Politică

Lupta pentru esalonul doi in Guvernul Boc este in toi. Lista propunerilor se ingroasa pe zi ce trece

Lupta pentru esalonul doi este in toi. Lista propunerilor se ingroasa pe zi ce trece

Candidaturile pentru esalonul doi vin din teritoriu, dar trebuie aprobate de Boc (st.) si Geoana

07.01.2009, 18:43 93

Iordache este, asadar, cel mai recent nume pentru ocuparea unei pozitii de secretar de stat la Ministerul de Finante, fiind sustinuta de filiala Buzau a partidului. La ministerul condus de Gheorghe Pogea, PD-L are rezervate doua pozitii de secretar de stat. La conducerea ANAF a fost numit deja Sorin Blejnar, fost comisar general adjunct in Garda Financiara.

"Stiu ca am fost propusa, dar nu stiu care este rezultatul discutiilor de la partid", a declarat pentru ZF fostul vicepresedinte al Comisiei de buget finante din Camera Deputatilor in legislatura 2004- 2008. Ea a candidat pentru un loc de deputat la Buzau la alegerile din toamna, dar a pierdut cursa cu uninominalul.
La Ministerul de Finante a intrat deja in paine Gheorghe Gherghina, secretar de stat propus de PSD si Catalin Doica, care si-a pastrat mandatul dupa ce PNL a plecat de la guvernare. In carti pentru un post de secretar de stat la Finante este si Bogdan Dragoi, dar el este vizat si pentru o pozitie similara la Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, avand in vedere ca a fost directorul financiar al fostului primar general in timpul mandatului acestuia la Bucuresti.
PD-L il sustine totodata pe actualul sef al Vamilor Gelu Stefan Diaconu la sefia Autoritatii Nationale a Vamilor, au spus pentru ZF surse democrat-liberale.
Diaconu a fost director general adjunct al Vamilor in perioada 1997-2001, iar dupa intrarea la guvernare a Aliantei D.A, in 2004, el a fost presedinte al Directiei Vamilor si vicepresedinte al ANAF. Numele lui Diaconu a facut prima pagina in 2005, cand presedintele Traian Basescu a acuzat public ca numirile din vami se fac pe baze clientelare, iar Ionut Popescu a spus ca demiterea sa din functia de ministru de finante s-a datorat dorintei sale de a face curat in sistemul vamal si implicit de a-l demite pe Diaconu.
Ieri, premierul Emil Boc a semnat deciziile pentru numirea a patru consilieri de stat ai vicepremierului Dan Nica.
Pe lista persoanelor numite in functia de consilier de stat la aparatul de lucru al viceprim-ministrului figureaza Cornel Hamza (candidat PSD-PC la alegerile parlamentare), Andrei Rizoiu, Laura Monica Ion si Daniel Ionel Butunoiu.
Decanul Facultatii de stiinte Politice, Administrative si Comunicare din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB), Catalin Baba, ar putea prelua postul de sef al Cancelariei premierului, ramas vacant de la sfarsitul anului trecut, cand Dorin Marian s-a retras din cabinetul fostului premier Tariceanu. Catalin Baba s-a aflat, ieri, la Palatul Victoria, unde a avut o discutie cu premierul Emil Boc, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
Mircea Raicu, fostul sef al REBU si varul fostului deputat PD-L Romeo Raicu, va fi secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor, fiind sustinut de filiala sectorului 4 a Partidului Democrat Liberal.
PSD Buzau il sustine totodata pe Constantin Topcian (PSD) la o pozitie de secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor. Colegul sau de partid, Aurel Nechita, va fi secretar de stat la Ministerul Sanatatii, potrivit lui Stefan Viorel, liderul filialei PSD Galati.
La Ministerul Agriculturii, unde PSD are rezervate doua functii de secretar de stat, potrivit algoritmului dintre cele doua partide, social-democratii i-au propus pe Liviu Harbuz, pe Catalin Rosculet si pe Catalin Matei pentru pozitiile de secretar de stat.
La Ministerul Dezvoltarii, condus de Vasile Blaga, pe una din cele doua functii de secretar de stat a fost propus ieri Ion Andreica de catre filiala PD-L Bistrita. In aceste conditii, nominalizarea viceprimarului general al Capitalei Razvan Murgeanu pentru una dintre cele doua functii de secretar de stat a devenit improbabila, dupa ce surse din PD-L au dat numirea sa ca sigura. "Inca nu este nimic batut in cuie", a spus insa ieri viceprimarul Razvan Murgeanu. Filiala Bucuresti sector 1, condusa de Murgeanu, i-a propus pe toti cei cinci candidati ai sai la alegerile parlamentare care au ratat intrarea in Senat si Camera Deputatilor la a ocupa pozitii de secretar de stat.
Fostul ministru de finante, Ionut Popescu, care a pierdut locul de senator, desi
s-a clasat pe locul 1 in colegiul sau, a spus ieri pentru ZF ca nu va accepta sa devina secretar de stat si ca nu va face parte din viitorul Guvern.
Cornelia Cazacu, care a ratat la randul sau un nou loc de parlamentar, va fi numita secretar general al Senatului, in vreme ce fostul sau coleg din Senat, Constantin Gheorghe, a fost propus de organizatia Suceava drept presedinte al Arhivelor Nationale. Printre cei care cauta un post de secretar de stat in guvernul lui Emil Boc este si fostul deputat PD-L Anca Constantinescu, insa pentru ea nu a fost inca gasita o functie adecvata.
La Ministerul Afacerilor Externe, ministrul PSD Cristian Diaconescu, a decis sa numeasca trei secretari de stat apolitici, proveniti din sistem.
Este vorba de trei diplomati de cariera: Bogdan Aurescu a mai ocupat functia de secretar de stat in MAE in Guvernul Nastase, a fost agent al Romaniei la CEDO si agent la CIJ in procesul de delimitare a platoului continental cu Ucraina, Bogdan Mazuru, care este in prezent ambasador in Germania, si Doru Romulus Costea, care a fost ambasador al Romaniei la Cairo, dar si in Kuweit, in prezent fiind seful Misiunii Romaniei la ONU, Geneva.
Un al patrulea secretar de stat ar putea fi numit pe criterii politice, fiind vizat consilierul din Administratia Prezidentiala pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, pentru functia de secretar de stat pe acest domeniu din cadrul Ministerului de Externe.
La conducerea Garzii de Mediu va fi numit din nou Silvian Ionescu, care a mai ocupat aceasta functie si intre 2005 si 2007, cind PD a facut parte din guvernul condus de liberalul Calin Popescu-Tariceanu.
Functiile de secretar general la ministere sunt vanate de oameni din esalonul doi al partidelor, la Transporturi urmand sa mearga un fost functionar de la Ministerul Mediului, Anghel Ion, iar la Ministerul Economiei, Radian Tufa, fostul sef al Registrului Auto Roman.
Constantin Ciolgaz de la PD-L isi va mentine functia de vicepresedinte al Oficiului pentru Protectia Consumatorului, spun surse din PD-L.
Trei secretari de stat, printre care presedintele Agentiei de Strategii Guvernamentale (ASG), si 10 consilieri personali ai fostului prim-ministru Calin Popescu-Tariceanu au fost eliberati ieri din functie, prin decizii ale premierului Emil Boc.
Pe lista secretarilor de stat eliberati din functie, la cerere figureaza Alfred Bulai, presedintele ASG, Antonel Tanase (Ministerul Transporturilor) si Ervin Zoltan Szekely (Ministerul Sanatatii).
Boc a mai decis eliberarea lui Popescu Bogdan din functia de asistent cabinet in cadrul Cancelariei premierului si retragerea din postul de consilier personal la cabinetul fostului prim-ministru Tariceanu a lui Fodor Ludovic, Uioreanu Elena-Ramona, Cononov Paul, Huiu Iulia, Putineanu Irina, Cismas Emil-George, Uta Hermina-Nicoleta, Marius Oprea, Uricariu Smaranda-Elena-Doina si Lemeni Nicolae-Adrian.
In negocierea cu democrat-liberalii, PSD-ului i-a revenit dreptul de a numi conducerea mai multor institutii importante precum CEC, Eximbank, Fondul Proprietatea, AVAS si RAPPS, insa, spre deosebire de alte institutii mai putin importante, unde propunerile vin si din teritoriu, nominalizarile in institutiile de mai sus sunt facute exclusiv de Mircea Geoana, presedintele PSD.
"Mircea Geoana este plecat in SUA, de aceea cred ca nominalizarile in aceste functii vor mai astepta cel putin pana la intoarcerea presedintelui partidului la finele saptamanii", a spus pentru ZF ministrul de externe Cristian Diaconescu.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO