Politică

Iliescu il trimite pe Pacepa dupa gradul de general la Ceausescu

27.01.2004, 00:00 67



Daca fostul sef al spionajului extern Ioan Mihai Pacepa vrea sa-si recapete gradul de general-locotenent si averea, pierdute odata cu fuga din tara (in 1978), atunci ar trebui sa-l scoale din morti pe Nicolae Ceausescu, din ordinul caruia i-au fost retrase demnitatile si confiscata averea. Asa crede presedintele Ion Iliescu, care a calificat ieri pretentia lui Pacepa drept "stranie." Fostul general este autorul cartii Orizonturi rosii, in care denunta teroara regimului comunist si care a facut cariera.



Justitia romana l-a reabilitat pe Pacepa in 1999, dar potrivit Legii statutului cadrelor militare (85/1995) redobandirea gradului de general se face prin ordin al sefului statului.



Avocatul lui Mihai Pacepa, Catalin Dancu, a declarat recent, citat de presa centrala, ca Statele Unite sunt interesate de mersul lucrurilor, intrucat fostul sef al spionajului romanesc are prieteni sus-pusi, intre care vicepresedintele american Dick Cheney.



Seful statului s-a exprimat ieri atat in privinta reabilitarii fostului general, cat si in privinta restituirii averii acestuia: "A parasit structurile care i-au acordat gradul de general, le-a si denuntat. Pai, cine sa-l reabiliteze in gradul de general? Ar trebui Ceusescu s-o faca, ca el i-a dat gradul de general." Despre averea lui Pacepa, presedintele spune: inainte de a pretinde restituirea averii, Pacepa trebuie sa o justifice. Iliescu spune ca are si argumente: oameni ca alde Pacepa "savarseau multe abuzuri si se acumulau de catre unii bogatii pe cale nu corecta".



"Deci trebuie sa demonstreze ca averea pe care a avut-o si pe care o reclama era legal obtinuta. Si exista reguli, legi, nimeni altcineva nu poate interveni", a continuat seful statului.



Fostul sef al spionajului extern Ioan Mihai Pacepa a fost reabilitat in iunie 1999 de Inalta Curte de Casatie si Justitie (pe atunci Curtea Suprema de Justitie). Dupa fuga din tara el fusese condamnat la moarte de Sectia Militara a Tribunalului Suprem, in august 1978. A fost degradat, iar averea i-a fost confiscata. Curtea Suprema de Justitie a decis retrocedarea averii fostului sef al Securitatii Exterene. Avocatul lui Pacepa, Catalin Dancu, a declarat ca averea lui Pacepa cuprinde colectii de carti rare, tablouri, bijuterii. Nu le vrea fizic, ci o contravaloare a lor in bani, actualizata. Ar fi vorba de 3 milioane de dolari. Avocatul a declarat ca Pacepa solicita si restituirea pensiei pe care o merita si care nu i-a mai fost calculata ca urmare a fugii si condamnarii sale. Consilierul prezidtintial Ioan Talpes (fost sef al Serviciului de Informatii Exterene) a acceptat o intalnire cu avocatul lui Pacepa pentru a lamuri lucrurile, dar presedintele Iliescu a spus ieri ca acesta intalniri este una neprotocolara. "Talpes se va stradui sa poarte un dialog si sa-l indrume sa se adreseze la cine trebuie", a precizat Ion Iliescu.



Intrebat daca este de parere ca Mihai Pacepa a fost un tradator, seful statului a raspuns: "Nu vreau sa intru in aceasta discutie. Nu este locul si nici momentul".



La randul sau, consilierul prezidential Ioan Talpes a precizat ca intelegerea cu avocatul lui Pacepa era sa-i dea un telefon pentru a stabili o intalnire in functie de programul pe care il are.



"Ar fi normal sa-l vad, pentru ca sunt niste elemente despre care ar trebui sa se discute", a precizat Ioan Talpes.



Consilierul prezidential a precizat ca este vorba doar despre o discutie, deoarece avocatul lui Pacepa si-a exprimat dorinta de a-l vedea. El a adaugat ca nu stie ce doreste acesta pe fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO