Politică

Nastase si Vacaroiu convoaca Parlamentul degeaba

08.07.2005, 20:09 10

Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor vor lucra in primele doua zile ale saptamanii viitoare pentru a face un raport asupra deciziei Curtii Constitutionale privind legile justitiei si proprietatii, acesta urmand sa fie supus miercuri dezbaterii plenului reunit al Parlamentului.

Dar decizia este tardiva, daca nu inutila, intrucat primul-ministru a anuntat ca nu va accepta o astfel de solutie.

De altfel, partea din pachetul legislativ - cea referitoare la proprietate asupra careia Curtea nu a avut obiectii - a fost adoptata ieri prin ordonanta de urgenta. Pentru cealalta parte, cea a Justitiei, Tariceanu a anuntat ca nu va accepta sa fie modificata in Parlament, intrucat ar insemna ca accepta mutilarea textului.

Decizia de intrunire a Parlamentului a fost luata, ieri, de Birourile Permanente ale celor doua Camere.

La finalul reuniunii, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a apreciat ca hotararea pe care a luat-o impreuna cu presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, de a convoca sedinta Birourilor Permanente atat de rapid dupa anuntarea deciziei Curtii, i-a luat prin surprindere pe unii dintre reprezentantii Aliantei PNL-PD.

"Nu stiu ce credeau, ca vom trage de timp... Si eu le-am explicat ca pentru noi, care am inteles mesajul domnului Traian Basescu ca integrarea e pe primul loc si ca cine este impotriva promulgarii legii este impotriva integrarii europene, noi am convocat rapid aceasta sedinta a Birourilor Permanente cu ideea de a face o sesiune extraordinara cat mai rapid", a afirmat Nastase.

Legile privind regimul proprietatii, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, au fost promovate prin ordonanta de urgenta, avand in vedere ca prevederile cuprinse in aceste documente nu au fost respinse de Curtea Constitutionala, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, imediat dupa anuntul renuntarii la mandat.

Decizia promovarii prin ordonanta de urgenta a acestor legi a fost luata in sedinta de ieri a Cabinetului.

Legile mentionate sunt incluse in pachetul legislativ privind reforma justitiei si regimul proprietatii, care a facut obiectul deciziei Curtii Constitutionale de respingere a unor prevederi referitoare la sistemul judiciar.

"Era singurul mod in care aceste legi mai puteau fi salvate. In Parlament, nu vad cum am putea sa discutam articolele vizate de decizia Curtii Constitutionale, pentru ca atunci am accepta, practic, sa mergem mai departe cu un pachet de legi care si-au pierdut total continutul initial", a spus Tariceanu.

El a explicat ca procedurile parlamentare nu mai pot continua in cazul legilor justitiei, in conditiile in care prevederile privind reforma sistemului au fost respinse de Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala a admis, miercuri, o serie de exceptii ridicate de instanta suprema, PSD si PRM la prevederile referitoare la reforma justitiei din pachetul legislativ al Guvernului, respingandu-le insa pe cele referitoare la modul de adoptare al acestuia si la proprietate.

In esenta Curtea nu a acceptat ca magistratii care sunt in functii sa dea concursuri, cum cerea noua lege, nici sa renunte la privilegii precum cumulul de functii, sau cumulul salariu-pensie, lucru care, in opinia Guvernului, a golit reforma de continut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO