Politică externă

Firmele germane amana concedierile pana dupa alegerile din septembrie

24.08.2009, 17:05 19

Diferiti oameni de afaceri germani, citati de cotidianul britanic, au declarat ca exista un "pact implicit" sa nu se anunte concedieri inainte de alegerile legislative din 27 septembrie. Oamenii de afaceri se tem ca un guvern de stanga va ingreuna activitatea companiilor, mai scrie FT.

"Exista un acord tacit pentru a nu reduce locurile de munca, ce va fi dizolvat dupa alegeri", a declarat Henning Gebhardt, director al grupului german de investitii DWS.

Principalii competitori la scrutinul de luna viitoare sunt Uniunea Crestin-Democrata (CDU, de dreapta), condusa de actualul cancelar german Angela Merkel, si Partidul Social-Democrat (SPD, de stanga). Cele doua formatiuni formeaza in prezent Guvernul. Candidatul SPD la functia de cancelar este actualul ministru de externe Frank-Walter Steinmeier.

 "Germania este ferita in prezent de schimbare. Dar dupa alegeri, e normal ca mesajul sa se schimbe", a declarat Hakan Samuelsson, directorul executiv la Man, grup german care se ocupa cu constructia de camioane.

Situatia este asemanatoare celei de la alegerile legislative din 2005, cand, ca si acum, siguranta locului de munca avea un rol dominant. La cateva zile dupa alegeri, Siemens, cel mai mare grup de inginerie german, a anuntat concedierea a mii de persoane.

Ultimele date economice sunt optimiste si arata ca Germania a iesit din recesiune. Presa a scris la jumatatea lunii ca economia germana a crescut cu 0,3% in al doilea trimestru fata de trimestrul anterior.

O solutie de la stat?

Un studiu al grupului de cercetare german arata ca vor putea fi evitate concedierile masive cu ajutorul unei scheme in care statul va plati o parte din salariul muncitorilor din sectorul privat astfel incat acestia sa nu fie concediati.

Managerii sustin insa ca mai multe industrii, precum cea constructoare de masini, care formeaza baza economica a Germaniei, au prea multi angajati.

"Nu poti rezolva aceasta problema prin scheme pe termen scurt, in timp ce companiile sufera", este de parere antreprenorul Reinhold Wurth.

Hakan Samuelsson, directorul executiv la Man, a declarat ca Germania pierde timpul cand e vorba de restructurari. Unii executivi germani s-au plans de lipsa reformelor din partea Guvernului condus de Angela Merkel.

 

UCD, favorita in sondaje

Ultimele sondaje arata ca formatiunea cancelarului Angela Merkel, Uniunea Crestin-Democrata (UCD), se afla pe primul loc in preferintele germanilor.

Un sondaj realizat de Infratest Dimap si citat de Bloomberg arata ca UCD are 36% din intentiile de vot, in timp ce partenerul sau de coalitie, Partidul Social-Democrat, are 23 de procente.

Partidul Liber Democrat (FDP), cu care Merkel doreste sa formeze o coalitie dupa alegeri, are 15%.

Merkel si adversarul sau, Steinmeier, se intrec in promisiuni electorale. Daca Steinmeier a promis ajungerea la un somaj de 0% in urmatorii zece ani si crearea a 4 milioane de noi locuri de munca pana in 2020 (promisiune considerata utopica de analisti), Merkel se concentreaza pe reducerea de taxe. Cancelarul a promis reduceri de impozite de 15 miliarde de euro.

 

Ce promit candidatii

Frank-Walter Steinmeier

(53 de ani), Partidul Social-Democrat

  • somaj de 0% pana in 2020, in conditiile in care, in Germania, sunt 3,5 mil. someri
  • 2 mil. de noi joburi in industria verde si constructia de masini electrice
  • un milion de noi locuri de munca in sanatate
  • un milion de noi locuri de munca in industriile "creative": televiziune, film

Angela Merkel

(54 de ani), Uniunea Crestin-Democrata

  • diminuari de impozite de 15 miliarde de euro
  • nivelul de impozitare a celor mai reduse venituri supuse impozitarii va fi redus de la 14% (la cat se ridica in prezent) la 12 procente
  • pragul veniturilor la care se aplica nivelul maxim de impozitare (45%) va fi ridicat de la 52.000 de euro la 60.000 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO