Politică

Orban se incurca din ce in ce mai mult in explicatii in privinta accidentului

Orban se incurca din ce in ce mai mult in explicatii in privinta accidentului

Orban neaga cu vehementa ca ar fi accidentat pe cineva

21.12.2007, 18:41 20

Ministrul transporturilor Ludovic Orban nu a mers din proprie initiativa la politie pentru a raporta accidentul pe care l-a produs duminica, ci abia dupa ce, luni seara, a fost sunat de seful Brigazii de Politie Rutiera, comisarul-sef Marian Motoc.
Anterior, Orban afirmase ca a mers la politie (cu intarziere pentru ca a avut treaba) pentru a raporta o tamponare usoara in care a fost implicat duminica dupa-amiaza pe Soseaua Cotroceni.
Ieri insa, seful Politiei Capitalei chestorul principal Marian Tutilescu a declarat ca i-a cerut luni sefului Politiei Rutiere sa-l sune pe Orban pentru a lamuri situatia, dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora ministrul ar fi provocat un accident in care a fost implicata o fetita de 14 ani.
Totusi, pana aseara nu exista nici o proba concreta care sa-l acuze pe Orban, iar tatal presupusei victime neaga in continuare ca fetita sa in varsta de 14 ani ar fi suferit vreun accident si infirma cu tarie o presupusa intelegere financiara pentru musamalizarea cazului.
Ministrul, la randul sau, spune ca este singura victima, intrucat a fost supus unui linsaj mediatic.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a negat ca i-ar fi cerut demisia ministrului si a spus ca asteapta rezultatul anchetei pentu a lua o decizie.
Seful Politiei Capitalei a confirmat ieri ca ministrul a raportat accidentul doar dupa ce a fost sunat de seful Brigarii Rutiere. "Din cate am inteles, Motoc l-a sunat pe Orban, dar ministrul nu i-a putut raspunde. Intr-un final, a raspuns un consilier al acestuia care a afirmat ca ministrul Orban este la medic si efectueaza analize medicale. La scurt timp, a reusit sa vorbeasca si cu Orban care i-a spus ca va veni la sediul Brigazii Rutiere ca sa clarifice situatia. Mai departe, povestea o stiti", a explicat seful Politiei Bucuresti.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Marius Tache, a confirmat pentru Mediafax ieri spusele sefului Politiei Capitalei, afirmand ca raportul ajuns la minister in acest caz contine declaratia lui Motoc potrivit careia l-a sunat luni seara pe ministrul implicat in accident, deci la aproape 24 de ore dupa producerea lui. Povestea accidentului in care a fost implicat ministrul Orban este in continuare neclara.
Un martor neidentificat a sunat duminica dupa-amiaza la numarul de urgenta 112 si a raportat - inregistrarea confirma acest lucru - un accident pe Soseaua Cotroceni in care o fata a fost lovita de o masina. Este locul in care Orban a facut accidentul. Martorul nu pomeneste numele lui Orban care este, totusi, o persoana cunoscuta.
Echipajul de politie nu a gasit locul accidentului, desi martorul a dat detalii precise - dupa cum se poate observa din inregistrare - si au raportat ca incidentul nu se confirma. Cei doi au fost ieri sanctionati de Ministerul de Interne.
Politia a reluat cercetarile abia dupa aparitia informatiilor in presa despre accidentul ministrului. Atunci a fost sunat Orban si, abia dupa ce a fost sunat de politie, a mers sa dea o declaratie. Orban sustine ca a asteptat politia la locul accidentului, vreme de trei ore, si ca aceasta nu a venit. Daca un accident se soldeaza cu victime, politia trebuie sa-i recolteze soferului probe de sange pentru a se stabili daca a consumat sau nu alcool. Cum ministrul a raportat accidentul (o tamponare obisnuita spune el) la peste 24 de ore de la producerea lui, acest lucru nu a mai fost posibil.
La randul sau tatal presupusei victime neaga ca fetita sa ar fi fost lovita de masina condusa de Ludovic Orban. El a fost audiat ieri de procurorii care fac cercetari in acest caz.
"Fiica mea mi-a spus ca a alunecat cu zece minute inainte de a face Ludovic Orban accident. Fata a spus ca s-a accidentat in urma cazaturii. Am declarat ca nu am nicio implicatie cu accidentul", a declarat Gavril Todean, tatal fetei. Barbatul a mai spus ca il stie pe Orban de la televizor si a negat ca ar fi primit bani de la acesta.
Gavril Todean a stat aproximativ cinci ore la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Miercuri, dosarul privind cercetarea accidentului rutier produs de ministrul Ludovic Orban a fost preluat de la Brigada de Politie Rutiera de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie. Potrivit dispozitiilor procedurale, competenta efectuarii cercetarilor penale fata de un ministru apartine Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora accidentul produs de ministrul transporturilor pe soseaua Cotroceni s-ar fi soldat cu ranirea unei fete, anchetatorii comunicau ca evenimentul nu s-a soldat cu victime. Ulterior, Politia anunta ca a fost identificata victima accidentului de circulatie, fiind vorba despre o minora. Fata apare inregistrata pe 16 decembrie, in ziua accidentului, la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitala, cu un traumatism cranio-cerebral minor si traumatism la brat.
Fetita a ramas in spital aproximativ 20 de minute, timp in care au fost realizate cinci radiografii si a fost investigata de mai multi specialisti. In urma acestora, s-a constatat ca starea ei nu este grava si nu necesita internare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO