Politică

In an electoral, opozitia face zid in apararea libertatii presei

09.01.2004, 00:00 21



Deteriorarea libertatii presei in Romania, agresiunile verbale si fizice la adresa jurnalistilor venite din partea oamenilor puterii, ingrijoreaza doar pe cei vizati sau pe diplomatii straini aflati la post, dar in ultima vreme si opozitia.



Presedintele Actiunii Populare (AP), fostul presedinte Emil Constantinescu, a adresat o scrisoare unor importante personalitati ale institutiilor europene, intre care presedintelui Parlamentului European Pat Cox, si din Congresul SUA in legatura cu restrangerea dreptului libertatii presei in Romania. Constantinescu acuza PSD si pe presedintele Ion Iliescu ca, prin pasivitatea cu care asista la inmultirea cazurilor de agresiune impotriva jurnalistilor, incurajeaza Politia si Justitia sa nu ia nici o masura. De asemenea, fostul presedinte remarca tonul amenintator si ceea ce el numeste aroganta autoritatilor in relatia cu presa si cere interventia comunitatii internationale. Atitudinea autoritatilor intimideaza presa, dar si cetatenii obisnuiti, descurajand spiritul critic si creand conditiile unui control politic asupra societatii, incompatibil cu democratia si libertatile constitutionale, a declarat ieri vicepresedintele AP, Zoe Petre. "Propunerea noastra este ca Parlamentul European sa ia in discutie si sa avertizeze Guvernul Romaniei in legatura cu pericolul in care e pusa democratia si conditiile de aderare la NATO si UE", a spus Petre.



O pozitie asemanatoare fusese exprimata de Delagatia Permanenta a PNL, care a adoptat, in decembrie trecut, o rezolutie in care cerea puterii sa renunte la amenintarile la adresa jurnalistilor.



Atacurile la adresa jurnalistilor au ajuns aproape un sport, mai ales in provincie, unde oamenii PSD controleaza aproape intreaga mass-media, spuneau cei de la PNL. Cateva cazuri sunt revelatoare. In judetul Vrancea, presa independenta a fost practic decapitata de mai marele judetului, Marian Oprisan. In Gorj, liderul PSD Nicolale Mischie nu se sfieste sa ameninte public presa care il (mai) ctitica. Nu este deloc de mirare un asemenea comportament, de vreme ce, chiar varfurile PSD incurajeaza o asemenea atitudine. Sunt de notorietate iesirile publice ale secretarului general Dan Matei Agathon, impotriva colaboratorului Televiziunii Publice Stelian Tanase, ale carui emisiuni critice irita partidul de guvernamant.



Jurnalistul timisorean Ino Ardelean a fost batut in decembrie trecut cu brutalitate in plina strada iar ancheta declansata nu a condus deocamdata la nici un rezultat. Jurnalistul scrisese despre presupuse afaceri necurate girate, se pare, de catre liderul PSD Timis si apropiati ai sai. Ardelean fusese amenintat cu cateva zile inainte chiar in ziarele patronate de acestia. Nici in cazul jurnalistului Iosif Cosinas, disparut in conditii misterioase, ancheta nu a condus la nici un rezultat.



Asociatiile profesionale de media au facut un inventar al ziaristilor agresati anul trecut de catre oamenii puterii sau de catre reprezentanti ai administratiei locale, chiar si de catre oameni de afaceri care au fost atacati in presa, iar numarul lor se ridica la circa 20.



Aceste lucruri nu au trecut neobservate de organizatiile internationale, sau de ambasadorii la post in Bucuresti. Ultima luare de pozitie ii apartine ambasadorului american Michael Guest. Pe 17 decembrie, Guest declara: "Dumneavoastra stiti mai bine ca in Romania libertatea de exprimare nu este, inca, pe deplin respectata. Nici o personalitate politica nu ar trebui sa poata spune unei emisiuni de televiziune (cazul Tanase - n.n.) ce format sa adopte si nici un jurnalist nu ar trebui amenintat pentru felul in care prezinta o personalitate politica. Nici un ziarist nu ar trebui sa fie batut in strada (cazul Ardelean - n.n.) si nu pot sa-mi inchipui cum unui jurnalist i se poate spune, dupa 14 ani, ca se renunta la serviciile sale (cazul Traian Ungureanu, concediat de la sectia romana a BBC - n.n.)", a spus Guest.



Organizatiile internationale acuza de multa vreme restrangerea libertatii presei in Romania. Iata ce spune raportul pentru 2003 al organizatiei Reporteri fara Frontiere, (octombrie 2003): "Majoritatea social democrata (PSD) controleaza direct sau indirect un mare numar de posturi de radio si televiziune."



Organizatia Freedom House, dupa agresarea in plina strada a jurnalistului timisorean Ino Ardelean: "Incercarile de intimidare a jurnalistilor sunt semne evidente ale deteriorarii libertatii presei in Romania. (...) Erodarea libertatii presei conduce la o campanie de dezinformare a electoratului, (in timpul campaniei electorale - n.n.) amenintand perspectivele pentru un proces de votare deschis si transparent."



Ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA (iunie 2003): "Televiziunea si radioul de stat tind sa fie viciate in favoarea Guvernului."
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO