Politică externă

Mihail Kasianov a fost indepartat din cursa pentru Kremlin

28.01.2008, 18:24 39

Comisia Electorala Centrala (CEC) a Rusiei a respins ieri candidatura fostului premier Mihail Kasianov la alegerile prezidentiale din 2 martie, lucru care ridica serioase semne de intrebare cu privire la corectitudinea scrutinului in care protejatul lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, este fara discutie favorit, intrunind 80% din intentiile de vot.
Si atunci de ce a fost inlaturat Kasianov, cotat cu ceva peste 1% din intentiile de vot? Analistii au dificultati in a face o legatura directa sau a prezenta dovezi ca aici ar fi vorba despre mana lui Vladimir Putin.
Conform corespondentilor BBC la Moscova, autoritatile de la Kremlin l-au inlaturat pe Kasianov, desi se stia ca acesta nu avea nicio sansa sa castige alegerile din cauza fricii ca ar fi putut folosi campania electorala pentru a critica realizarile de pana acum ale presedintelui Putin, lucru pe care Kremlinul nu l-a tolerat niciodata.
Comisia Electorala a motivat inlaturarea lui Kasianov pe motiv ca aproximativ 80.000 din cele 2 milioane de semnaturi stranse de candidat de pe teritoriul din Rusia nu au fost valide. Mihail Kasianov a ripostat cerand boicotarea alegerilor din martie pe care le-a caracterizat drept "o farsa". "Fac apel la cetateni sa nu voteze, sa nu participe la aceasta farsa", a declarat Kasianov la scurt timp dupa anuntul Comisiei Electorale privind respingerea candidaturii sale.
"Tot ceea ce am facut a fost sa verificam, conform legislatiei Federatiei Ruse, inregistrarea corecta a tuturor candidatilor", a declarat Nikolai Konkin, secretarul Comisiei Electorale Centrale in apararea actiunii CEC.
In cursa pentru Kremlin au mai ramas patru candidati: Dmitri Medvedev, sprijinit de presedintele Vladimir Putin, ultranationalistul Vladimir Jirinovski, comunistul Ghenadi Ziuganov si Andrei Bogdanov, un politician relativ necunoscut, aparent loial Kremlinului.
Lider al Partidului Democratic, Kasianov a vrut sa se inscrie in competitia pentru Kremlin drept candidat independent, fapt pentru care a fost obligat de lege sa stranga 2 milioane de semnaturi pentru a participa la alegeri.
Procuratura din Rusia a deschis inca de saptamana trecuta o ancheta asupra lui Kasianov, acuzandu-l initial de falsificarea a 15.000 de semnaturi. Omul politic denuntase de atunci "o operatiune" a autoritatilor de la Moscova avand drept scop blocarea candidaturii sale la alegeri. El s-a plans de asemenea ca majoritatea angajatilor sai, care au fost trimisi in tara sa stranga semnaturi au fost tinta unei campanii de intimidare.
Fost premier intre anii 2000 si 2004, Mihail Kasianov (50 de ani) a fost cunoscut drept un apropiat al presedintelui Putin, dar a devenit un aspru critic al liderului de la Kremlin dupa ce acesta l-a inlaturat de la putere impreuna cu intregul cabinet.
Liderul opozitiei liberale l-a acuzat pe Putin in diferite randuri de incetinire a procesului democratic, de proasta administrare a economiei infloritoare a Rusiei si de transformare a sistemului politic intr-unul dependent de o singura persoana.
Scrutinul va fi monitorizat de misiuni din Uniunea Europeana si din Statele Unite, dupa ce observatorii internationali au semnalat mai multe nereguli la alegerile parlamentare din decembrie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO