Business Internaţional

New York, după cel mai devastator uragan care a lovit vreodată coasta de est. Galerie FOTO

 New York-ul, după cel mai devastator uragan care a lovit vreodată coasta de est. Galerie FOTO

Foto: AFP/Mediafaxfoto

Autor: Mediafax

30.10.2012, 18:28 13533

Uraganul Sandy a provocat moartea a cel puţin zece persoane la New York, anunţă primarul oraşului Michael Bloomberg, citat de AFP.

"Este tragic, dar credem că numărul victimelor va creşte", a declarat primarul, anunţând redeschiderea a trei poduri care fac legătura între insula Manhattan şi cartierul Brooklyn.

Marţi dimineaţă devreme, preşedintele american Barack Obama a decretat stare de "catastrofă majoră" în statele New York şi New Jersey, ceea ce a declanşat implementarea unor programe de ajutor pentru victime.

Circulaţia autobuzelor de transport în comun în New York ar putea fi reluată miercuri.

"Dar va fi nevoie de trei sau patru zile pentru ca metroul să poată funcţiona din nou, dat fiind că în unele tuneluri a pătruns apă de mare", precizează primarul.

La New York efectele ciclonului au fost cele mai dure.

East River şi Hudson River au inundat tunelurile, în timp ce rafalele de vânt puternice şi ploile torenţiale s-au abătut asupra oraşului, căderile de apă invadând străzile sudului Manhattanului în sectorul Battery Park, o parte a cartierului Chelsea din vest şi mai multe străzi din est.

"Partea de jos a Manhattanului este complet acoperită de apa mării. Nu exagerez. Apa pătrunde în tunelul Battery", a scris Howard Glaser, directorul de operaţiuni pentru statul New York şi consilierul guvernatorului Andrew Cuomo, pe contul său de Twitter.

De asemenea, jumătatea de sud a Manhattanului a rămas în beznă din cauza penelor de curent, fotografiile cu zgârie-norii postate în timpul nopţii pe reţelele sociale oferind o imagine ce seamănă cu un sfârşit al lumii.

Pe uscat, furtuna a provocat pagube istorice. "Metroul newyorkez are 108 ani, dar nu a făcut faţă niciodată unei catastrofe atât de devastatoare precum cea pe care am văzut-o noaptea trecută", a declarat Joseph Lhota, directorul Autorităţii de control a metroului (MTA).

Şapte tuneluri de metrou din New York au fost inundate din cauza creşterii apelor, provocată de uraganul Sandy.

În întreg statul New York, cel puţin cinci persoane au murit din cauza ciclonului, între care un bărbat în vârstă de 30 de ani, în urma căderii unui copac în Queens, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernatorului Andrew Cuomo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO