Politică externă

Franta este lovita de o greva de 400 de milioane de euro

29.01.2009, 18:06 14

Sute de mii de persoane au participat ieri in toata Franta la 200 de manifestatii de strada (sprijinite de opozitia socialista), cea mai importanta dintre acestea fiind un mars la Paris in Piata Bastiliei.

Principala nemultumire a sindicatelor - care au organizat greva - este legata de faptul ca guvernul a cheltuit pana in prezent miliarde de euro pe planuri de salvare a bancilor si a industriei auto fara a le da bani direct muncitorilor. In conditiile in care somajul in Franta este preconizat sa creasca pana la 10% la anul, muncitorii doresc sa primeasca asigurari ca nu-si vor pierde slujbele.
"Vrem sa le aratam cat de nemultumiti sunt oamenii de actuala situatie", a declarat Thierry Dedieu, liderul sindicatului CFDT (Confederatia democrata franceza de munca).
Sondajele au indicat o cota de sustinere de 65% a protestelor, considerate primul test major pentru presedintele Sarkozy de la inceperea mandatului sau in mai 2007. "Am inghetat si am obosit asteptand aici pe peron jumatate de ora. Dar sunt gata sa accept orice cand greva e organizata pentru a ne apara slujbele si puterea de cumparare. O sa ma alatur protestelor de strada in pauza de masa", a declarat ieri dimineata Sandrine Dermont pentru AFP, navetista care astepta trenul spre Paris.
In ceea ce priveste pierderile economice din cauza grevei, cotidianul francez Le Figaro le-a estimat intre 300 si 400 de milioane de euro. Ziaristii sunt de parere ca aceasta cifra, indicata de ministrul francez al economiei Christine Lagarde la ultima mare greva de acest gen din noiembrie 2007, este de actualitate.
Cu toate acestea, "joia neagra" anuntata inca de saptamana trecuta a fost mai degraba o "joi gri" avand in vedere ca efectul grevei in tara a fost mai mic decat s-a prevazut, relateaza CNN. Circulatia nu a fost "paralizata" asa cum se astepta.
In capitala franceza, numai trei din cele paisprezece linii de metrou nu circulau, iar mersul autobuzelor si al trenurilor a fost perturbat foarte putin, potrivit oficialilor Regiei Autonome de Transport din Paris (RATP), citat de CNN.
Mai grav afectata a fost reteaua regionala de trenuri expres (RER) care leaga Parisul de regiunea din jur, linia nord-sud fiind partial blocata, iar pe axa de est-vest circulatia trenurilor a fost redusa la un tren din cinci.
La nivel national, SNCF (compania franceza de cai ferate) a prevazut circulatia trenurilor de mare viteza (TGV) in proportie de 60%, dar a dat asigurari ca trenurile Eurostar si Thalys care fac legatura intre Franta, Marea Britanie si Belgia nu vor fi afectate. In privinta transportului aerian, 10% din zboruri au fost anulate de aeroportul parizian Roissy-Charles De Gaulle si 30 de procente din cele de la aeroportul Orly.
Traficul rutier din marile orase ale Frantei, precum Lyon, Bordeaux, Marsilia si Toulouse, s-a desfasurat in mod normal, dar in privinta transportului in comun au fost inregistrate perturbari importante.
Greva nu a lovit numai transporturile, ci si invatamamtul, bancile, spitalele, posta (25% din angajatii acestei institutii au ramas acasa in semn de protest) si chiar mass-media.
Studentii si profesorii au iesit si ei in strada pentru a protesta fata de o reforma a invatamantului care prevede reducerea drastica a numarului de profesori.
Presedintele Nicolas Sarkozy nu a reactionat "la cald", asa cum a declarat chiar el inaintea protestelor.
"Este nevoie de timp rece si de a reflecta", a spus liderul de la Elysee marti, mentionand ca va tine cont de proteste.
El se va intalni astazi cu consilierii sai pentru a studia situatia. Apropiatii sai au declarat ca in urmatoarele saptamani presedintele va aparea la televizor in cadrul unei emisiuni "pedagogice" pe aceasta tema.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO