Politică externă

Gyurcsany decide o ampla reforma a Executivului

29.04.2008, 20:02 10

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a remaniat Guvernul dupa ce un partid din cadrul coalitiei guvernamentale a votat, la finele saptamanii, in favoarea retragerii din coalitia aflata la putere.
Citand surse neidentificate, MTI, principala agentie ungara de striri, sustine ca Gyurcsany il va numi pe Gordon Bajnai, care se ocupa de fondurile europene si dezvoltarea regionala, in functia de ministru al economiei.
Bajnai, un tanar om de afaceri, este considerat un aliat apropiat al lui Gyurcsany si a fost prezentat de unele ziare drept un potential succesor al premierului, in cazul in care acesta ar fi inlocuit.
Analistii sustin ca numirea lui Bajnai semnaleaza un angajament pentru reducerea deficitului bugetar, necesara intrarii Ungariei in zona euro si stabilizarii economiei tarii.
Acest lucru nu arata insa daca Gyurcsany este pregatit sa abordeze probleme dificile cum ar fi reformele din domeniul muncii, sanatatii si educatiei, in cei doi ani ramasi din guvernarea socialista.
"Premierul vrea un semnal pentru continuarea guvernarii, dar pentru un nou inceput este necesar un nou program, cu un nou aspect", a declarat analistul politic Zoltan Kiszelly, citat de MTI.
Tamas Szekely, presedintele fondului de asigurari de sanatate din Ungaria, urmeaza sa preia portofoliul Ministerului Sanatatii.
El se confrunta cu o provocare dura dupa ce reformele din acest sector au fost sistate de un referendum sustinut de opozitie, care a eliminat, in martie, taxele medicale, o prevedere-cheie a reformei.
Demiterea ministrului sanatatii, membru al partidului Alianta Democratilor Tineri, a determinat luna trecuta destramarea coalitiei.
Gyurcsany urmeaza sa creeze un nou post pentru cercetare si dezvoltare, fiind asteptate si schimbari in cadrul ministerelor Mediului, Administratiei Locale si Muncii.
Un nou sondaj de opinie publicat luni arata ca socialistii detin numai 15 la suta din intentiile de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO