Politică

PD scoate la bataie toti liderii la alegerile locale

21.01.2004, 00:00 16



Partidul Democrat a decis ieri in cadrul Consiliului National ca cei mai importanti oameni ai partidului sa candideze pentru alegerile locale, intrucat, sustin cei de la PD, fara un scor bun obtinut la acest scrutin, victoria opozitiei in alegerile legislative din toamna nu este plauzibila.



Presedintele PD, Traian Basescu, a declarat ca responsabil cu campania pentru alegerile locale va fi Cozmin Gusa, fost secretar general al PSD, trecut saptamana trecuta la democrati. El va conduce campania impreuna cu vocepresedintii Stelian Dutu si Vasile Blaga. Liderul Basescu a declarat ca a insistat ca Gusa sa ocupe aceasta functie pentru ca "este un bun organizator" si pentru ca el cunoaste foarte bine organizatia PD: "Le stie foarte bine. Nu eu am fost responsabil cu destructurarea PD. Va sta la Bucuresti, se va deplasa in teritoriu si va da instructiuni privind strategia electorala", a spus liderul PD.



Decizia privind unde si cum vor candida liderii PD in alegerile locale va fi luata in viitorul apropiat de Biroul Permanent National (for restrans de conducere). Deocamdata, surse din partid afirma ca s-a discutat despre candidatura presedintelui executiv al PD, Emil Boc, pentru primaria Clujului.



Basescu a declarat din nou ca nu a hotarat inca daca va candida la Bucuresti. "In orice caz, nu vom pastra varfurile partidului pentru alegerile generale, pentru ca noi credem ca politica se face pentru oameni", a spus Basescu.



Pentru PD, rezultatul alegerilor locale este important, in conditiile in care, pe baza rezultatului obtinut, se constituie unul dintre coeficientii care sunt luati in calcul in momentul alcatuirii listelor comune cu PNL, de la alegerile parlamentare.



Sedinta de ieri a Consiliului National a avizat rezultatele filialelor prin prisma sondajului de opinie ISOP-CSOP - care va cantari in alcatuirea listelor comune pentru generalein alianta cu PNL. Liderii de organizatii au fost somati sa-si asume rezultatele slabe, dar au fost reconfirmati pe functii, din considerentul ca o schimbare in prag de alegeri nu ar fi bine venita. Potrivit lui Traian Basescu, "viitorul lor politic" va depinde insa de rezultatul obtinut in alegerile locale. In functie de acest rezultat, ei vor fi promovati sau nu pe locuri eligibile in alegerile generale.



Traian Basescu a facut ieri un apel la partidele extraparlamentare sa intareasca alianta PNL-PD prin fuziuni si sa nu se liluzioneze ca vor trece pragul electoral. Cum se prefigureaza un prag electoral de 5% si la locale, Basescu a apreciat ca partidele cu 1-3% in sondaje vor ramane in afara administratiei si, apoi, in afara Parlamentului.



"Batalia PSD, de o aprte, iar PNL si PD, de cealalta, se va duce umar la umar. In perspectiva vor exista in Parlament patru partide: PSD, PNL, PD si PRM, daca UDMR se va scinda. Poate liderii acestor partide (sub 5% - n.r.) ar face bine sa analizeze situatia si sa se consolideze, prin fuziune, fie cu PD, fie cu PNL, pentru a nu risipi voturile, in conditiile in care vom merge umar la umar cu PSD", a spus Basescu.



El a infirmat ca Mugur Isarescu ar fi fost invitat sa se alature Aliantei, un zvon publicat de presa de la Bucuresti, apreciind, fara sa dea amanunte, ca "nu ar fi un lucru benefic". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO