Politică externă

Obama - juramant de credinta cu mana pe Biblia lui Lincoln

20.01.2009, 18:08 32

Ziua de ieri a fost marcata de o ceremonie grandioasa in Washington D.C., unde peste doua milioane de americani au fost asteptati sa participe la investirea in functie a noului presedinte. Atmosfera de sarbatoare s-a simtit insa in toate colturile Americii, potrivit corespondentilor BBC News.

Barack Obama, 47 de ani, fiul unui kenyan si al unei americance, urma sa depuna aseara juramantul de respectare a Constitutiei SUA cu mana pe Biblia folosita de Abraham Lincoln in 1861 la investitura sa.
Obama indreapta America spre stanga politica, dupa opt ani de guvernare republicana a lui George W. Bush. Ceremonia de ieri a fost insa ultima dintr-o serie de evenimente, care au inceput inca de la sfarsitul saptamanii trecute, marcate in principal prin diferite concerte de muzica.
 In ciuda frigului si a temperaturilor de -1 grad Celsius, milioane de ame-ricani s-au adunat pe National Mall, esplanada din Capitala americana de trei kilometri pentru a-l saluta pe noul lider american.
Masurile de securitate luate au fost unele fara precedent. Peste 12.000 de militari, mii de politisti, patrule aeriene si fluviale au fost folosite pentru a dejuca orice tentativa de atentat, inclusiv din partea factiunilor rasiste, atent monitorizate de autoritati in ultima saptamana. Circulatia pe drumuri si poduri importante din capitala a fost interzisa si mii de soldati au fost trimisi pe strazi.
Odata cu inceperea mandatului, Obama trebuie sa rezolve si unele dintre cele mai mari probleme ale SUA. Cea mai mare provocare este economia tarii, aflata in criza. Noul presedinte are deja pregatit un plan de 800 de miliarde de dolari pentru refacerea economiei. Intrebarea care domina: va duce planul la imbunatatirea situatiei din SUA? Americanii sunt extrem de optimisti in ceea ce priveste mandatul lui Obama, ultimele sondaje indicand o cota de incredere record de 80%.
Pe lista provocarilor lui Obama se mai afla razboaiele din Irak si Afganistan, dar si conflictele internationale, izbucnite recent in Fasia Gaza.
De altfel, nu numai americanii au asteptat schimbarea de la Casa Alba, ci intreaga lume. Cancelariile occidentale au urmarit atent predarea de stafeta de ieri de la Casa Alba, cei mai multi lideri ai lumii dorind o colaborae stransa cu noul presedinte american.
In ciuda "Obamamaniei", extinsa la nivel global, unii experti europeni sunt de parere ca "luna de miere" dintre Obama si UE are sanse sa se termine repede. Si asta din cauza opiniilor diferite asupra unor probleme precum Iranul, Guantamano sau razboaiele din Irak si Afganistan. "Spre exemplu, europenii nu vor accepta sa trimita mai multe trupe in Afganistan, daca Obama le va cere asta", este de parere europarlamentarul britanic Syed Kamall.
De asemenea, ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a atras atentia asupra asteptarilor prea mari pe care lumea le are in privinta lui Obama.
"Barack Obama beneficiaza de o stare de gratie mondiala, dar nu dispune de o bagheta magica pentru rezolvarea tuturor problemelor", a declarat Kouchner.
Ce asteptari au insa politicienii din Romania de la noul presedinte american?
"Se pare ca nu aceasta e calea", a spus fostul ministru de finante Ionut Popescu (PD-L), referitor la planul de salvare a economiei de 800 de miliarde de dolari propus de Barack Obama.
"Deocamdata planurile SUA si ale Marii Britanii care au pompat bani in economiile nationale par ca nu au functionat", a mai spus fostul ministru.
Bogdan Olteanu (PNL), fostul presedinte al Camerei Deputatilor, spera ca valorile democratice vor fi reconstituite odata cu venirea lui Barack Obama la Casa Alba.
"Este foarte bine ce are de gand in legatura cu Guantanamo" - desfiintarea inchisorii pentru prizonierii de razboi, n.n - si sper sa fie un exemplu si pentru noi in ceea ce priveste abordarea problemei drepturilor omului, a spus Olteanu.
Cat despre planul sau de revigorare a economiei, sper ca mandatul sau va da un semnal de incredere, a adaugat Olteanu.
Attila Korodi (UDMR), fostul ministru al mediului, admira ceea ce Obama a propus in domeniul ecologiei si a resurselor regenerabile. "Planul sau atinge ceea ce ar trebui sa faca un presedinte", afirma fostul ministru, care spune ca "administratia americana ar trebui sa implementeze la nivel federal politicile de ecologie propuse de California, un stat mult mai evoluat decat Europa in ceea ce priveste protejarea mediului". Toti spun insa ca relatiile dintre Romania si SUA nu se vor schimba fundamental odata cu schimbarea administratiei de la Casa Alba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO