Politică externă

MAE de la Bucuresti recomanda romanilor sa evite Moldova

MAE de la Bucuresti recomanda romanilor sa evite Moldova
10.04.2009, 00:00 17

Diaconescu a mai declarat ca potrivit acordului Chisinaului cu Uniunea Eurepeana introducerea de vize pentru cetatenii UE trebuie sa se faca cu o notificare prealabila de 48 de ore a Comisiei Europene, ministrul precizand ca aceasta notificare nu s-a facut.

El a adaugat ca masura introducerii de vize pentru cetatenii romani este discriminatorie, intrucat aceasta masura se aplica pentru categorii de cetateni, si nu pe criterii de nationalitate.
"Recomandam cetatenilor romani sa evite calatoriile in aceasta tara", a spus ministrul, care a adaugat ca masura privind introducerea vizelor pentru romani adoptata de autoritatile de la Chisinau este "nesabuita".
Autoritatile de la Chisinau au anuntat impunerea vizelor pentru cetatenii romani in urma protestelor de pe strazile orasului din ultimele zile. Ele au fost organizate pentru a cere repetarea alegerilor legislative de duminica. Presedintele moldovean comunist Vladimir Voronin a acuzat Romania de implicare in protestele din Chisinau.
Seful diplomatiei romane le-a mai cerut oficialilor de la Chisinau sa comunice Bucurestiului numarul eventualilor cetateni romani arestati si sa permita acestora sa beneficieze de ajutor consular.
Fortele de ordine moldovenesti au arestat 200 de persoane in urma protestelor din ultimele zile, care au dus la distrugerea sediilor Presedintiei si a Parlamentului. Printre cei retinuti se afla si cetateni straini, potrivit presei straine. Atmosfera din Republica Moldova este descrisa de presa straina ca una de haos total.
Potrivit site-ului unimedia.md, mai multi studenti, care au participat activ la protestele din Chisinau, au fost luati ieri cu forta din salile de cursuri de persoane necunoscute si dusi in locuri "obscure".
Omul de afaceri Gabriel Stati a fost retinut in Ucraina, sub acuzatia de finantare a protestelor din capitala moldoveana. De asemenea, sediul companiei sale, Stati Holdings, au fost ieri perchezitionate.
Potrivit site-ului citat mai sus, mai multi jurnalisti de la diferite publicatii romanesti au fost expulzati din Republica Moldova. Fortele de ordine chiar a mers la hotelurile unde erau cazati mai multi corespondenti romani de presa pentru a-i expulza.
Ieri atmosfera din Chisinau a fost mai calma, iar in centrul orasului s-au strans numai 200 de persoane, fata de cele 30.000 de marti, ziua cea mai violenta a protestelor.
Pe fondul protestelor, relatiile dintre Chisinau si Bucuresti s-au tensionat si mai mult dupa ce presedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat Romania de implicare in manifestatii.
Romania a respins acuzatiile Republicii Moldova privind presupusa implicare in afacerile interne ale statului vecin, acuzatii pe care le apreciaza ca o provocare la adresa statului roman, dar nu va introduce masuri similare in relatia cu acest stat. Mai mult, ambasadorul moldovean in Rusia, Andrei Neguta, a declarat ca Republica Moldova are dovezi "solide" ca Romania e implicata in incidentele violente din Republica Moldova.
"Cand presedintele Vladimir Voronin a informat Guvernul Republicii Moldova, s-a bazat pe informatiile serviciilor secrete si ale Ministerului de Interne, iar aceste date trebuie verificate, vor fi publicate vineri. Dar sunt valide", a precizat ambasadorul.
Moscova, de care comunistii moldoveni sunt apropiati, a cerut Uniunii Europene si Romaniei respectarea suveranitatii Republicii Moldova. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a declarat "extrem de ingrijorat" de folosirea drapelelor si a sloganurilor romanesti in cadrul protestelor de la Chisinau, relateaza RIA Novosti.
"Sloganurile care au fost rostite si drapelele care au fost fluturate ieri si alaltaieri la Chisinau ne-au ingrijorat foarte mult. Acestea ne-au demonstrat faptul ca demonstrantii doreau de fapt sa submineze suveranitatea Republicii Moldova", a precizat Serghei Lavrov.
In urma protestelor din ultimele zile, ambasadorul roman la Chisinau Filip Teodorescu a fost declarat persona non-grata de presedintele moldovean, in locul lui fiind numit Mihnea Constantinescu, fost director de cabinet al premierilor Calin Popescu-Tariceanu si Adrian Nastase.
In urma presiunilor partidelor de opozitie, Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a anuntat ca le va permite formatiunilor proocidentale renumararea voturilor de la alegerile legislative de saptamaa trecuta.
Potrivit rezultatelor finale, Partidul Comunist a obtinut 49,48% din voturi, Partidul Liberal - 13,14%, Partidul Liberal Democrat 12,43 de procente si Alianta Moldova Noastra (AMN) - 9,77%.
 
Cititorii ZF sunt pentru unirea Romaniei cu Moldova
Cititorii site-ului ZF ar vota pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova in cadrul unui referendum, potrivit unui sondaj organizat online. Rezultatele studiului aratau ieri la ora 12:00 ca dintr-un numar de 1.589 de cititori, 54,8% votasera pentru unirea celor doua state, iar 42,1% impotriva. Numai 3,02% dintre respondenti au preferat sa nu raspunda.
 
Cine este noul ambasador roman la Chisinau
Mihnea Constantinescu (foto) este diplomat de cariera. A fost numit in 2005 sef al cabinetului premierului Tariceanu. A parasit aceasta functie in 2007. Anterior, diplomatul a mai fost director de cabinet al premierilor Theodor Dumitru Stolojan (1991-1992) si Adrian Nastase (iunie-decembrie 2004). Are experienta pe plan international, fiind insarcinat cu restructurarea Ministerului de Externe irakian si reprezentant special al Romaniei pentru relatia cu Consiliul pentru Coordonare Internationala, CPA-Bagdad.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO