Politică externă

Alegerile din SUA şi uraganul: Puternicul republican Chris Christie, guvernator în New Jersey, trece de partea lui Obama

Alegerile din SUA şi uraganul: Puternicul republican Chris Christie, guvernator în New Jersey, trece de partea lui Obama

Autor: Iulian Anghel

31.10.2012, 12:07 970

Presa americană încearcă să ghicească cine va avea câştig din dezastrului care s-a abătut asupra coastei de este a Statelor Unite: Barack Obama sau Mitt Romney?

La mai puţin de o săptămână până la alegerile prezidenţiale în care se confruntă republicanul Mitt Romney şi democratul Barack Obama, preşedintele în exerciţiu pare că va fi marele câştigător de pe urma uraganului Sandy. Vizitează zonele calamitate în calitate de "salvator", de responsabil puternic al statului, în vreme ce campania lui Romney a rămas în umbră şi, oricum, este "faultată" mediatic de faptele la zi. Iar Romney primeşte lovituri chiar din sânul partidului său.

Puternicul republican Chris Christie, guvernator al statului New Jersy, cel mai afectat de uragan, a "trecut" de partea lui Obama.

Washington Post relatează cum, întrebat la postul cu simpatii republicane, Fox News, dacă Romney va veni şi el să viziteze New Jersy unde urma să ajungă Obama şi unde milioane de oameni stau încă în întuneric în urma trecerii uraganului, Christie a răspuns: "Nu ştiu şi nu mă interesează. Am alte lucruri de făcut".

Şi Romney şi Obama au renunţat la campania electorală. Dar, în calitate de preşedinte, Obama merge în zonele sinistrate şi era aşteptat la New Jersy tocmai în orele în care acelaşi Christie îi lăuda, la superlativ, performanţele sale în gestionarea crizei. Or, guvernatorul din New Jersy nu este un republican simplu - el a ţinut un discurs fulminant proRomney când acesta a fost nominalizat drept candidat din partea republicanilor, mai mult, a ţintit chiar şi poziţia de vicepreşedinte.

Echipa lui Obama a anunţat că preşedintele va vizita New Jersy alături de Christie. Vizibilitatea lui Obama este maximă în media, în vreme ce campaniile de ajutorare organizate de Romney rămân anonime în presă, iar acest lucru i-ar putea da preşedintelui aflat la final de mandat un ajutor deciziv într-o cursă electorală extrem de strânsă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO