Politică

Guvernul e intr-o situatie dificila

07.07.2005, 19:45 13

Curtea Constitutionala a admis ieri o parte dintre obiectiile de neconstitutionalitate formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, PSD si PRM impotriva pachetului legislativ privind reforma proprietatii si a justitiei, trecut prin Parlament prin angajarea raspunderii.

O astfel de decizie de acceptare a obiectiilor din sesizarile de neconstitutionalitate pune Guvernul Tariceanu intr-o situatie dificila si ridica semne de intrebare privind respectarea datei de aderare convenite si, inca, probabile, 1 ianuarie 2007.

O parte dintre prevederile pachetului legislativ - cel putin cele referitoare la reforma justitiei - au fost adoptare in acord cu Uniunea Europeana, care le-a apreciat. Chiar daca aceste prevederi convenite cu UE au ramas la locul lor, intrarea in vigoare a intregului pachet legislativ este amanata. Curtea nu aratase, pana la inchiderea editiei, ce obiectii a acceptat.

Daca Curtea a admis obiectia principala - angajarea raspunderii se face pe un proiect de lege si nu pe un pachet legislativ - intregul proces trebuie luat de la capat, adica toate legile trebuie trecute prin Parlament prin procedura normala. In cazul in care au fost admise alte obictii, acestea trebuie introduse in lege inainte de promulgare. Asadar, si intr-un caz si in celalalt, pachetul legislativ se reintoarce in Parlament, pentru a fi modi-ficat pe fond sau partial. Problema este ca Parlamentul se afla in vacanta si va fi foarte greu sa fie convocat, imediat, in sedinta extraordinara.

In acest timp, Comisia Europeana a inceput deja sa lucreze la raportul de monitorizare a progreselor de aderare, care va aparea in octombrie, si de care depinde activarea sau nu a clauzei de salvgardare care conduce la amanarea aderarii. Or, unul dintre domeniile care poate conduce la amanarea aderarii este chiar Justitia. Sunt nemultumiri legate de lipsa de eficienta in combaterea coruptiei, de lentoarea cu care se desfasoara procesele, de maniera nu intotdeauna profesionista in care sunt alcatuite rechizitoriile. Pachetul legislativ incerca sa corijeze aceste deficiente si era o urgenta ca ele sa fie corectate repede.

Or, in lipsa instrumentelor legale, a prevederilor legale, reglementarea situatiei va intarzia. Nu va fi o surpriza atunci ca raportul Comisiei sa constate lipsa de progrese si sa recomande amanarea aderarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO