Politică externă

Bulgaria sparge tiparele din Est si scade TVA pe timp de criza

Bulgaria sparge tiparele din Est si scade TVA pe timp de criza

Cu buzunarele mai goale - Evolutia PIB-ului si a cresterii economice ale Bulgariei din 2000 pana in prezent

20.10.2009, 00:00 133

Djankov, fost economist la Banca Mondiala, face parte dinGuvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov, instalat inluna iulie si laudat la nivel international pentru masurileanticriza pe care le-a luat.

Oficialul nu a precizat si cum va avea loc aceasta scadere, insaa declarat anterior ca pentru perioada 2011-2012, TVA-ul ar ajungela 18%, urmand ca apoi sa mai scada cu doua procente. Ministrul definante a respins impunerea unei cote de TVA preferentiale pentrudomeniul medical, argumentand ca astfel ar aparea cereri pentrureducerea taxelor pentru alte bunuri si servicii.

El a respins cresterea taxelor in anul 2010, argumentand ca nueste indicata cresterea impozitelor in timp de criza. De asemenea,impozitul pe venit va fi mentinut la 10%.

Djankov a facut aceste declaratii la Forumul Asociatiei Medicaledin Bulgaria si le-a promis medicilor o crestere salariala de 50%in 2010, avand in vedere ca statul cheltuie din ce in ce mai putinibani pentru sistemul de sanatate si educatie.

Bulgaria, un caz fericit

Bulgaria este singurul stat din zona, membru al UE, care nu aapelat la ajutorul institutiilor financiare. Statul este unul carea reusit sa reziste pe timp de criza, avand unele beneficii precummoneda legata de euro datorita consiliului monetar. In prezent, oleva este egala cu 0,51 euro. Ungaria si Romania s-au imprumutat dela Fondul Monetar International (FMI), UE si Banca Mondiala de cate20 de miliarde de euro.

Cele 82 de masuri anticriza luate de guvernul lui Boiko Borisovau fost laudate de presa din Vest. Printre acestea s-a numaratreducerea posturilor din aparatul central (ministere si agentiiguvernamentale) cu 15% (aproape 13.000 de oameni) sau majorareaaccizelor pentru tigari cu 25%, adica de la la 58 de euro pentru1.000 de tigarete la 72 de euro.

PIB-ul Bulgariei pe 2009 era estimat de FMI in aprilie la 51,3miliarde de dolari (35,7 miliarde de euro). Bulgaria a avut inprimele sase luni ale anului venituri de 6,5 miliarde de euro sicheltuieli de 7,74 miliarde de euro.

De asemenea, Fondul preconizeaza o scadere economica de 6,5%pentru 2009.

Pe fondul crizei si al scaderii veniturilor, Ungaria a fostnevoita sa mareasca TVA de la 20 la 25%, iar Letonia, care acontractat un imprumut de 7,9 miliarde de euro de la FMI si UE, amajorat TVA de la 18% la 21% si a redus cheltuielile publice cu 1,5mld. euro.

Bulgaria s-a alaturat insa taberei statelor din Vest care petimp de criza au luat masuri pentru impulsionarea consumului. Primaa fost Marea Britanie care a redus la sfarsitul anului trecut TVAcu 2,5% pentru o perioada viitoare de 13 luni. De asemenea, noulguvern german se pregateste sa reduca taxe in valoare de 20 demiliarde de euro in urmatorii patru ani.

Proiectul bugetului pe 2010, votat saptamana viitoare deGuvern

Ministrul bulgar de finante a anuntat ca bugetul de stat pe 2010va fi votat de Guvern saptamana viitoare. Echipa ministrului definante Simeon Djankov estimeaza un PIB de 32,4 miliarde de euro inproiectul bugetului de stat pe anul viitor.

Potrivit analizelor Ministerului de Finante, deficitul bugetarva ajunge in acest an la 3,8 miliarde de euro, iar veniturile lastat vor fi cu 25% mai mici decat s-a estimat initial.

Site-ul Novinite.ro a anuntat ca prioritatile bugetului pe 2010vor fi infrastructura, educatia si mediul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO