Politică

Nastase a iesit sa-l sustina pe Geoana

27.05.2004, 00:00 11

Pentru prima data de la lansarea candidaturii lui Mircea Geoana in cursa pentru castigarea primariei de la Bucuresti, Adrian Nastase a pasit alaturi de reprezentantul PSD in campanie electorala. 
Faptul s-a petrecut, ieri, cand stafful PSD, din care a facut parte si liderul filialei Bucuresti, Dan Ioan Popescu, s-a deplasat pe platforma fostului IMGB.
Aici, isi aminteste Geoana, a lucrat si candidatul PSD la functia de primar al Capitalei, pe vremea cand era inginer - asta se petrecea inainte de 89.
Imbracat la costum, si cu cravata, aidoma  tinutelor sale din saloanele diplomatice, Mircea Geoana descrie cum anume functioneaza un utilaj inaugurat ieri la General Turbo S.A. Bucuresti. "Am proiectat aici" (la fostul IMGB - n.n.) , isi aminteste candidatul, care inscrie pe lista sa profesinala mai multe locuri cunoscute ca platforme industriale.
General Turbo este o companie privata desprinsa din fostul IMGB, adusa pe linia de plutire de cei care au cumparat-o. Halele imense sunt curate, nici un pericol sa te murdaresti, gazdele amabile. Adrian Nastase a mai vizitat  uzina in anii trecuti, cum a facut-o si Ion lliescu.  Uzina are aproape 1.000 de muncitori, toti cu drept de vot, toti stransi pe la colturi, curiosi.
Nastase si Geoana stau de vorba cu ei, le strang mainile. Ii intreaba cum o duc. Oamenii par sa fie intimidati de prezenta ministrului de externe si a primului ministru, alaturi de sefii lor.
Dupa un tur prin fabrica, urmeaza un alt gest neobisnuit in vizitele de pana acum ale lui Adrian Nastase. Se organizeaza, in sala de protocol a platformei industriale, o conferinta de presa ad-hoc. Pare sa fie o discutie amicala intre liderul PSD, Mircea Geoana si Dan Ioan Popescu.
Este momentul in care Adrian Nastase il prezinta pe Mircea Geoana - ii lauda calitatile de bun administrator, aminteste ca a facut studii la specialitate la Ecole Nationale d'Administration, la Paris. Spune ca Geoana este in masura sa echilibreze raportul dintre administratia orasului si Guvern.
Nastase spune ca problema curateniei va fi rezolvata, aceasta fiind una dintre prioritatile ofertei PSD.  Mircea Geoana spune despre Bucuresti ca este vazut, in metropolele lumii, drept o capitala de periferie. Si asta pentru ca, desi are unele dintre atuurile care l-ar putea recomanda drept unul dintre marile orase, cum ar fi aeroport international, peste 2 milioane de locuitori, Bucurestiului ii lipsesc investitiile, oamenii bine platiti sau parcurile industriale.
Cu cateva ore inainte de aceasta vizita, Mircea Goana inaugurase in cantina studenteasca R3, un parc tehnologic. "E pacat de Dumnezeu, imi plange inima cand vad aceste cladiri parasite! M-am saturat sa ne batem joc de aceasta resursa care se numeste talentul ingineresc!". In acelasi timp, pe ecran se deruleaza imagini cu cladiri abandonate care ar urma sa faca loc noului parc. Dupa ce ii asculta pe cei care au facut proiectul, Geoana spune: "Stam pe o mina de aur! Cei care nu o folosesc sunt condamnati sa stea la munca de jos".
In primele saptamani de campanie, Goana a ales sa mearga in fabrici, scoli, in parcuri. De azi, pentru opt zile pana la alegeri, va avea si un site propriu, prin intermediul caruia va dialoga cu electorii virtuali. Programul sau electoral va fi afisat pe acel site internet, iar vizitatorii acestuia vor putea afla oferta candidatului.
Principalul contracandidat al lui Geoana in cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei, Traian Basescu, liderul PD, nu agreaza plimbarile electorale, contabilizeaza o singura astfel de iesire si aceea scurta.
Principala dezbatere, cea televizata, se apropie - vineri seara, la PRO TV, toti candidatii de la Bucuresti vor sta fata-n fata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO