Politică externă

Mandat de aducere pentru congresmenul DeLay

21.10.2005, 21:04 16

Un mandat de aducere a fost emis in Texas, pe numele fostului lider al majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, Tom DeLay, primul lider de grup inculpat penal in ultima suta de ani, in SUA.

Congresmenul - un colaborator foarte apropiat al presedintelui George W. Bush - trebuie sa se prezinte astazi, pentru prima oara, in fata unui tribunal din Austin, Texas, si ar putea fi arestat.

DeLay a fost inculpat, la inceputul acestei luni, pentru spalare de bani si complicitate la finantare ilegala a campaniilor electorale, de catre procurorul texan Ronnie Earle, care investigheaza acest caz de trei ani.

Tom DeLay risca pana la doi ani de inchisoare si o amenda de 10.000 de dolari. El este acuzat ca a participat la organizarea unui circuit financiar intre Partidul Republican la nivel national si anumiti candidati la alegerile legislative din 2002 din Texas, care a permis participarea ilegala a mai multor societati la cheltuielile campaniei, potrivit actului de acuzare.

Sumele aflate in joc au atins, potrivit anchetatorilor, 190.000 de dolari.

In urma inculparii, DeLay a renuntat temporar la conducerea grupului parlamentar republican din Camera Reprezentantilor (asa cum cere regulamentul Partidului Republican), dar si-a pastrat locul de reprezentant al statului Texas.

Considerat cel mai puternic con-gresmen republican si supranumit "Barosul" din cauza metodelor sale brutale de a aplica disciplina in partid, DeLay primise deja mai multe avertismente oficiale pentru incalcarea eticii parlamentare.

DeLay este considerat unul dintre principalii artizani ai victoriei repu-blicanilor la ultimele alegeri legisla-tive din noiembrie 2004. El a orches-trat, de asemenea, victoria republica-nilor in Parlamentul texan datorita unei reimpartiri administrative - masura foarte contestata - a unor circumscriptii din acest stat, care erau in mod traditional de-mocrate.

Potrivit expertilor si mediilor politice americane, aceasta inculpare reprezinta o lovitura dura pentru Partidul Republican in perspectiva alegerilor legislative din noiembrie 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO