Politică externă

Merkel vrea un consiliu economic al ONU pentru rezolvarea crizei financiare

08.01.2009, 18:00 9

"Daca exista un Consiliu de Securitate in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), atunci putem avea in egala masura un consiliu economic", a declarat Merkel ieri in cadrul unui colocviu pe teme economice de la Paris, la care sunt prezenti seful BCE, Jean Claude Trichet, presedintele francez Nicolas Sarkozy, fostul premier britanic Tony Blair si mai multi economisti laureati ai premiului Nobel.
 "Avem nevoie de noi reguli de reglementare a pietei, dar asta nu e suficient", a adaugat cancelarul german, propunand "o arhitectura internationala" adaptata secolului 21. Merkel a sustinut ca este atasata mecanismelor economiei de piata, dar ca "aceste mecanisme trebuie schimbate". Consiliul de Securitate al ONU este unul dintre cele mai importante organisme ale organizatiei, el avand puterea sa ia decizii pe care statele membre trebuie sa le respecte. Consiliul de Securitate are 5 membri permanenti (SUA, Rusia, China, Franta si Marea Britanie), care au drept de veto, si alti zece nepermanenti, schimbati in fiecare an.
Cancelarul german nu a precizat insa si cum ar dori sa fie componenta viitorului consiliu economic si daca unii membri vor avea roluri mai importante decat ceilalti, ca in Consiliul de Securitate. Merkel a facut aceste declaratii in deschiderea colocviului economic intitulat "O noua lume, un nou capitalism", care se desfasoara la Paris.
Liderul german a atras atentia ca nu trebuie repetate greselile trecutului, amintind de lipsa regulilor de reglementare pentru fondurile suverane. "Avem nevoie de vointa politica pentru a incuraja pietele financiare si pentru a nu ne lua prea multe riscuri", a mai spus Merkel, care a adaugat ca o prioritate in lupta impotriva crizei financiare trebuie sa fie eliminarea unor factori de instabilitate, precum deficitul SUA sau excedentul de valuta de 2.000 de miliarde de dolari al Chinei. Merkel a deplans cheltuielile enorme pe care statele le fac pentru depasirea crizei, admitand insa ca "altfel nu se putea".
Cu putin timp inainte de inceperea colocviului, fostul premier britanic Tony Blair a declarat ca exista excese in sistemul financiar si ca acesta trebuie reformat pentru sustinerea pietelor si a companiilor. De asemenea, a adaugat Blair, europenii au un rol crucial in acest proces. Intalnirea din capitala franceza are loc cu doar cateva saptamani inainte de summit-ul G20 (grupul marilor economii ale lumii), in care vor fi continuate discutiile privind relansarea economiei mondiale, amenintata de criza financiara.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO