Politică

Modificarea legii CNSAS, o posibila sursa de conflict intre PSD si UDMR

09.04.2004, 00:00 18



Intentia de modificare a legii de functionare a CNSAS (Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii), initiata de patru deputati ai PSD, intampina impotrivire, din partea aliatului fidel al partidului de guvernamant - UDMR. Comisia de aparare din Camera Deputatilor a decis marti ca legea dosarelor sa fie modificata in mod restrictiv. Astfel, potrivit proiectului, cei urmariti de fosta Securitate nu-si vor mai putea vedea dosarele in original; fostii securisti, activi sau nu in structurile SRI nu mai pot fi deconspirati decat cu acordul institutiei din care fac parte; mandatul Colegiului CNSAS este redus de la sase la patru ani - ceea ce inseamna, practic, ca oamenii incomozi din institutie vor fi dati afara.



Modificarea legii de functionare a CNSAS a fost initiata de deputatul PSD Ioan Stan, seful comisiei de control a SRI. Ea a primit aviz pozitiv din partea comisiei SRI. Raportul Comisiei de aparare din Camera este si el favorabil acestei legi - 15 voturi "pentru" si unul "impotriva", in conditiile in care PD si PNL au absenat de la sedinta. Voturile "pentru" apartin PSD si PRM - o alinata pe care partidul de guvernamant o dezavueaza public, dar care functioneaza eficient in momentele de deruta pentru putere. Ieri, UDMR, care sprijina in plan parlamentar PSD, in baza unui protocol care si-a dovedit trainicia de-a lungul anilor, si-a exprimat public opozitia fata de proiectul modificarii legii.



"In acest moment, ar trebui sa lasam Consiliul National de Studiere a Arhivelor Fostei Securitati sa lucreze", a spus ieri presedintele UDMR Marko Bela. Proiectul de modificare a legii - care intampina un serioasa rezistenta din partea membrilor CNSAS, dar si a organizatiilor societatii civlie - urmeaza sa fie discutat dupa sarbatori in plenul Camerei Deputatuilor. Indiferent de pozitia UDMR, proiectul va trece, daca de partea lui s-ar pronunta majoritatea PSD si cel mai bine reprezentant al partidelor de opozitie - in acest moment PRM. Va fi intarita atunci, cu siguranta, suspiciunea ca, dincolo de a renega oficial partidul extremist al lui Corneliu Vadim Tudor, PSD se foloseste de el pentru a-si atinge scopurile. La nivel oficial, PSD respinge aceasta ipoteza. Purtatorul de cuvant al partidului de guvernamat Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat ieri ca PSD nu sustine modificarea legii pentru ca suntem in prag de alegeri si ar exista suspiciunea ca se doreste deturnarea activitatii institutiei de la principala ei obligatie - aceea de a stabili daca pretendentii la functii in administratia centrala sau locala au colaborat sau nu cu fosta Securitate. Niculescu Duvaz spune - multi oameni avizati sustin acest lucru - ca legea trebuie modificata, dar nu in ceea ce priveste termenele (modificarea mandatului CNSAS) sau a responsabilitatilor Consiliului: trebuie mai bine definit, de pilda, termenul de politie politica care este sursa atator confuzii, spune Bogdan Niculescu Duvaz.
Decizia deputatilor din Comisia de aparare a fost criticata de mai multi membri ai Colegiului CNSAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO