Politică

Guvernul, blocat de Curtea Constitutionala: majorarile salariale raman

12.11.2008, 20:26 33

Teoretic, acest lucru ar obliga Guvernul sa aplice majorarile salariale pentru profesori incepand cu 1 octombrie, cum a decis Parlamentul. Guvernul a anticipat aceasta decizie a Curtii Constitutionale si luni seara a abrogat ordonanta de amanare a majorarilor, inlocuind-o cu alta care ofera profesorilor cresteri salariale in trepte cu pana la 29%. Aceste majorari se aplica insa incepand cu martie 2009.

Dincolo de decizia Curtii ramane acest semn de intrebare in legatura cu decizia judecatorilor constitutionalisti de a respinge ordonanta de amanare a majorarilor salariale, de vreme ce ea fusese abrogata, drept urmare jude-carea cauzei ramasese fara obiect.
Curtea a admis exceptia Avocatului Poporului, constatand ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 136/2008 (de amanare a majorarilor) este neconstitutionala cu majoritate de voturi.
Printr-o decizie anterioara, din 15 octombrie, Curtea a observat ca in cursul dezbaterii parlamentare din data de 30 septembrie 2008, reprezentantul Guvernului, ministrul educatiei, cercetarii si tineretului, nu s-a opus adoptarii, cu amendamente, a proiectului de lege care majora salariile profesorilor cu 50%. Trebuie reamintit ca aceasta lege a fost adoptata cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenti.
Curtea Constitutionala a fost sesizata de Avocatul Poporului in legatura cu neconstitutionalitatea unei prevederi din Ordonanta de Urgenta a Guvernului care impiedica aplicarea Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% pana in luna aprilie 2009. De asemenea, Curtea urmeaza sa fie sesizata si in legatura cu neconstitutionalitatea ordonantei care majoreaza salariile profesorilor cu pana la 29% incepand cu martie viitor.
Guvernul a anuntat ca asteapta motivatia deciziei Curtii Constitutionale referitoare la ordonanta de amanare a cresterilor salariale in educatie inainte de a prezenta un punct de vedere, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, amintind insa ca noua ordonanta de salarizare in domeniu este in vigoare.
"Nu comentam decizia Curtii Constitutionale. Aceasta decizie vizeaza exclusiv Ordonanta de Urgenta 136/2008 privind stabilirea unor masuri pentru salarizarea persoanului din invatamant in anul 2008 (...). Asteptam in orice caz sa vedem si motivatia Curtii. Cert este ca Ordonanta 151/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda personalului din invatamant, adoptata in sedinta Guvernului de luni, este in vigoare si continua sa produca efecte", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.
Cum ajunge Curtea sa se pronunte in chestiuni care tin de buget?
Senatorul UDMR Frunda Gyorgy s-a declarat "surprins" de decizia Curtii Constitutionale.
Frunda a declarat, citat de Mediafax, ca, probabil, Curtea Constitutionala a considerat ca printr-o ordonanta nu se poate modifica o lege, intr-un interval scurt, si ca probabil Curtea a interpretat ordonanta ca pe o incercare a Executivului de a interveni pentru a bloca o decizie a Parlamentului.
"Pentru mine e o surpriza, nu pot sa ma pronunt pe fond, pentru ca n-am vazut motivarea. Probabil, CCR a considerat ca printr-o ordonanta nu poti modifica o lege, intr-un interval asa de scurt. Bine, in general se poate, dar cred ca a vazut in aceasta ordonanta intentia prorogarii unei legi. Probabil a considerat ca singura puterea legislativa e Parlamentul si Guvernul nu poate interveni peste o lege data de acesta, ca s-o amane. E ceva adevar constitutional in treaba aceasta", a spus Frunda.
In schimb, PD-L, prin vocea lui Emil Boc, a laudat decizia CC. Guvernul "nu mai are dreptul sa existe", ordonanta de amanare a cresterii salariilor profesorilor fiind doar "cantecul sau de lebada, ultima sa manifestare inainte de a intra in istorie", sustine Boc.
Boc a spus ca decizia prin care s-a declarat neconstitutionala ordonanta de urgenta a Guvernului privind amanarea majorarii salariilor profesorilor este "o decizie responsabila", prin care "Curtea Constitutionala pune ordine in raporturile dintre institutiilor statului si face istorie in privinta ordinii democratice din Romania".
Sindicatele din educatie au anuntat ca sunt multumite de decizia Curtii Constitutionale. Presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a afirmat ca prin aceasta decizie Curtea Constitutionala trebuie felicitata, afirmand ca este foarte incantat de hotarare. "Curtea Constitutionala, in situatia actuala, arata tuturor ca legea trebuie sa fie respectata de toti, si nu dupa bunul plac al unora. Este foarte clar ca, prin aceasta respingere, Curtea a aratat ca institutiile statului trebuie respectate si Guvernul nu este deasupra tuturor", a precizat Isvoranu.
Federatiile sindicatelor din educatie au facut din nou apel la Avocatul Poporului, care urmeaza sa sesizeze, in zilele urmatoare, Curtea Constitutionala si pentru ultima ordonanta a Guvernului. Daca si aceasta va fi declarata neconstitutionala, Guvernul se va vedea foarte probabil obligat sa aplice majorarile decise de Parlament.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO