Politică externă

Iuscenko acuza Rusia ca vrea sa destabilizeze Ucraina

17.09.2008, 17:13 185

Iuscenko a declarat ca Rusia este interesata sa provoace "instabilitate interna" in unele parti ale Ucrainei. "Fara nicio indoiala, asemenea scenarii exista. Pentru unii dintre partenerii nostri, instabilitatea in Ucraina e profitabila", a declarat Iuscenko.

Interviul a fost acordat marti in contextul destramarii coalitiei guvernamentale prooccidentale - formata din partidul prezidential Ucraina Noastra si blocul premierului Iulia Timosenko - si a aparitiei posibilitatii organizarii unor alegeri anticipate la nici un an de la ultimul scrutin legislativ.

Formatiunea presedintelui Iuscenko a decis sa se retraga din coalitie, dupa ce blocul premierului si opozitia prorusa au votat in Parlament o lege care limiteaza prerogativele sefului statului si le mareste pe cele ale primului-ministru.

Ieri, presedintele Parlamentului, Arseni Iateniuk, a demisionat din functie in urma destramarii coalitiei guvernamentale. Spre deosebire de acesta, premierul Iulia Timosenko a refuzat sa-si dea demisia, argumentand ca alianta politica nu s-a destramat, ca numai presedintele a parasit-o. Analistii se asteapta ca formatiunea lui Timosenko sa incheie o alianta politica cu Partidul Regiunilor, condus de fostul premier prorus Viktor Ianukovici.

Multi analisti se tem ca razboiul ruso-georgian din luna august ar putea face din Ucraina urmatoarea victima a Rusiei in incercarea de a stopa extinderea NATO catre est. De altfel, cele doua foste republici sovietice asteapta decizia membrilor Aliantei Nord-Atlantice de a le acorda Planul de Actiune pentru Aderare la NATO (MAP).

Majoritatea ucrainenilor se tem ca Rusia va dori sa se uneasca cu Crimeea (unde peste 50% dintre locuitori sunt rusi), peninsula care gazduieste in prezent flota ruseasca de la Marea Neagra.

Pe de alta parte, Iuscenko a declarat ca Ucraina este prea mare si puternica si nu este posibila repetarea unui conflict precum cel din Georgia, care a dus la invadarea unei mari parti a teritoriului georgian de catre Rusia.

Relatii dintre Ucraina si Rusia s-au tensionat dupa ce Kievul a anuntat ca doreste ca flota ruseasca sa paraseasca bazele navale de la Sevastopol (Crimeea), dupa ce acordul dintre cele doua tari va expira in 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO