Politică

Partidele isi scot vedetele la defilare pentru europarlamentare

10.03.2009, 00:00 19

Partidele sunt pe ultima suta de metri in elaborarea listelor pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie - un proces care starneste patimi prin numele implicate si umbreste discutiile despre importanta reprezentarii Romaniei in acest for.

Romania va fi reprezentata la Parlamentul European de 33 de deputati (din totalul de 750), insa rolul lor nu va fi deloc unul decorativ, in ultima vreme Parlamentul European primind puteri sporite. Parlamentul European are un cuvant greu de spus la adoptarea bugetului Uniunii Europene si impreuna cu Comisia Europeana are putere de codecizie pe proiecte importante.
In actuala legislatura, in urma alegerilor din urma cu doi ani, PD (care intre timp a fuzionat cu PLD-ul lui Theodor Stolojan) are in PE 13 europarlamentari, PSD - 10, PNL - 6, PLD - 9, UDMR - 2, in vreme ce Laszlo Tokes este independent.
PSD a anuntat ieri ca va finaliza listele pana la 25 martie, in vreme ce acest proces ar urma sa se incheie la PD-L pe 23 martie.
Dincolo de miza acestor alegeri, scrutinul are pentru partide si o alta dimensiune.
Potrivit liderului PSD Mircea Geoana, "alegerile europarlamentare care se apropie sunt repetitie cu cos-tume pentru prezidentiale, iar obligatia noastra, a social-democratilor, este sa dam schimbare pe palierul politicii interne. Obligatia noastra, ca partid, este sa intelegem ca inca cinci ani de acum incolo, cu aceeasi formula de dreapta la conducerea Romaniei este prea mult, mult prea mult", a declarat Geoana.
Dincolo de aceste calcule pe termen ceva mai lung, cel putin pentru partide, este important scorul cu care ele vor iesi din aceste alegeri, dovada, calculele pe care si le fac si oamenii pe care incearca sa-i atraga. PD-L va iesi in capul listei cu Theodor Stolojan, dar alte nume au atras atentia: fiica presedintelui, Elena Basescu, vrea si ea sa candideze, in vreme ce analistului Traian Ungureanu, dar si Alinei Mungiu-Pippidi li s-au facut propuneri de a candida, ceea ce a starnit dezbateri publice.
Lista PNL va fi deschisa de actualul europarlamentar Daniel Daianu, dar si fosta sa asistenta, actualul consilier al premierului Boc, Andreea Vass, ar vrea sa ajunga la Strasbourg.
PSD va deschide lista cu actualul ministru delegat Vasile Puscas.
Vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur a declarat ieri ca, in cursul saptamanii viitoare, Comisia de validare a candidaturilor pentru Parlamentul European se va reuni pentru o prima analiza a cererilor si CV-urilor celor care s-au inscris pentru europarlamentare. El a adaugat ca democrat-liberalii doresc sa stranga peste un milion de semnaturi, acest proces urmand a fi organizat la nivel de filiale.
Intrebat despre criteriile propuse de Alina Mungiu-Pippidi privind candidatii PD-L la euroalegeri, Flutur a spus ca nu s-a discutat niciun fel de tema privind posibilii candidati pe aceasta lista. "Ne onoreaza sa vina oameni din societatea civila", a spus vicepresedintele PD-L, amintind un alt fost membru al societatii civile, Sever Voinescu, care a candidat din partea PD-L la alegerile pentru Parlamentul national.
Referitor la candidatura jurnalistului Traian Ungureanu pe lista PD-L pentru PE, Flutur a raspuns: "Ne onoreaza, il cunoastem, este o personalitate binecunoscuta in societatea civila", tinand sa adauge ca acest subiect, ca si candidatura Monicai Macovei, nu s-au aflat in discutia conducerii partidului.
Membrii Biroului Permanent Judetean (BPJ) al PD-L Iasi au decis saptamana trecuta sa o sustina pe Alina Mungiu-Pippidi pentru alegerile euro-parlamentare, propunerea urmand sa fie trimisa conducerii partidului pentru a fi validata.
Alina Mungiu-Pippidi a cerut ca toti cei care se vor afla pe listele PD-L pentru PE sa nu fi colaborat cu Securitatea, sa nu fi fost condamnati penal sau sa nu fi fost membri a mai mult de doua partide, acestea fiind conditiile sale pentru a accepta sa candideze.
 
Ce se intampla la Strasbourg
  • Romania va avea in Parlamentul European 33 de europarlamentari.
  • Mandatul europarlamentarului este de cinci ani.
  • Salariul unui europarlamentar va fi de aproximativ 7.000 de euro lunar (mult mai mare decat in prezent, cand un europarlamentar castiga la Strasbourg salariul de parlamentar din tara).
  • Diurna unui europarlamentar va fi de 290 de euro.
  • Un europarlamentar primeste in jur de 4.000 de euro lunar pentru intretinerea biroului parlamentar.
  • Europarlamentarii beneficiaza de transport gratuit.
Piesele grele la alegerile din 7 iunie
 
PSD
Vasile Puscas (seful DEA), Adrian Severin, Ioan Mircea Pascu, Aristide Roibu, Victor Negrescu, Daciana Sarbu, Adriana Ticau, Rovana Plumb.
 
PD-L
Monica Macovei (fost ministru al Justitiei), Alina Mungiu-Pippidi (Presedinta Societatii Academice Romane), Cristian Preda (consilier prezidential), Elena Basescu (fiica presedintelui), Andreea Vass (consilier al premierului Boc), Rares Niculescu (europarlamentar), Marian Jean Marinescu (europarlamentar), Nicolae Vlad Popa (europarlamentar), Daniel Funeriu, Sebastian Bodu, Iosif Matula, Alexandru Nazare.
 
PNL
Daniel Daianu, Norica Nicolai, Renate Weber, Adrian Cioroianu, Ovidiu Silaghi, Ramona Manescu, Adina Valean, Cristian Busoi.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO