Politică

Inflatie de candidati in cursa pentru alegerile locale

10.05.2004, 00:00 16



Sfarsitul de saptamana a coincis cu debutul campaniei electorale pentru alegerile locale. Vreme de mai bine de trei saptamani, mii de candidati la fotolii de primar (consilierii sunt alesi pe liste de partid) vor incerca prin mijloacele pe care le au - ei si partidul - convinga electoratul sa-i aleaga.



Pentru primaria generala a Bucurestiului se vor bate 24 de candidati, dar sanse reale nu au decat cativa. Candidatul PRM, Dumitru Dragomir si-a inregistrat candidatura intre ultimii si a spus ca nu se teme de Mircea Goeana (PSD) si Traian Basescu (PD) pentru ca sunt niste oameni ca mine: adica niste mincinosi". La Cluj, 11 candidati se vor bate pentru scaunul lui Gheorghe Funar. Sanse au actualul edil, Ioan Rus de la PSD (care beneficiaza si de sprijinul UDMR care si-a retras candidatul pentru a-l sprijini pe Rus) si Emil Boc (PD, sprijinit de PNL). Inflatie de candidati se inregistreaza si in alte orase: Piatra neamt (12), Alba iulia (12) Targu Mures (8) si asa mai departe.





Vanghelie nu se lasa, Padure a renuntat



O figura aparte intre candidatii este cea a actualului primar al sectorului 5, Marian Vanghelie. Dupa ce PSD a desemnat un alt candidat in locul sau, Vanghelie si-a depus candidatura ca independent si pentru acest gest va fi exclus, probabil, astazi din partid. Este promisiune pe care PSD a facut-o saptamana trecuta: membrii PSD care vor candida ca independenti vor fi exclusi. Vanghelie a spus ca mizeaza mult pe sprijinul mambrilor PSD pentru un nou mandat. La conferinta de presa organizata dupa depunerea candidaturii sale, intre grupul de sustinatori ai lui Vanghelie s-a aflat si deputata de Bucuresti, Aura Vasile care a purtat o sapca verde cu inscriptia: "Vanghelie - tine cu voi". Ieri PSD Bucuresti a reactionat afirmand ca prezenta deputatei la intrunirile lui Vanghelie nu reprezinta o sustinere. Aura Vasile a spus ca, fiind in staff-ul de campanie a PSD, urmareste cu atentie actiunile celorlalti candidati.



George Padure (PSD) care-si anuntase candidatura ca independent la sectorul 1 a renuntat, sub spectrul excluderii din partid. Ieri Padure a spus ca a renuntat dupa o discutie purtata cu "conducerea superioara a partidului" si-a i-a rugat pe "cetatenii sectorului 1" chipurile doritori sa-l vada primar sa-i inteleaga gestul.



Sefi de partide si membri de frunte s-au aflat la sfarsitul saptamanii in tara pentru a da greutate lansarilor de candidati. Adrian Nastase s-a aflat in vestul tarii, la fel si Theodor Stolojan.



La Cluj, Nastase a lansat canditatii partidului pentru primariile a 14 municipii din Transilvania si Banat. A mers si la Oradea si s-a desfasutat in fata a 3.000 de simpatizanti. A vorbit despre Uniunea Europeana si despre cravata sa imprimata cu insemele UE, pe care nu ar fi ales-o intamplator, dupa cum a spus: "Bihorenii vad UE cu ochiul liber", iar Bihorul va fi principala poarta de intrare in Uniune. Intr-un alt context, Nastase a spus ca i-a lasat pe tusa pe unii dintre fostii lideri locali controversati din ratiuni de imagine. Nicolae Mischie, de la Gorj, Florian Serac de la Bihor sau Bebe Ivanovici de la Ilfov au ramas in afara listelor electorale. Ei aveau o sustinere pe plan local, dar pe ansamblu daunau imaginii partidului, a spus Nastase. La inchiderea listelor de candidati s-a putut insa observa ca alte nume controversate din PSD se afla inca in fruntea listelor electorale. Presedintele PSD Suceava Gavril Marza - acuzat chiar din interiorul partidului de actiuni ilegale - deschide lista partidului pentru Consiliul Judetean Suceava, Dumitru Sechelariu candideaza pentru un nou mandat la Bacau.



O situatie iesita din tipare o reprezinta candidatura pentru primaria din Oradea a deputatului Mihai Bar. Dat afara din partid de Adrian Nastase pentru ca ar fi murdarit imaginea PSD, Bar a fost reprimit recent si facut candidat. El il acuzase pe fostul prefect Florian Serac de coruptie, iar conflictul dintre cei doi a avut ca deznodamant eliminarea lui Bar. Revenirea lui i-a reamintit lui Nastase de lecturile sale biblice. Aflat la Oradea, presedintele PSD l-a imbratisat pe proaspatul candidat exact ca in pilda cu fiul risipitor, pe care a si evocat-o de altfel. Emotiile au fost mari de-a lungul intregului traseu al premierului. De pilda, prefectul de Bihor Gheorghe Sarb la prezentat pe Adrian Nastase, la Alesd, drept presedinte al PD.



Unde nu a ajuns Nastase au ajuns alti lideri ai partidului. La Bacau, vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc si ministrul delegat pentru administratie Gabriel Oprea au alinat lacrimile candidatului la primarie, Dumitru Sechelariu. Acesta a izbucnit in plans in momentul in care in timpul lansarii a fost proiectat un film despre viata grea si plina de lipsuri pe care a dus-o in copilarie. Activitatea lui Sechelariu a fost laudata de Hrebenciuc, care a spus ca el beneficiaza e sprijinul lui Adrian Nastase, dar si a presedintelui Ion Iliescu. "Amandoi ii acorda sprijinul", a spus Hrebenciuc.





PNL ii cere lui Iliescu sa nu mai sprijine PSD



Prezenta presedintelui tarii in ecuatia alegerilor a nemultumit opozitia. Presedintele PNL, Theodor Stolojan a spus ieri, citat de Mediafax, ca il roaga "staruitor" pe presedinte sa pastreze echidistanta ceruta de Constitutie si sa se abtina pe perioada campaniei sa mai viziteze orasele unde primarii PSD candideaza pentru un nou mandat. Stolojan a spus ca astfel de situatii s-au inregistrat saptamana trecuta in mai multe orase, intre care Constanta si Ploiesti. La Constanta Iliescu a fost insotit pe tot traseul de primarul PSD Radu Mazare, care candideaza pentru un nou mandat, iar la Ploiesti de Emil Calota, aflat in aceeasi situatie. "Astfel de gesturi inseamna o abdicare de la spiritul Constitutiei, care ii cere presedintelui unei tari sa ramana echidistant pentru a-si putea exercita functia de mediere in conformitate cu nandatul sau"., a spus Stolojan.



Sfarsitul de saptamana nu a fost scutit de emotii pentru pedistii mai mici, desi lansarea principalelor candidaturi se incheiase deja. La organizatia PD Suceava a izbucnit un scandal de proportii care risca lase organizatia fara consilieri locali. Organizatia i-a retras spijinul politic candidatului pentru primarie, Ilie Nita pe motiv ca inregistrat la Biroul Electoral de circumscriptie o alta lista de consilieri decat ea aprobata de organizatie. A fost desemnat un alt candidat si inaintata o alta lista, actiuni respinde din motive procedurale. PD risca sa ramana astfel fara consilieri, daca nu va consimti sa accepte lista inregistrata de Ilie Nita. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO