Politică

Liberalii fac declaratii de fidelitate Aliantei D.A. si PD

04.07.2005, 19:56 20

PNL a facut, la sfarsitul saptamanii trecute, o declaratie prin care infirma ca intre liberali si democrati ar exista neintelegeri. Dar, din teritoriu, incep sa razbata nemultumirile liberalilor fata de rolul pe care partenerii li-l rezerva in cadrul Aliantei.

Fapt neobisnuit, PNL a dezmintit, intr-un comunicat oficial, "zvonurile" privind lipsa de soliditate a Aliantei. Iar liberalii spun ca stiu si dincotro au pornit zvonurile privind neintelegerile dintre parteneri: de la PSD.

Liberalii spun ca PD este partenerul sau de incredere si nu concepe nici un fel de sciziune in cadrul Aliantei D.A.

"In ultima vreme, in presa au aparut zvonuri si speculatii privind o presupusa apropiere intre PNL si PSD, care nu au nici o legatura cu realitatea. Ele au insa un scop evident: sa creeze disensiuni in cadrul Aliantei D.A., sa discrediteze PNL si PD si sa afecteze buna functionare a Guvernului care si-a dovedit angajamentul pentru aplicarea unor reforme intarziate de 15 ani incoace", spun liberalii.

Iar comunicatul continua: "Zvonurile si speculatiile care au pus sub semnul intrebarii Alianta D.A. si soliditatea Guvernului au avut o anumita ritmicitate in aceste sase luni si au imbracat diverse forme. Este de presupus ca vor mai continua. Facem apel la jurnalistii si liderii de opinie sa trateze cu discernamant informatiile si zvonurile lansate din diverse surse. Aceasta cu atat mai mult cu cat a devenit evident ca scenariile care

s-au tesut in aceste luni prin astfel de zvonuri au fost, ulterior, sustinute oficial tocmai de catre PSD".

Cel putin in ultima luna, intre PNL si PD au aparut o serie de disensiuni care s-au manifestat public. Incolonarea PD-ului in spatele presedintelui Basescu, care aduce democratilor notorietate si unele atitudini de subminare a PNL-ului, venite dinspre democrati, a produs nemultumirea liberalilor.

Cu o saptamana in urma, premierul Calin Popescu-Tariceanu privea, fara sa intervina, o luare de pozitie foarte dura a liderului liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban, la adresa PD si a presedintelui Traian Basescu. In esenta, Orban spunea ca PD participa la guvernare, dar nu-si asuma nici o responsabilitate in acest sens.

La sfarsitul saptamanii, mai multi reprezentanti ai PNL Bistrita au criticat pozitia pe care partidul o are in cadrul Aliantei D.A.

"Alianta trece printr-o criza dupa sase luni de guvernare, datorita diferentelor ideologice intre cele doua partide si a orgoliilor si intereselor de grup", avea sa spuna consilierul municipal Andrei Rusu. Solutia propusa de el era ca PNL sa nu se mai asocieze cu nimeni si sa-si propuna sa castige la alegerile viitoare 30-35% din voturi. Sigur ca Rusu nu este o autoritate in cadrul PNL, dar luarea sa de pozitie si a altor colegi arata ca nemultumirile sunt reale, la baza partidului.

Un fapt este evident. Dupa cum arata ultimele sondaje, PD a devenit principala forta in cadrul Aliantei D.A. Raportul de 1,3 la 1 in favoarea liberalilor s-a inversat. Sase luni de guvernare a erodat imaginea liberalilor care este asociat cu guvernarea, intrucat primul-ministru provine din randurile lor. Au ministerele cele mai vizibile, dar si cele care "toaca" imaginea cum se intampla, de pilda cu Ministerul de Finante, care a fost obligat sa ia o serie de masuri nepopulare. Si aceasta imagine ar putea sa se erodeze, in continuare, pentru ca, de exemplu, majorarea TVA s-ar putea dovedi inevitabila. O ipoteza anuntata, initial, de PNL si criticata de PD.

In cazul PD, imaginea buna de care beneficiaza, deocamdata, Traian Basescu se rasfrange si asupra sa.

Nimeni din PD nu s-a straduit sa ascunda relatia partidului cu Basescu, dimpotriva. Asa s-a ajuns, de exemplu, ca PD - in acord cu reactiile lui Traian Basescu - sa se gaseasca pe pozitii opuse PNL, la votarea, saptamana trecuta, a consiliilor de administratie la TVR si radioul public.

Sigura ca o atare situatie nu avea cum sa nu convina PSD. Atacul PSD s-a concentrat cu precadere asupra PD si a lui Traian Basescu si a ocolit PNL, lucru care a creat impresia ca ar exista o intelegere intre liberali si social-democrati. Subiectul fuziunii dintre PD si PNL nu mai este, cel putin in aceste zile, de actualitate. Deja democratii si-au schimbat orientarea politica - merg la intrunirile popularilor si au sanse de a fi primiti in Partidul Popular European.

Vacanta de vara este propice pentru a aduce clarificari in relatia dintre cele doua partide - Parlamentul si-a intrerupt lucrarile, iar di-vergentele de opinii nu se vor mai consuma, cel putin la nivel parlamentar, la scena deschisa. Deocamdata, divergentele, chiar daca unele dintre ele sunt spectaculoase, nu sunt atat de grave incat sa conduca la o ruptura, dar este nevoie aici de tact si de o strategie pe termen lung. De aceea, documentul in care liberalii se declara fideli Aliantei pare mai degraba o oferta pentru urechile democratilor decat pentru cele ale opiniei publice. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO