interiorul PSD exista mai multe curente de opinie. La ultima intalnire a conducerii PSD de saptamana trecuta, cea mai mare parte a vicepresedintilor au preferat sa evite sa se pronunte asupra unei colaborari cu PNL - Liviu Dragnea si Viorel Hrebenciuc fiind printre putinii care s-au exprimat fara rezerve pentru o colaborare guvernamentala cu liberalii.
Totusi, majoritatea vicepresedintilor au insistat ca, daca se va ajunge la o formula de colaborare cu PNL, aceasta sa nu fie sub forma sprijinului parlamentar, ci, preferabil, pentru un acord la nivel guvernamental, care sa fie valabil si pe durata viitorului mandat.
Desi conducerea PSD nu a mandatat echipe care sa discute cu PNL, contacte intre lideri ai liberalilor si ai social-democratilor au existat in cursul saptamanii, insa discutiile au fost la nivel de tatonari preliminare, singurul caruia i s-a conferit dreptul de a negocia oficial cu PNL fiind Mircea Geoana, care azi ar putea prezenta in fata Comitetului executiv o eventuala oferta a liberalilor.
Contactat ieri de ZF, Geoana a exclus insa o colaborare institutionala cu liberalii, dar a avertizat ca acestia trebuie sa-si gaseasca o "majoritate" stabila, fie una "de etapa" pentru trecerea bugetului. Or, in acest moment, asa cum arata tabloul parlamentar, o majoritate stabila nu se poate realiza fara participarea PSD (in conditiile in care o colaborare a PNL cu PD este, cel putin in acest moment, imposibila). Drept urmare, bugetul va trece (niciodata dupa revolutie un proiect de buget nu a fost respins de Parlament) cu ajutorul PSD.
Dar PSD pune conditii. Mircea Geoana spune: "Vom sprijini proiectul legii bugetului daca ni se aproba amendamentele". El spune ca amendamentele PSD nu vor dezechilibra bugetul si nu vor afecta deficitul bugetar, ci sunt masuri de bun-simt in favoarea celor mai putin bogati.
Potrivit declaratiilor liderilor PSD, partidul va vota bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2008 numai daca Guvernul va fi de acord cu 10 initiative sociale, intre care majorarea salariului minim la 640 de lei, aplicarea de TVA diferentiata la alimentele de baza, acordarea a 6% din PIB pentru invatamant si a 4,5% pentru sanatate.
Social-democratii mai cer introducerea unui pachet privind stimularea muncii, a unui pachet social pentru pensionari si a altuia pentru tinerele familii, acordarea de sprijin pentru agricultori, constructia de locuinte sociale, descentralizarea administratiei publice si acordarea de sprijin financiar pentru romanii care lucreaza in strainatate, a mai anuntat ieri deputatul PSD.
Social-democratii au formulat deja peste 600 de amendamente la proiectul legii bugetului aflat in prezent la Comisia de buget finante a Parlamentului
Reprezentantii Executivului au anuntat in urma cu cateva saptamani, in urma negocierilor cu sindicatele si patronatele, ca salariul minim va fi majorat de la 390 de lei la 500 de lei din 2008 (deci cu 160, dar cu 140 de lei mai putin decat vrea PSD). Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ca desi masura adoptata de guvern este remarcabila, politica salariala a Guvernului va ramane precauta, inclusiv in 2008. "Toate politicile salariale, inclusiv in 2008, trebuie sa fie destul de precaute. Inflatia care a inregistrat o crestere mai importanta decat era prevazut trebuie sa dea de gandit", a spus premierul.
El a mai aratat ca Executivul nu renunta insa la intentia de a majora salariul minim pe economie cu aproximativ 70% comparativ cu 2004, corespunzator cresterii salariului mediu brut si net.
Guvernul a anuntat ca va reintroduce cosul minim de consum ca modalitate de calcul a salariului minim pe economie.
Geoana a afirmat ieri ca PSD nu doreste sa puna presiune pe indicatorii macroeconomici, dar considera ca proiectele sociale trebuie promovate in cadrul bugetului pe 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO