Politică

Ministrul Finanţelor: Informaţia privind "naţionalizarea" fondului pensiilor private este o aberaţie şi lipsită de temei

Ministrul Finanţelor: Informaţia privind...

Autor: Gabriel Pecheanu

12.04.2017, 15:43 82

Ministrul a spus că nicio raţiune politică, economică, financiară sau bugetară nu ar putea să determine o astfel de măsură.

"Domnule prim-ministru (...) această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii", a declarat ministrul Viorel Ştefan.

El a mai spus că pilonul II de pensii este o schemă financiară de succes.

"Administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de şapte milioane de cetăţeni, în fiecare an se consolidează chiar dacă această cotă de transfer de la fondul public de pensii către pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1% la fel ca în anul 2016 datorită creşterii numărului de contributori prin creerea de noi locuri de muncă fondul va încasa în cursul anului 2017 un plus de peste 1,3-1,4 miliarde de lei, ceea ce e un indiciu că acesta se consolidează, funcţionează bine şi va asigura atunci când primele generaţii vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura nişte pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente", a detaliat ministrul Finanţelor.

El a mai spus că miercuri dimineaţa a avut consultări şi cu responsabilii Autorităţii de Supraveghere Financiară în ideea că vehicularea unor astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizaează acest fond.

"De aceea am promisiunea din partea conducerii ASF că va avea consultări în cursul zilei de azi cu administratorii de fond pentru a clarifica şi închide definitiv acest subiect. Deci nu există niciun indiciu în legătura cu intenţia cuiva să naţionalizeze pilonul II de pensii", a conchis ministrul Finanţelor Publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO