Politică

Iliescu: Nu-mi puteti interzice sa ma plimb doar pentru ca voi sunteti in campanie electorala

11.05.2004, 00:00 12

Presedinte Ion Iliescu spune ca nu nu a intervenit si nu va interveni in campania electorala cu este acuzat. Administratia prezidentiala si-a ieri precizat pozitia fata de acuzatiile PNL, potrivit carora presedintele Iliescu sustine PSD in campanie incalcand astfel echidistanta ceruta de Constitutie.
Administratia prezidentiala spune ca vizilete sefului statului in tara fac parte din activitatile sale curente, iar primarii localitatilor in care merge presedintele il insotesc in calitate de responsabili ai administratiei si nu de reprezentanti ai vreunui partid. Presedintele PNL Theodor Stolojan ii ceruse lui Ion Iliescu luni sa nu mai mearga in localitatile in care primarii PSD candideaza pentru un nou mandat pentru a nu lasa impresia ca le face campanie. Stolojan a spus pentru Mediafax ca astfel de gesturi inseamna o abdicare de la principiile constitutionale. Administrata prezidentiala spune ca presedintele respecta ferm principiile constitutionale privind echidistanta, dar ca nimeni nu-i poate interzice lui Ion Iliescu in calitate de cetatean roman sa se miste liber si cu atat mai putin sa-i conditioneze programul in timpul campaniei electorale.
Presedintele executiv al PSD Octav Cozmanca a spus ca vizitele lui Ion Iliescu prin tara nu au un caracter electoral si ca nimeni nimeni nu poate sa-i ceara presedintelui sa se inchida in Palatul Cotroceni vreme de o luna cat tine campania electorala, doar pentru a nu fi acuzat ca nu este echidistant. "daca afi fi facut campanie, daca legile iaar fi permis, mi-as fi dorit sa mearga in localitatile unde nu avem primari nu unde avem. Ce credeti ca la Ploiesti (una dintre ultimile vizite ale lui Ion Iliescu - n.n.) Calota nu castiga? Este cotat in sondaje cu 70%, castiga din primul tur". a spus Cozmanca.
Presedintia a mai precizat ieri Ion Iliescu isi reinoieste declaratia de neutralitate in campania electorala, singura sa interventie pe aceasta tema fiind "apelul la atitudine responsabila si civilizata din partea tuturor partidelor politice aflate in competitie", precizaza un comunicat al Presedintiei.



Campania lui Rus face victime
Procurorul general al Romaniei Ilie Botos a declansat ieri o ancheta administrativa la Parchetul Curtii de Apel Cluj, dupa ce procurorul general al institutiei a participat la lansatea candidatului PSD pentru primarie, ministrul de interne Ioan Rus. Legea de organizare judecatoreasca interzice magistratilor sa faca parte din partide politice si sa desfasoare activitati cu caracter politc. Purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Alina Tonigaru a spus ieri ca s-au primit semnale ca in tara mai exista astfel de cazuri. Ea a precizat ca ministerul va ancheta toate cazurile concrete. Pedeapsa pentru astfel de abateri poate merge de la mustrare pana la excluderea din magistratura.
Presedintele Executiv al PSD, Octav Cozmanca a afirmat ieri ca la lansarea lui Ioan Rus magistratul clujean, nu a fost invitat, ci "s-a dus din proprie initiativa" si crede ca povestea nu se va mai repeta dupa interventia parchetului general. Ancheta a fost declansata la cererea ministrului de justitie Cristian Diaconescu. Consiliul Superior al Magistraturii va analiza comportamentul lui Danila Suciu, care ar putea fi sanctionat. PD a cerut ieri demiterea imediata din functie si excluderea din magistratura a procurorului general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Cluj.  Democratii sustin ca ministrul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii sunt responsabili pentru declansarea procedurilor de demitere din functie si excludere din magistratura a procurorului clujean. PD sustine, de asemenea, ca la intrunirea PSD de la Cluj au participat forte operative al Politiei si SRI, care au organizat si supravegheat evenimentul. PD solicita declansarea unei anchete care sa stabilesca imprejurarile in care aceste institutii au participat la organizarea evenimentului, deoarece "calitatea de ministru a lui Rus nu justifica interventia".



Commnca: nu facem presiuni
Octav Cozmanca a declarat ieri ca, dupa calculele sale, PSD va obtine la alegerile locale peste 45% dintre locurile de cosilieri peste 50% dintre fotoiile de primari. Fara sa de-a o cifra pentru cheltuielile pe care partidul le va angaja in camppanie, Cozmanca a spus ca partidul are suficienti bani. Numai cotizatiile aduc partidului anual 100 de miliarde de lei, la care se adauga banii de la buget si din sponsorizari. Presedintele executiv al partidului de guvernamant a negat ca structurile locale ale partidului fac presiuni asupra oamenilor de afaceri pentru a "sponsoriza" PSD, asa cum s-a scris in mai multe publicatii centrale. Mai mult, a spus Cozmanca, liderii locali au primit sfaturi de la centru sa nu faca presiuni asupra nimanui pentru a cotiza la partid. Daca totusi acest lucru s-ar intampla partidul va analiza fiecare caz, dar nu poate preciza acum cum va actiona pentru ca "nu putem sa-i punem cu totii cu stptele la zid si sa-i impuscam". El a precizat ca "Turneul candidatilor" - o caravana de formatii de muzica ce va canta in orase pentru PSD va fi sustinut financiar de organizatiile judetene si nu de oameni de afaceri obligati sa cotizeze la partid, cum a scris presa. "Nici nu s-au facut alegerile si unii ne acuza ca le-am furat", s-a plans presedintele executiv. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO