Politică externă

Coalitia portocalie din Ucraina renaste cu Iulia Timosenko in frunte

30.11.2007, 15:03 11

Partidele ucrainene aliate in timpul Revolutiei Portocalii din 2004, Partidul Ucraina Noastra, al presedintelui Viktor Iuscenko, si Blocul Iulia Timosenko, au format oficial ieri o coalitie majoritara in Parlament, prima etapa spre formarea unui Guvern, in urma alegerilor legislative de luna trecuta.
Coalitia, care a fost formata dupa mai multe saptamani de negocieri intre cele doua partide proocidentale, va fi cel mai probabil condusa de fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, un aliat al presedintelui Viktor Iuscenko in timpul Revolutiei Portocalii.
Roman Zvarici, un aliat al presedintelui ucrainean, a prezidat sesiunea parlamentara. El a declarat ca 227 de parlamentari au semnat documentul privind formarea coalitiei, cu unul mai putin decat se preconiza. O majoritate formata din 226 de membri este necesara pentru castigarea majoritatii voturilor. Parlamentul are, incepand de ieri, 30 de zile la dispozitiei pentru a forma un guvern. "Nu ne indoim de faptul ca aceasta coalitie va functiona dificil. Stim ca anumite grupuri politice vor incerca sa ne impiedice. Dar suntem siguri ca de azi vom lucra precum o echipa unita. Nu vor mai exista standarde duble. Vom forma un Guvern si vom scoate tara din impas", a declarat Iulia Timosenko.
Analistii au pus imediat la indoiala durabilitatea acestei majoritati la limita formata intre cele doua partide, dupa o indelungata perioada de agitatie pe scena politica din tara. Aliatii cheie ai presedintelui Viktor Iuscenko au criticat insa parti ale acestui acord, fara a-l aproba. Potrivit unor analisti, ei au fost nemultumiti cu privire la numirea in functia de premier a Iuliei Timosenko. Alegerile legislative, organizate la inceputul lunii octombrie, au fost castigate de Partidul Regiunilor (prorus), al fostului premier Viktor Ianukovici, cu 34%, fata de 30,8% obtinute de formatiunea lui Timosenko. Partidul presedintelui Iuscenko, Ucraina Noastra a obtinut numai 14,3%. Ianukovici a demisionat saptamana trecuta din fruntea cabinetului sau, dar a ramas in functie pana la formarea noului Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO