Politică

In lipsa sustinerii PSD, PNL examineaza trecerea in opozitie

In lipsa sustinerii PSD, PNL examineaza trecerea in opozitie

Paul Pacuraru (PNL), ministrul muncii

04.12.2007, 19:03 19

PSD a decis ieri sa faca o opozitie dura guvernarii liberale, care va avea un moment de cumpana la votul in Parlament asupra bugetului de stat. PSD a hotarat sa nu se implice intr-o eventuala colaborare guvernamentala cu PNL, propunere venita din partea liderului partidului Mircea Geoana si aprobata cu unanimitate de membrii Comitetului Executiv (un for largit de conducere) dupa mai bine de sase ore de discutii.
Liberalii si-au amanat ieri o sedinta programata pentru dimineata, in asteptarea deciziei social-democratilor. Liberalii au asteptat o oferta din partea PSD de asociere la guvernare care insa, cel putin oficial, nu a venit.
"Asteptam o oferta concreta din partea PSD. Asa cum arata lucrurile acum nu se mai poate. Nu ai cum sa guvernezi fara majoritate", a declarat ieri pentru ZF (inainte de finalul sedintei PSD) ministrul muncii Paul Pacuraru. El a confirmat ca, in afara solutiei colaborarii cu PSD, liberalii examineaza si varianta trecerii in opozitie.
Pacuraru este ministrul care va avea cel mai mult de luptat cu opozitia la discutarea bugetului pentru 2008 in Parlament, intrucat amendamentele social-democratilor (peste 650) vizeaza cu precadere zona sociala.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, crede insa altceva. "Nici vorba despre o colaborare politica cu PSD. Au amendamente la buget? Este treaba lor. Si pana la urma ce contin acele amendamente? Vor 6% din PIB pentru invatamant? Pai asta este in proiectul de buget! Vor 5% pentru Sanatate? Este in proiect! In rest sunt teorii. Cade bugetul? Sa fim seriosi! Este o naivitate sa spui acest lucru. Cat despre buget, este firesc sa existe discutii si vom discuta. Dar bugetul nu va cadea", a declarat pentru ZF Bogdan Olteanu.
Si PD a negat ieri eventualele discutii despre formarea unei noi majoritati impreuna cu PSD, zvonuri care au fost alimentare de social-democrati.
Ieri, PSD a dezbatut rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European (un barometru important pentru evolutiile viitoare) si a decis ramanerea in opozitie, chiar daca au existat lideri care ar fi dorit intrarea la guvernare - una dintre ipotezele de crestere a partidului. In sanul PSD exista inca ezitari, rezultatul alegerilor (23%) nu a fost nici bun, dar nici pe de-a-ntregul prost. Este insa de departe cel mai mic scor obtinut de PSD de-a lungul vremii, iar acest lucru a permis vechii garzi sa ridice capul, ultimul dintre contestatarii actualei conduceri fiind Octav Cozmanca care ieri intr-un interviu a criticat dur actuala conducere si asa-numitul grup de la Cluj, care in ultima vreme s-a distantat de Mircea Geoana.
Ieri, Mircea Geoana si-a impus insa punctul de vedere si a obtinut unanimitatea pentru ramanerea partidului in opozitie (in trecutul recent el a revendicat fotoliul de prim-ministru intr-un nou guvern). "S-a decis sa ramanem in opozitie atat la actualul Guvern, cat si la presedintele Traian Basescu si PD. Cu alte cuvinte, adversarul PSD este puterea de dreapta din acest moment din Romania", a explicat Mircea Geoana. Liderul PSD a continuat: "Cu privire la obiectivul pentru alegerile locale din 2008, acesta a fost asumat de conducerea partidului. Obiectivul este castigarea alegerilor si revenirea PSD la nivelul de 30%".
Zilele trecute, surse din PSD au relatat ca exista o serie de lideri care doresc o alianta de perspectiva cu PNL impotriva presedintelui Traian Basescu, una dintre conditiile acestei apropieri fiind organizarea alegerilor locale concomitent cu cele generale si un pact pe termen lung intre cele doua partide dupa aceste alegeri.
Liberalii au asteptat ieri toata ziua decizia social-democratilor. Mircea Geoana a negat ca ar fi vorbit cu seful liberalilor Calin Popescu-Tariceanu despre astfel de lucruri, dar existenta contactelor a fost confirmata ieri pentru ZF de Paul Pacuraru, ministrul muncii.

Asa nu se mai poate!
ZF: Cum veti guverna in continuare? Sunteti ministrul care va avea cele mai mari probleme la dezbaterea bugetului.
Paul Pacuraru (ministrul muncii, PNL): Asteptam o oferta concreta din partea PSD. Asa cum arata lucrurile acum nu se mai poate. Nu ai cum sa guvernezi fara majoritate.
ZF: PSD este solutia?
PP: PNL are de ales intre doua solutii. Una dintre ele este sa treaca in opozitie, cealalta sa-si caute un partener de guvernare.
ZF: Este PSD acel partener?
PP: Situatia concreta este urmatoarea: asa cum arata lucrurile acum, stim cine va fi presedinte pana in 2009 si banuim cine va fi intre 2009-2014 (ministrul se refera la Traian Basescu - n.n.). In aceste conditii o colaborare cu PD este exclusa. Cu PRM nu se poate, drept urmare singura solutie este o alianta cu PSD.
ZF: Sustineti aceasta alianta?
PP: Personal sunt partizanul trecerii in opozitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO