Politică

Marian Sarbu crede ca piata muncii poate absorbi minimum 400.000 de disponibilizari

11.01.2009, 19:09 11

Noul ministru al muncii Marian Sarbu estimeaza ca in primele sase luni ale acestui an rata somajului va ajunge la 4,5 - 5%, dar nu va trece de 6% pana la sfarsitul lui 2009.

"Numarul mediul al locurilor de munca vacante declarate de angajatori a fost in primele 11 luni ale lui 2008 de 74.418. Putem estima ca piata fortei de munca poate absorbi in 2009 minimum 400.000 de persoane, conform proiectului programului de ocupare al ANOFM", a explicat pentru ZF ministrul muncii, familiei si protectiei sociale, Marian Sarbu.
Potrivit ultimelor date centralizate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), anga-jatorii din economie vor face peste 47.500 de disponibilizari pana in luna martie, cele mai multe in constructii, automotive si petrol si gaze. "Estimam o rata a somajului inregistrat de aproximativ 4,5 - 5% pentru prima jumatate a anului 2009. In functie de evolutia crizei economice si financiare ce va afecta Romania, este foarte greu de estimat evolutia ratei somajului pana la sfarsitul anului 2009, dar consideram ca aceasta nu va depasi 6%, si aceasta in conditiile in care stocul somerilor ar atinge 545.622 de persoane", a mai spus ministrul.
La sfarsitul lui noiembrie rata somajului ajunsese la 4,1%, numarul total de someri fiind de 377.000, fata de 4% in luna octombrie si 4,2% in aceeasi luna a anului 2007, potrivit ANOFM.
Sarbu spune ca in momentul de fata criza economica "nu se resimte acut" la nivelul pietei muncii, cresterea numa-rului de someri fiind un fenomen nor-mal pentru aceasta perioada a anului, cand se manifesta fenomenul sezonier al anumitor domenii de activitate. "Vom avea in vedere sustinerea locurilor de munca pentru incadrarea persoanelor cu acces mai dificil pe piata muncii, cum ar fi persoanele peste 45 de ani, persoanele care mai au trei ani pana la indeplinirea conditiilor de pensionare, somerilor unici intretinatori ai familiilor monoparentale, dar si cu-prinderea in cursuri de formare pro-fesionala a somerilor ale caror meserii sau competente nu le permit ocuparea locurilor de munca vacante, respectiv mobilitatea profesionala."
Ministerul muncii intentioneaza sa modifice si sa completeze legislatia actuala prin introducerea unor masuri care sa sprijine intoarcerea in tara a romanilor care lucreaza in strainatate. "Analizam modul in care putem sa acordam acestor persoane sprijin pentru a-si gasi un loc de munca mai bine platit, pentru a-si repatria bunurile si pentru a beneficia de asigurari sociale. De asemenea, vom identifica si modul in care putem sa-i sprijinim pe cei care doresc sa investeasca in Romania".
Sarbu a enumerat printre primele masuri de pe agenda Ministerului Muncii absorbtia rapida a fondurilor europene destinate resurselor umane, in valoare de peste 4,2 mld. euro pana in 2013, elaborarea unui plan pentru a reduce efectele crizei economice asupra pietei muncii, precum si incheierea de parteneriate cu sindicatele si patronatele.
 
Ce s-a schimbat in legislatia muncii de la 1 ianuarie 2009
1. Salariul minim a crescut cu 11%, la 600 de lei
2. Plus 0,5% la CAS-ul platit de angajatori
3. Maxim 4.000 de lei, indemnizatia acordata mamelor
4. Companiile care angajeaza someri nu mai primesc 1.000 de euro
5. Angajatii la stat care s-au pensionat si inca mai lucreaza in sistemul public trebuie sa opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie. 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO