Politică

PNL si-a adus aminte de traseistii politici

06.07.2005, 19:50 14

Liberalii au depus ieri la Parlament un proiect de lege referitor la interzicerea migratiei politice a alesilor locali, a anuntat purtatorul de cuvant al partidului, Eugen Nicolaescu.

Potrivit propunerii de modificare a Legii 215/2001 a administratiei publice locale, adoptata de conducerea liberala, primarii sau consilierii care sunt exclusi sau parasesc partidul pe listele caruia au fost alesi isi pierd mandatul. De asemenea, consilierii demisionari sau exclusi vor fi inlocuiti in institutiile din care fac parte de urmatorii supleanti inscrisi pe listele respectivei formatiuni politice.

O alta modificare a Legii 215 prevede ca primarul care a demisionat sau a fost exclus din partidul pe listele caruia a fost ales isi pierde mandatul, iar in acest caz se organizeaza alegeri anticipate.

Nicolaescu a declarat ieri ca interzicerea migratiei politice a parlamentarilor nu poate fi deocamdata reglementata prin lege, pentru ca ar fi incalcata Constitutia. El a spus ca partidul sau a racolat cativa parlamentari ai opozitiei pentru ca acest lucru nu este interzis de Constitutie.

Pe de alta parte, ieri, Comisia pentru elaborarea Statutului deputatilor si senatorilor a adoptat un amendament potrivit caruia parlamentarii isi vor pierde mandatul daca vor parasi partidul politic pe lista caruia au intrat in Parlament, ceea ce, evident, este lipsit de relevanta atata vreme cat o asemenea reglementare este interzisa de Constitutie.

PSD acuza Executivul ca ii hartuieste primarii cu inundatiile

PSD a convocat ieri la sediul partidului o videoconferinta cu liderii partidului din judetele calamitate in urma inundatiilor, in care liderul social-democrat Mircea Geoana a acuzat Executivul ca a gestionat ne-corespunzator criza. Reprezentantii fi-lialei PSD Teleorman si-au aratat in-dignarea fata de acuzatiile autorita-tilor ca primarii PSD din localitatile inundate sunt vinovati de producerea dezastrului.

"Daca si in aceste momente conti-nua hartuirea,inseamna chiar ca nu au nici un Dumnezeu", a spus prese-dintele PSD Mircea Geoana. "Diferen-tele dintre putere si opozitie trebuie sa inceteze la nivel local, macar in aceste momente", a mai spus acesta.

In ultimele luni, PSD a acuzat Puterea ca si-a intensificat presiunile la adresa liderilor sai locali pentru a-i determina sa deminioneze din functii. Mircea Geoana a mai spus ca PSD va dona bani familiilor in randul carora s-au inregistrat decese, sumele fiind deja "colectate in urma actiunii PSD de sprijinire a sinistratilor de luna trecuta".

Statul va depune plangere in justitie impotriva primariilor sau a bene-ficiarilor privati ai contractelor de concesiune pentru exploatarea lucra-rilor de protectie impotriva inundatii-lor care nu sunt intretinute sau folosite corespunzator, a afirmat, ieri, pre-mierul Calin Popescu Tariceanu. "Sta-tul va depune plangere in justitie si ii vom actiona in cauza, in asa fel incat sa cerem despagubiri si a-i obliga in final pe toti la o atitudine corecta, de responsabilitate". Premierul a amintit ca le-a cerut prefectilor "sa mearga pana la anularea contractelor de concesiune cu cei care exploateaza privat sau chiar cu primariile care nu-si respecta obligatiile", deoarece s-a constatat ca peste tot in tara "foarte multe lucrari de protectie impotriva inundatiilor nu sunt intretinute in mod corespunzator, nu sunt exploa-tate conform caietului de exploatare si de aceea toate acumularile care au rol de a preveni inundatiile nu pot sa faca fata".

In plus, Tariceanu a cerut Ministerelor Mediului si Gospodaririi Apelor si Agriculturii "sa depuna plangere in justitie impotriva acestor noi proprietari care nu-si respecta obligatiile".

Pe de alta parte, el a spus ca autoritatile sunt interesate si de modul in care au fost cheltuiti banii publici in acest domeniu, "pentru ca au existat indicii ca multe lucrari nu au fost executate conform proiectului, iar banii au fost incasati". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO