Politică

Legea reformei in justitie, admisa de Curtea Constitutionala

19.07.2005, 19:27 12

Legea privind reforma in justitie, modificata in Parlament, in urma obiectiilor initiale ale Curtii Constitutionale, a fost acceptata ieri de judecatorii Curtii, care au apreciat ca fiind constitionale modificarile operate, actul normativ fiind transmis ieri Presedintiei spre promulgare.

Este vorba despre cele patru articole de lege declarate, initial, neconstitutionale de Curtea Constitutionala care au constituit motivul anuntului demisiei Cabinetului. In urma deciziei Curtii, pachetul de legi privind reforma justitiei - pentru care Guvernul isi angajase raspunderea - s-a reintors la Parlament pentru ca deputatii si senatorii sa puna in acord textele legii cu deciziile Curtii. Constitutional, o decizie a Curtii este obligatorie. Parlamentul a modificat insa doua dintre prevederile declarate neconstitutio-nale, iar alte doua au fost adoptate cu modificari si completari. Astfel, daca Curtea declara neconstitutionala interdictia impusa de legea in discutie pentru membrii Consiliului Superior al Magistraturii de a ocupa si alte functii in Justitie, Parlamentul a stabilit ca interdictia este mentinuta doar pentru presedintele si vicepresedintele CSM. Ceilalti membri ai CSM sunt suspendati, pe perioada mandatului, din alte functii.

De asemenea, prevederea declarata neconstitutionala, cea care, in varianta Guvernului, stabilea ca judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu-si pot continua activitatea dupa varsta de pensionare, a fost modificata de Parlament care a mentinut interdictia.

Curtea Constitutionala s-a pro-nuntat, pentru a doua oara, asupra pa-chetului legislativ dupa votul Parlamentului si in urma unei sesizari a presedintelui Traian Basescu care a cerut reexaminarea modificarilor aprobate de Legislativ la textele declarate initial neconstitutionale.

"Examinand sesizarea, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in sensul ca Parlamentul a inlaturat din lege unele texte neconstitutionale si a modificat alte texte declarate neconstitutionale, punandu-le astfel de acord cu decizia Curtii", se mentioneaza intr-un comunicat al Curtii.

De asemenea, Curtea Constitutionala a constatat ca art. 82 din Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, in noua sa forma, este constitu-tional, in sensul ca sintagma "varsta de pensionare prevazuta de lege" se refera la o viitoare reglementare juridica si ca magistratii aflati in functie la data publicarii Deciziei Curtii Constitutionale nr. 375/2005 pot fi mentinuti in activitate in conditiile prevazute de art. 63 din Legea 303/ 2004 privind statutul magistratilor.

In prima sesizare, 6 iulie, Curtea Constitutionala a admis exceptiile ridicate de instanta suprema, PSD si PRM. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO